Advanced Financial Modeling (AFM) - Skills for a Financial Modeler

Pokud jde o pokročilé finanční modelování (AFM), existuje několik důležitých technik, které praktikují finanční analytici světové úrovně. Tato příručka popisuje nejlepší a nejpokročilejší techniky, které by finanční modeláři měli zvažovat při provádění špičkové finanční analýzy.

Pokročilý finanční model - případová studie AMZN

Screenshot z finančního kurzu pokročilého finančního modelování a oceňování Případová studie společnosti Amazon

Níže uvádíme některé z nejdůležitějších technik pokročilého finančního modelování (AFM).

# 1 Scénáře

Pokročilí finanční modeláři používají scénáře k tomu, aby model byl dynamičtější a pokrýval širokou škálu výsledků. Tyto scénáře jsou navrženy v aplikaci Excel a k jejich sestavení lze použít různé vzorce a funkce.

Nejběžnější předpoklady pro vytvoření scénářů ve finančním modelu jsou:

  • Objem a výroba (jednotky, zákazníci, služby atd.)
  • Prodejní ceny (zboží, služby)
  • Variabilní náklady (spotřební materiál, míra pracovní síly, komponenty účetnictví COGS) Naši účetní průvodci a zdroje jsou průvodci pro samostudium, kteří se učí účetnictví a finance vlastním tempem. Procházejte stovky průvodců a zdrojů, marketing atd.
  • Fixní náklady (nájem, režijní náklady, správa)
  • Kapitálové náklady Jak vypočítat CapEx - vzorec Tato příručka ukazuje, jak vypočítat CapEx odvozením vzorce CapEx z výkazu zisku a ztráty a rozvahy pro finanční modelování a analýzu. (udržení capexu, capexu růstu, překročení nákladů, zpoždění projektu)
  • Diskontní sazba (náklady na kapitál, náklady na dluh, WACC WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení)
  • Kurzy FX (pro podniky působící ve více měnách)
  • Makroekonomické předpoklady (vzorec HDP HDP) Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. Vzorec HDP rozdělujeme na kroky v této příručce. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota v místní měně veškeré konečné ekonomické zboží a služby vyrobené v zemi během určitého časového období. růst, úrokové sazby, inflace atd.)
  • Další metriky specifické pro dané odvětví

Nejběžnějším způsobem, jak vytvořit tyto scénáře, je použití funkce CHOOSE v aplikaci Excel. Pomocí této funkce můžete v modelu snadno přepínat mezi scénářem A, scénářem B, scénářem C atd. Podrobné vysvětlení funkce výběru najdete v naší příručce Pokročilé vzorce aplikace Excel Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité, abyste je poznali, a dovedou vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře.

pokročilá funkce finančního modeláře

# 2 Analýza citlivosti

Každý, kdo se považuje za pokročilého finančního modeláře, ví, že je důležité pochopit, jak citlivé jsou výsledky modelu na změny vstupů a předpokladů.

Dva hlavní nástroje aplikace Excel pro provádění analýzy citlivosti jsou:

  • Hledání cíle (analýza „co kdyby“)
  • Datové tabulky

Výše uvedené dva nástroje lze navíc použít k provedení dvou různých typů analýzy citlivosti:

  • Přímá metoda
  • Nepřímá metoda

Podrobný návod, jak to integrovat do pokročilého modelu, najdete v našem online kurzu analýzy citlivosti.

nejlepší kurzy finančního modelování (analýza citlivosti)

# 3 Dynamické nadpisy a funkce

Pokud se chcete stát finančním modelářem, který je skutečně pokročilý, budete muset do svých modelů začlenit dynamické nadpisy a štítky.

Mezi hlavní příklady těchto dynamických funkcí patří:

  • Název společnosti / projektu
  • Termíny
  • Měna
  • Název scénáře
  • Jakýkoli jiný typ štítku / záhlaví

Funkce CONCATENATE v aplikaci Excel je způsob spojování textu a vkládání dynamických proměnných do štítků. Chcete-li vidět podrobný příklad, využijte náš pokročilý kurz Excel.

pokročilá funkce zřetězení excel

# 4 Schopnost konsolidovat více podniků nebo jednotek

Kromě základního modelu je důležité mít možnost sloučit nebo konsolidovat více podniků do jedné mateřské společnosti.

Hlavní použití této funkce je pro:

  • Společnosti s více obchodními jednotkami
  • Fúze a akvizice Fúze a akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady (M&A)

Nejlepším způsobem, jak tuto funkci navrhnout, je vytvořit model s jednou kartou nebo jedním listem, který lze snadno duplikovat. Po duplikování (tolikrát, kolikrát je to nutné) lze vložit nový list, který shrnuje hodnoty ze všech ostatních listů. Protože karty / listy jsou identické, lze je snadno sčítat.

pokročilý konsolidační model

# 5 Zpracovává složité transakční struktury

Poslední (a rozhodně neméně důležitou) vlastností pokročilého finančního modelování na našem seznamu je schopnost zpracovávat složité transakční struktury. Jakmile bude zaveden jednoduchý model DCF a interní míra návratnosti (IRR), může mít komplexní transakční struktura velký dopad na IRR pro různé třídy investorů v transakci.

Mezi příklady složitých transakčních struktur patří:

  • Pákový odkup Pákový odkup (LBO) Pákový odkup (LBO) je transakce, při níž je podnik získán pomocí dluhu jako hlavního zdroje protiplnění. K transakci LBO obvykle dochází, když si společnost soukromého kapitálu (PE) půjčí co nejvíce od různých věřitelů (až 70-80% kupní ceny), aby dosáhla návratnosti interní sazby IRR> 20% (LBO)
  • Modely fúzí a akvizic Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité s narůstáním / ředěním
  • Společné podniky Realitní společný podnik Realitní společný podnik (JV) hraje klíčovou roli při vývoji a financování většiny velkých realitních projektů. Společný podnik je dohoda s praktickými lékaři a LP
  • Výdělky, poznámky o převzetí od dodavatele, půjčky PIK atd.

afm komplexní struktura řešení

Jak se naučit pokročilé finanční modelování

Nejlepší způsob, jak se učit, je dělat. Finance vyvinulo několik kurzů a certifikací. Certifikační programy Podívejte se na naše certifikační programy, kde najdete ty nejpraktičtější, praktické dovednosti a školení relevantní pro dané odvětví. A 100% online! aby se každý finanční modelář stal pokročilým. Doporučujeme začít s našimi základními třídami (které také přicházejí s certifikáty Certifikační programy Podívejte se na naše Certifikační programy pro nejpraktičtější, praktické a odborně relevantní dovednosti a školení. A 100% online!) A propracovat se přes úrovně .

Poté, co vás náš globální tým instruktorů provede procesem vytváření modelu krok za krokem, doporučujeme procvičovat si sami stažením finančních výkazů veřejné společnosti, jejich kopírováním do aplikace Excel a vytvořením modelu.

Dalším krokem je získání aktuální ceny akcií společnosti a zpětné inženýrství vašeho modelu, aby se dospělo k aktuální ceně. Tímto způsobem uvidíte, jaké předpoklady se promítají do aktuální ceny akcií, a odtud můžete vytvářet nejrůznější scénáře.

Spusťte nyní naše kurzy a certifikáty finančního modelování!

Další zdroje AFM

Toto byl průvodce po nejlepších 5 technikách AFM financí. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling & Valuation Analyst. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari a na misi, která vám pomůže posunout vaši kariéru. Abychom se dál učili a rozvíjeli své dovednosti, důrazně doporučujeme tyto další finanční zdroje zdarma:

  • Průvodce modelářem DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Průvodce pro pokročilé vzorce pro Excel Pokročilé vzorce pro Excel musí znát Tyto pokročilé vzorce pro Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Dovednosti v oblasti finančního modelování Dovednosti v oblasti finančního modelování Naučte se 10 nejdůležitějších dovedností v oblasti finančního modelování a toho, co je nutné k tomu, abyste byli ve finančním modelování v aplikaci Excel dobří. Nejdůležitější dovednosti: účetnictví
  • Typy modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found