Přitahování likvidity - přehled, příklady, řešení

Pozastavení likvidity jsou faktory, které negativně ovlivňují příliv a odliv hotovosti společnosti tím, že určují zhoršení její likvidní pozice.

K přerušení likvidity dochází například v případě zpoždění přílivu hotovosti, protože společnost čelí problémům se shromažďováním svých komerčních úvěrů. Tlak na likviditu se vytváří, když dochází k příliš rychlému odlivu hotovosti nebo když je omezen přístup společnosti k komerčnímu nebo finančnímu úvěru.

Táhne a táhne na likviditu

Čerpá z likvidity nevybrané pohledávky

Často se stává, že společnost je ochotna prodat zboží a služby při přijetí opožděné platby. Někdy však společnosti čelí problémům s vymáháním jejich komerčních úvěrů, například proto, že u jednoho nebo více zákazníků dochází ke zhoršení jejich podnikání.

Pro analytika jsou tahy často viditelné z analýzy trendů a poměrů v rozvaze. Například zhoršení počtu dní nevyřízených prodejů (DSO) Dny prodeje nevyřízených dnů (DSO) představuje průměrný počet dní, za které se prodej kreditu převede na hotovost, nebo jak dlouho společnosti trvá, než inkasuje své pohledávky z účtu. PDS lze vypočítat vydělením celkových pohledávek v určitém časovém rámci celkovým čistým prodejem úvěru. je často známkou negativního vývoje, který působí jako tažení likvidity.

Zvyšující se úroveň výdajů na nedobytné pohledávky jsou také užitečným ukazatelem pro identifikaci problémů při vymáhání pohledávek.

Čerpá z likvidity ze zastarání zásob

Je-li inventář společnosti inventarizací inventáře aktuální účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. se stává zastaralým, dojde k potlačení likvidity, protože hodnota tohoto inventáře klesá, což se promění v nižší příliv hotovosti, než bylo plánováno. Někdy takový inventář nelze vůbec prodat ani použít, zatímco v jiných případech může být nutné, aby jej společnost prodala za výrazné slevy oproti obvyklé ceně.

Zastaralý inventář může navíc stále zabírat prostor, vyžadovat práci a generovat náklady na skladování, kterým se lze vyhnout. Dobrá známka zvyšující se zastaralosti zásob je často dána zpomalením poměrů obratu zásob.

Čerpá z likvidity přísnější úvěr

Pokud se přístup ke kapitálu zhorší nebo zdraží, může se zhoršit likvidita společnosti. Úvěrové podmínky se liší v důsledku působení několika faktorů, včetně:

1. Změny v základech podnikání

Zhoršující se základní trendy, jako například klesající tržby, klesající marže nebo horší tvorba peněžních toků, jsou faktory, které by zhoršily úvěruschopnost společnosti. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. . Výsledkem je, že přísnější podmínky mohou negativně ovlivnit likvidní pozici společnosti.

2. Trendy v průmyslu

Někdy celá odvětví trpí nebo jsou vystavena nepříznivým trendům. V důsledku toho se úvěrové podmínky poskytované společnostem působícím v těchto odvětvích mohou zhoršit, což může vést ke zhoršení likvidity.

3. Celkové makroekonomické podmínky

Špatné trendy na kapitálových trzích, rostoucí úrokové sazby nebo recesní prostředí Recese Recese je termín používaný k označení zpomalení obecné ekonomické aktivity. V makroekonomii jsou recese oficiálně uznány po dvou po sobě jdoucích čtvrtletích negativních temp růstu HDP. jsou příklady makroekonomických faktorů, které mohou negativně ovlivnit přístup společnosti k úvěrům a zhoršit její likvidní pozici.

Táhne likviditu z předčasných plateb

Poskytování komerčních úvěrů je běžné v mnoha průmyslových odvětvích. Často to znamená, že zákazník může zaplatit 30, 60 nebo 90 dní po uskutečnění nákupu.

Společnost, která platí svým dodavatelům, věřitelům nebo zaměstnancům před splatností, vytváří tlak na likviditu. Mezi společnostmi je běžné držet platby až do data splatnosti bez očekávání plateb.

Táhne likviditu z obchodního úvěru

S obchodním úvěrem souvisejí i další události, které mohou působit jako přitahování likvidity společnosti. Vezměme si případ společnosti, která včas neplní své závazky vůči svým dodavatelům, nebo společnosti, která dobrovolně využívá svých dodavatelů tím, že zaplatí po dlouhém zpoždění. V takových případech se dodavatelé mohou rozhodnout snížit objem obchodního úvěru pro zákazníka - což má dopad na jeho likviditu.

Stahování z omezených úvěrových linií

Jelikož dodavatel může snížit objem úvěru pro zákazníka, mohou banky také snížit objem úvěru, který mají k dispozici jejich zákazníci.

Banky se mohou rozhodnout omezit úvěrové linky společnosti z mnoha důvodů:

  • Důvody specifické pro společnost, například zhoršující se obchodní trendy ve společnosti nebo v samotné bance. V ostatních případech to může být reakce na špatné výsledky splácení dluhu u zákazníka.
  • Snížení může být nařízeno vládami nebo může být způsobeno podmínkami na úvěrových trzích, jako je přísnější přístup k fondům od centrálních bank.

Řešení přetahování a likvidity

Draky a tahy likvidity by měly být identifikovány a okamžitě opraveny, zejména pokud jsou významné. Opatření, která jsou přijata, samozřejmě závisí na konkrétním typu tažení a tažení.

Například:

  • Neúspěch při vymáhání pohledávek může vést k nutnosti zapojit agentury pro vymáhání pohledávek a provést změny v platebních podmínkách daných zákazníkům. V některých případech mohou společnosti přestat povolit zpožděné platby určitým typům zákazníků.
  • Pokud se zastarávání stává problémem, měla by společnost najít způsob, jak zpeněžit zastaralý inventář, než se stane významným tahem likvidity. Může také potřebovat přehodnotit nebo vylepšit svůj systém nebo strategii řízení zásob, pokud přispívá k problému.
  • Pokud společnost očekává v budoucnu omezení úvěrových linek, tj. V důsledku zhoršujících se tržních podmínek, může se pokusit otevřít úvěrové linky výrazně nad aktuální aktuální potřeby.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Náklady na špatný dluh Náklady na špatný dluh Náklady na špatný dluh představují způsob, jakým podniky účtují pohledávky, které nebudou zaplaceny. Špatný dluh vzniká, když zákazník buď nemůže zaplatit z důvodu
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Funkční zastarávání Funkční zastarávání (Real Estate) V oblasti nemovitostí se funkční zastarávání týká snížení užitečnosti architektonického návrhu tak, že jeho změna tak, aby vyhovovala současnému reálnému
  • Zdroje likvidity Zdroje likvidity Pro společnost jsou jejími zdroji likvidity všechny zdroje, které lze použít ke generování hotovosti. Obecně existují dvě hlavní třídy zdrojů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found