Externí úspory z rozsahu - přehled, zdroje, klady a zápory

Externí úspory z rozsahu odkazují na faktory, které jsou mimo kontrolu jednotlivé firmy, ale vyskytují se v tomto odvětví, a vedou k takovéto nákladové výhodě. Například pokud vláda uloží vyšší tarify Tarif A je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primárním cílem je uvalení na dovoz určitého zboží, pak je výhodné pro všechny domácí firmy vyrábějící toto zboží, protože to snižuje jejich konkurenci.

Externí úspory z rozsahu

Jak firmy zvyšují své úrovně produkce, jejich průměrné výrobní náklady (AC) klesají. Nákladové výhody, které přicházejí s vyšší úrovní výroby, se označují jako úspory z rozsahu.

souhrn

  • Externí úspory z rozsahu se týkají faktorů, které jsou mimo kontrolu jednotlivé firmy, ale vyskytují se v tomto odvětví a vedou k nákladové výhodě.
  • Vyhlídka na externí úspory z rozsahu často přiměje firmy ve stejném odvětví k seskupení.
  • Vnější úspory z rozsahu a klastrových průmyslových odvětví často vedou ke vzniku ekonomik aglomerace. Jde o situaci, kdy jsou vzájemně prospěšné firmy z různých průmyslových odvětví založeny blízko sebe.

Interní vs. externí úspory z rozsahu

Interní úspory z rozsahu se liší od externích, protože ty první zahrnují faktory, které jsou pro konkrétní firmu jedinečné. Pokud určitá firma formuluje techniku ​​výroby, která šetří čas a náklady, pak je výhoda pro společnost interní a neovlivní ostatní firmy v tomto odvětví.

Perspektiva externích úspor z rozsahu často přiměje firmy ve stejném odvětví k seskupení. Pokud je jedna firma dobře zavedená v konkrétním regionu, může přistupovat k rozvinuté přepravní síti, spojení s dodavateli Disintermediation Disintermediation je odstranění různých prvků uprostřed dodavatelského řetězce. Zprostředkovatelé ve vývoji produktů - nebo, a připravená pracovní síla. Nové firmy vznikající v tomto odvětví by chtěly využít stávající infrastruktury a usadit se v blízkosti starší firmy.

Vnější úspory z rozsahu a klastrových průmyslových odvětví často vedou ke vzniku ekonomik aglomerace. Jde o situaci, kdy jsou vzájemně prospěšné firmy z různých průmyslových odvětví založeny blízko sebe.

V takovém nastavení mohou všechny firmy využívat externí úspory z rozsahu napříč průmyslovými odvětvími. Například potravinářský průmysl se často nachází v blízkosti zemědělských oblastí, takže oba průmyslová odvětví mohou snížit své náklady na dopravu.

Zdroje externích úspor z rozsahu

Externí úspory z rozsahu vznikají v důsledku jednoho nebo více z následujících faktorů:

1. Úspory koncentrace

Když se firmy v rámci stejného odvětví shlukují společně, mohou využít výhody stávající infrastruktury a dodavatelských sítí. Kromě toho kvalifikovaní pracovníci Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, přičemž pracovníci nebo pracovní síly poskytují služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace, která má tendenci přesouvat se k těmto seskupením za prací, což firmám poskytuje snadnou dostupnost práce.

2. Úspory informací

Pokud je několik firem umístěno blízko sebe, mají přístup k dokonalým informacím o cenách vstupů. Jelikož všechny firmy nakupují vstupy od stejných dodavatelů, nemohou tito dodavatelé účtovat různé ceny od různých firem. Odstranění diskriminačních cen zajišťuje, že žádná firma neplatí vyšší částku za vstupy, a snižuje celkové průměrné náklady.

3. Ekonomiky inovací

Mnoho firem upřednostňuje zřízení svých prostor v blízkosti center zabývajících se výzkumem a vývojem efektivních výrobních metod. Firmy se pak mohou rychle přizpůsobit všem inovacím vyvinutým těmito centry, aby dosáhly vyšší efektivity výroby a tím snížily své náklady.

4. Daňové úlevy

Když vláda země nabízí daňové úlevy na výrobu určitého produktu nebo dotace na nákup určitých surovin, snižuje výrobní náklady všech firem v daném odvětví. Je to další zdroj externích úspor z rozsahu.

Zvažte novou firmu X, která čelí možnosti zřízení prostor v izolaci nebo v klastru. Jeho výrobní náklady zahrnují následující komponenty: suroviny, práci, stroje a dopravu.

Cena každého ze vstupů je v oblasti klastru nižší, protože tam již jsou k dispozici zařízení pro stejné vstupy. Aby bylo možné vyrobit 1 000 jednotek, je rozdělení nákladů následující (všechny údaje jsou vyjádřeny v dolarech):

Externí úspory z rozsahu - ukázková tabulka

Firma X může snížit své průměrné výrobní náklady o $11 pokud nastaví své prostory poblíž klastru.

Výhody a nevýhody externích úspor z rozsahu

Vnější úspory z rozsahu se někdy označují jako pozitivní externality, protože firmám poskytují následující výhody:

1. Spravedlivé výhody

Všechny firmy v konkrétním odvětví získávají rovný přístup k výhodám externích úspor z rozsahu.

2. Růst podpůrných průmyslových odvětví

Externí úspory z rozsahu zvyšují úrovně produkce všech firem v konkrétním odvětví a následně podporují růst podpůrných průmyslových odvětví, tj. Odvětví poskytujících suroviny, vybavení a dopravní služby.

Existují však určité nevýhody externích úspor z rozsahu, které jsou následující:

1. Mimo kontrolu

Faktory, které k těmto výhodám přispívají, jsou mimo kontrolu firem. Žádná firma proto nezíská konkurenční výhodu Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout nad ostatními, protože výhody jsou k dispozici stejně pro všechny firmy.

2. Omezení polohy

Klastrová odvětví a externí úspory z rozsahu často podporují silné vzájemné vztahy. Může omezit firmy v přesunu na místo mimo klastr.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Asymetrické informace Asymetrické informace Asymetrické informace jsou, jak tento termín naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo nepravidelné informace. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodního nebo finančního ujednání, kdy jedna strana vlastní více nebo podrobnější informace než druhá strana.
  • Struktura nákladů Struktura nákladů Struktura nákladů odkazuje na typy nákladů, které podniku vzniknou, a obvykle se skládá z fixních a variabilních nákladů. Fixní náklady zůstávají nezměněny
  • Negativní externality Negativní externality Negativní externality se vyskytují, když produkt nebo spotřeba zboží nebo služby působí negativně na třetí stranu mimo trh. Běžná transakce zahrnuje dvě strany, tj. Spotřebitele a výrobce, kteří jsou v transakci označováni jako první a druhá strana.
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found