Asijsko-pacifická hospodářská spolupráce (APEC) - přehled, funkce

Asijsko-pacifická hospodářská spolupráce (APEC) je ekonomická skupina, která má v současné době 21 členů a která podporuje a usnadňuje obchod, hospodářský růst a zlepšování životní úrovně v asijsko-pacifickém regionu. S rostoucí vzájemnou závislostí regionu byl APEC založen v roce 1989 jako způsob, jak využít růst k posunu členů vpřed, kde to bylo „win-win“ pro všechny.

Asijsko-pacifická hospodářská spolupráce

Zatímco členové jsou oddáni celkové skupině, APEC nevyžaduje, aby její členové uzavírali právně závazné povinnosti. Pokud jde o operace, ekonomické fórum Regionální obchodní dohody Regionální obchodní dohody odkazují na smlouvu podepsanou dvěma nebo více zeměmi na podporu volného pohybu zboží a služeb přes hranice jejích členů. Dohoda přichází s vnitřními pravidly, kterými se členské země řídí. podporuje dialog mezi 21 členy a využívá rozhodování na základě konsensu, přičemž všem členům má stejnou váhu bez ohledu na velikost země nebo hospodářství.

Požadování shody je prospěšné pro zastupování všech členů, ale můžete si představit, že dosažení jednomyslnosti mezi 21 členy může být docela obtížné. Výsledkem je, že účinnost APEC je omezena tím, jak rychle se skupina může spojit a dohodnout.

21 členů APEC je označováno jako „ekonomiky“, protože se primárně zabývá obchodem a ekonomickými transakcemi. Navíc ne všichni členové jsou země samy o sobě. Členy jsou například Hongkong a čínský Tchaj-pej.

souhrn

  • Asijsko-pacifická hospodářská spolupráce (APEC) je hospodářská skupina zaměřená na podporu a usnadnění obchodu a hospodářského růstu svých 21 členů.
  • Těchto 21 členů nemusí být nutně 21 zemí. Každý člen je považován za „ekonomiku“, protože APEC se primárně zabývá obchodem a ekonomickými transakcemi.
  • APEC využívá rozhodování na základě konsensu, které umožňuje slyšet všechny členy, ale také může zpomalit účinnost skupiny.

Členství v asijsko-pacifické hospodářské spolupráci

APEC byla založena v roce 1989 v australské Canberře s 12 členy. V současné době se APEC skládá z 21 ekonomik, včetně:

APEC - členství

Funkce asijsko-pacifické hospodářské spolupráce

Primární funkcí APEC je podporovat a usnadňovat obchod a ekonomický růst mezi členy skupiny. Pod tímto velkým deštníkem bude usilovat o dosažení svých cílů prostřednictvím dvou hlavních akcí:

1. Liberalizace obchodu a investic

APEC liberalizuje obchod a investice tím, že zajistí, aby zboží, služby a investice mohly snadno proudit přes hranice. Lze toho dosáhnout snížením nákladů na dovoz a vývoz. Dovozy a vývozy Dovozy jsou spíše zboží a služby, které nakupují od zbytku světa obyvatelé země, než aby se nakupovaly předměty vyrobené na domácím trhu. Export je zboží a služby, které se vyrábějí na domácím trhu, ale poté se prodávají zákazníkům s bydlištěm v jiných zemích. a podpora volného obchodu.

2. Usnadnění hospodářského růstu

Po liberalizaci obchodu a investic lze ekonomický růst usnadnit rychlejšími celními postupy, sladěnými předpisy a normami, vytvářením příznivého obchodního prostředí, zlepšováním logistiky a celkovým zrychlením ekonomické integrace mezi regiony.

Další oblasti ostření

Aby APEC doplnil výše uvedené dvě akce, provede také následující:

1. Zvyšovat životní a vzdělávací úroveň

APEC se zaměřuje na zvyšování životní úrovně a vzdělání pro obyvatele svých členských ekonomik. Tímto způsobem pomůže vymanit lidi z chudoby a vybudovat vzdělanou střední třídu, která přispěje k budoucímu úspěchu každé ekonomiky a APEC jako celku.

2. Zaměřte se na inkluzivitu

Členové ekonomiky v rámci APEC sahají od rozvojových ekonomik po plně rozvinuté a prosperující ekonomiky. Podle APEC je prioritou začlenění všech jejích členů do rozhodování a přidělování finančních prostředků a služeb. Cílem je pomoci obyvatelům asijsko-pacifického regionu účastnit se kolektivně rostoucí ekonomiky. Být inkluzivní a pomáhat rozvojovým ekonomikám překlenout propast mezi rozvojovými a rozvinutými.

3. Zaměření na udržitelnost

Udržitelnost Udržitelnost Udržitelnost je v zásadě schopnost zajistit potřeby současné generace s využitím dostupných zdrojů, aniž by to způsobilo, že budoucí generace v dnešní době stále nabývají na důležitosti a členové APEC jsou známí tím, že pomáhají zvyšovat energetickou účinnost a podporují udržitelné postupy.

Zdroje a použití financování APEC

APEC a jeho aktivity jsou financovány hlavně z ročních příspěvků od 21 členských ekonomik, které v současné době dosahují 5 milionů USD. Tato částka je použita na financování sekretariátu v Singapuru a na podporu projektů, které splňují hospodářské a obchodní cíle APEC.

Členové také poskytují dobrovolné příspěvky do fóra pro další pomoc a podporu projektů APEC. Cílem financování APEC je zajistit liberalizaci obchodu a rozvíjet ekonomiky, aby z toho mohli mít prospěch všichni členové. Pacifický okraj, který se skládá z velké spádové oblasti obchodu, je v nejlepším zájmu všech, pokud je každá ekonomika povznesena.

APEC: Úspěch nebo ne?

Od svého založení v roce 1989 usiluje Asijsko-pacifická hospodářská spolupráce o integraci regionu, který představuje více než 50% světového HDP a více než tři miliardy jeho obyvatel. Podle webové stránky APEC vzrostl reálný HDP z 19 bilionů dolarů v roce 1989 na 42 bilionů dolarů v roce 2015.

Zde je několik dalších úspěchů a výhod, které si region uvědomil za několik desetiletí:

  • Miliony lidí se zvedly z chudoby
  • Rostoucí střední třída
  • Obchod roste 6,7krát mezi lety 1989 a 2015 v ekonomikách APEC, ve srovnání s 5,6krát ve zbytku světa za stejnou dobu
  • Tarify dramaticky klesají
  • Více synchronizovaných předpisů a norem
  • Efektivnější celní režimy
  • Dodavatelský řetězec Supply Chain Supply chain is the whole system of manufacturing and delivering a product or service, from the very initial stage of sourcing the raw materials to the final connectivity
  • Zvýšené zaměření na udržitelnost

I když je obtížné určit, jaký rozsah výhod lze přičíst přímo APEC, je tato skupina široce považována za úspěch, který podporuje a usnadňuje obchodní a ekonomické výhody.

Klíčové jídlo

Asijsko-pacifická hospodářská spolupráce (APEC) je skupina zaměřená především na obchod a hospodářský růst pro 21 členů ekonomického fóra a jejich obyvatele. Kromě obchodních a ekonomických cílů se APEC zaměřuje na zlepšování životní úrovně, inkluzivity a udržitelnosti.

Členové APEC tvoří více než 50% světového HDP, přičemž členské ekonomiky od založení skupiny v roce 1989 zaznamenaly výrazný růst. Zdá se, že APEC dosud dosahovala svých cílů.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Společný trh Společný trh Společný trh je formální dohoda, kdy se vytvoří skupina mezi několika zeměmi, v nichž každá členská země přijímá společný externí tarif. Na společném trhu země rovněž umožňují volný obchod a volný pohyb pracovních sil a kapitálu mezi členy skupiny. Cílem tohoto obchodního ujednání je poskytnout zlepšený ekonomický prospěch všem členům
  • Eurozóna Eurozóna Všechny země Evropské unie, které přijaly euro jako svou národní měnu, tvoří geografický a ekonomický region známý jako Eurozóna. Eurozóna tvoří jeden z největších hospodářských regionů na světě. Devatenáct z 28 zemí v Evropě používá euro
  • Doložka nejvyšších výhod Doložka nejvyšších výhod Doložka nejvyšších výhod je ustanovení, které vyžaduje, aby země poskytla ústupky, výsady nebo imunity, které mají být jednomu uděleny
  • Severoamerická zóna volného obchodu (NAFTA) Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) je dohoda, která spojila tři severoamerické země, tj. USA, Kanadu a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found