Tržní cyklus - přehled, jak určit, fáze

Tržní cyklus se týká ekonomických trendů pozorovaných během různých typů podnikatelského prostředí. Je také známý jako cyklus akciového trhu, kde daný cenný papír nebo více cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. patří do stejné třídy aktiv, dosahují lepších výsledků než ostatní. Může to být proto, že převládající tržní podmínky mohou být vhodné pro růst podle obchodního modelu, na kterém cenné papíry běží.

Tržní cyklus

Během cyklu mohou být příjmy a ziskovost společnosti charakterizovány vysokým růstem. Společnosti působící v konkrétním odvětví mohou vykazovat podobné vzorce, které mají cyklickou povahu a jsou označovány jako sekulární.

souhrn

  • Tržní cyklus se týká ekonomických trendů pozorovaných během různých typů podnikatelského prostředí.
  • Nový tržní cyklus může vzniknout, když nová technologická inovace nebo změna tržních předpisů naruší stávající tržní trendy a vytvoří nové.
  • Čtyři fáze tržního cyklu zahrnují fázi akumulace, fázi přirážky, fázi distribuce a fázi přirážky.

Jak vznikají nové tržní cykly?

Nový tržní cyklus může vzniknout, když nová technologická inovace nebo změna tržních předpisů naruší stávající tržní trendy a vytvoří nové. Změna je specifická pro dané odvětví, což znamená, že nedochází k plošným změnám ve všech sektorech trhu v důsledku zavádění nových produktů nebo nového regulačního režimu.

Tržní cyklus bere v úvahu oba technické ukazatele, jako jsou úrokové sazby Federal Funds Rate Ve Spojených státech se sazba federálních fondů vztahuje k úrokové sazbě, kterou depozitní instituce (jako jsou banky a družstevní záložny) účtují jiným depozitním institucím jednodenní půjčky kapitálu jejich rezervní zůstatky na nezajištěném základě. a základní ukazatele, jako jsou například ceny cenného papíru, mimo jiné metriky.

Jak se určuje tržní cyklus?

Je téměř nemožné přesně určit, ve kterém tržním cyklu se aktuálně nacházíme, protože neexistuje jasně identifikovatelný začátek nebo konec. Tržní cyklus nemá stanovenou dobu trvání, což znamená, že může trvat v jakémkoli časovém horizontu - od několika dnů do deseti let. Může se ukázat jako překážka formulaci hospodářské a měnové politiky.

Trvání tržního cyklu obvykle závisí na perspektivě. Možnosti Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, ale nikoli povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli, kdy obchodníka může zajímat pohyb cen během 5minutových pruhů, zatímco investoři nafty mohou chtít hledat delší cyklus kolem 20 let.

Tržní cykly lze identifikovat zpětně. Začátek a konec jednoho tržního cyklu je obvykle doba mezi nejvyšší a nejnižší cenou společné referenční hodnoty, např. S&P 500.

Mnoho velkých institucionálních investorů nebo dokonce jednotlivců se však snaží předem identifikovat nadcházející posuny ve směru tržního cyklu. Může jim to umožnit profitovat z cyklů a provádět ziskové obchody. Jedná se o základní princip spekulací ve financích.

Různé fáze tržního cyklu

Jeden tržní cyklus obecně vykazuje čtyři různé fáze. V každé fázi budou cenné papíry reagovat na převládající tržní podmínky odlišně. Například během období rozmachu nebo rozmachu vykazují společnosti prodávající luxusní výrobky vysokou míru růstu.

Během poklesu nebo recese se rychle se pohybující spotřební zboží (FMCG) Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG) Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG), nazývané také spotřební balené zboží (CPG), označuje výrobky, které jsou vysoce - očekává se, že poptávka, rychle prodaná a cenově dostupná, překoná. Je to proto, že poptávka po základních potřebách a zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou potraviny a hygienické výrobky, zůstává stálá.

Čtyři fáze tržního cyklu jsou následující:

1. Fáze akumulace

K akumulaci dochází bezprostředně poté, co trh dosáhne dna. Poté, co zjistíme, že to nejhorší skončilo, investoři, správci peněz a zkušení obchodníci začnou nakupovat cenné papíry, a ocenění se stávají nesmírně důležitými. Během tohoto období se sentiment na trhu změní z negativního na neutrální. Trh je však stále medvědí.

2. Fáze značení

Během fáze značení začínají investoři skákat ve velkém a je pozorován podstatný nárůst objemů trhu. Ocenění začínají stoupat nad historické normy, ale nezaměstnanost a propouštění stále rostou.

Ve fázi přirážky se nálada na trhu v některých případech mění z neutrálního na býčího nebo dokonce euforického. Pozoruje se prodejní vyvrcholení, což je poslední parabolický růst cen v důsledku účasti oponentů a váhajících investorů, kteří jsou proti averzi.

3. Fáze distribuce

Fáze distribuce je třetí fází tržního cyklu, kdy obchodníci začínají prodávat cenné papíry. Sentiment na trhu jde od býčího k smíšenému. Je to období, na jehož konci trh mění směry.

Přechod je postupný a může trvat dlouhou dobu. Ceny mají tendenci zůstat víceméně konstantní po několik měsíců. Může se však zrychlit kvůli náhlým negativním geopolitickým změnám nebo špatným ekonomickým zprávám, jako je zablokování pandemie.

4. Fáze snižování

Fáze mark-down je závěrečnou fází tržního cyklu a ukazuje se jako hrozná pro investory, kteří stále drží pozice. Ceny cenných papírů klesají hluboko pod to, co za ně investoři původně zaplatili. Jelikož je posledním obdobím, znamená to také začátek další akumulační fáze, kdy noví investoři koupí odepsané investice.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Třída aktiv Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy.
  • Životní cyklus podnikání Životní cyklus podnikání Životní cyklus podnikání je postup podnikání v několika fázích v průběhu času a je nejčastěji rozdělen do pěti fází: zahájení, růst, vytržení, splatnost a pokles.
  • Hodnotové investování Investování do akcií: Průvodce hodnotovým investováním Od vydání „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se stala běžně známá „hodnotová investice“ jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod sběru akcií.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found