Prasničky - přehled, historie, důležitost a příklad

Prasničky jsou dluhopisy vydané vládou Spojeného království. Přesněji řečeno, dluhové cenné papíry jsou vydávány Bank of England, pokladnou Jeho nebo Jejího Veličenstva, a jsou kótovány na London Stock Exchange (LSE) London Stock Exchange (LSE) London Stock Exchange (LSE), která sídlí v Londýn, Spojené království, je jedním z předních akciových trhů na světě. Společnost LSE, kterou vlastní London Stock Exchange Group, byla založena v roce 1571, což z ní činí jednu z nejstarších burz na světě. Termín je také používán v jiných zemích společenství, jako je Indie nebo Jižní Afrika. Typicky je však termín pozlacený v odkazu na britské prasničky.

PrasničkyZdroj

Pojem „pozlacený“ může být někdy použit k zdůraznění, že se jedná o cenné papíry vysoké kvality, které mají nízké výnosy, a proto jsou méně riskantní. Některé banky a cenné papíry jsou registrovány v Bank of England Bank of England Bank of England (BoE) je centrální banka Spojeného království a model, na kterém je postavena většina centrálních bank po celém světě. Od svého založení v roce 1694 se banka změnila z soukromé banky, která půjčovala peníze vládě, na oficiální centrální banku Spojeného království. a jsou proto povinni účastnit se zlatých aukcí. V takovém případě jsou známí jako pozlacenci s tržními tvůrci (GEMM).

souhrn

  • Prasničky jsou dluhopisy vydané vládou Spojeného království. První pozlacené vydání bylo v roce 1694 králi Vilémovi III., Který si potřeboval půjčit 1,2 milionu liber na financování války proti Francii.
  • U konvenčních prasniček vláda zaplatí držiteli kupón nebo hotovostní platbu každých šest měsíců až do splatnosti.
  • Pozlátkové prasnice spojené s indexem platí kupóny, které jsou nastaveny v souladu s tržními úrokovými sazbami, pololetními kupóny a splátkami jistiny, které jsou v souladu s obecným indexem maloobchodních cen (RPI).

Historie Gilts

Technicky bylo první zlacené vydání vydáno v roce 1694. King William III si potřeboval půjčit 1,2 milionu GBP, aby mohl financovat válku proti Francii. V té době byla nově vytvořena Bank of England, která byla schopna vydávat peníze. Je zajímavé, že termín pozlacený byl používán až na konci 19. století.

V budoucích letech se prasničky staly úspěšnou formou vládních půjček v případě válek a rozšiřování infrastruktury. Emise původně nepřišly s pevným datem splatnosti a byly vydávány pod několika názvy. Nakonec se stali známými jako Consols. Navíc kdysi existovala doba nedatovaných nebo dvakrát datovaných prasniček. Kolem let 2013–2015 však byly vykoupeny poslední zbývající prasničky.

Co jsou zlacené proužky?

Je důležité si uvědomit, že od roku 1997 lze prasničky v zásadě zbavovat svých individuálních peněžních toků. S jistinou a úrokem lze poté obchodovat odděleně jako s pozlacenými pozlacenými nebo pozlacenými proužky s nulovým kupónem.

Aby bylo vysvětleno dále, 5letá pozlacení může být svlečeno do 11 samostatných cenných papírů. Deset pásek založených na kupónech dostane každý jednu pololetní platbu a zbývající pás bude mít nárok na výplatu po pěti letech.

Důležitost Gilts

Prasničky jsou důležité jak pro vládu, tak pro společnost. Pro vládu budou muset vydat prasničky, aby zvýšily kapitál pro svou rostoucí zemi, tj. Vybudovaly novou infrastrukturu. Pro společnost, pokud by prasničky neexistovaly nebo by se zvýšily výnosy, by mohla vláda potřebovat zvýšit daně, protože musí najít jiný způsob, jak platit za potřeby infrastruktury. Dotčené úrokové sazby navíc ovlivní také jednotlivce v oblastech, jako jsou hypoteční úvěry Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. nebo úvěrové půjčky.

Příklad

  • 1½ Treasury Gilt 2050

Bude vyžadovat splacení jistiny v roce 2050. Pololetní splátka bude provedena s přesným odstupem šesti měsíců, tedy 1. ledna 2020 a 1. června 2020 v prvním roce. O úrokové sazbě uvedené na začátku názvu se rozhoduje na základě tržních sazeb.

Konvenční Gilts vs. indexově vázané Gilts

Konvenční prasničky jsou nejobecnější formou britských vládních dluhopisů. Konvenční typ prasniček má také největší podíl na pozlaceném portfoliu. V takovém případě vláda vyplatí držiteli kupónu, jinak známému jako hotovostní platba, každých šest měsíců až do splatnosti.

Sazba kupónu Sazba kupónu Sazba kupónu je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. se obvykle projeví tržní úrokovou sazbou v době vydání. Kurz určuje, jaké platby v hotovosti obdrží držitel dvakrát během roku.

V den splatnosti obdrží držitel konečnou výplatu kupónu a také částku jistiny. Částka jistiny je počáteční částka, která byla dlužena od začátku.

O jménech prasniček se původně rozhodovalo na základě účelu jejich vydání, aby se minimalizoval zmatek. Na začátku roku 2000 se jim však říkalo Treasury Gilts.

Není tak populární jako běžné prasničky, prasničky spojené s indexem, zabírají přibližně čtvrtinu pozlaceného trhu. Indexově vázaný typ pozlacených emisí začal v roce 1981. Podobně jako u běžných prasniček platí kupony, které jsou nastaveny v souladu s tržními úrokovými sazbami; jejich pololetní kupóny a platby jistiny jsou však v souladu s pohyby obecného indexu maloobchodních cen (RPI).

Zpočátku pozlacené prasničky přicházely s osmiměsíčním zpožděním indexace mezi měsícem sběru cenových údajů a indexací dluhopisu. V roce 2005 se však zpoždění indexace změnilo na tři měsíce.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Diskontní sazba Diskontní sazba V podnikových financích je diskontní sazba míra návratnosti použitá k diskontování budoucích peněžních toků zpět na jejich současnou hodnotu. Tato sazba je často váženou průměrnou kapitálovou cenou společnosti (WACC), požadovanou návratností nebo překážkovou sazbou, kterou investoři očekávají v poměru k riziku investice.
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found