Depozitní certifikát s proměnlivou sazbou - přehled, charakteristika

Depozitní certifikát s proměnlivou sazbou (CD) je finanční produkt, který nabízejí instituce komerčních bank a družstevní záložny. Záložna Záložna je typ finanční organizace, kterou vlastní a řídí její členové. Družstevní záložny poskytují členům celou řadu finančních služeb, včetně běžných a spořicích účtů a půjček. Jedná se o neziskové organizace, jejichž cílem je poskytovat vysoce kvalitní finanční služby, které zákazníkům umožňují ukládat a ukládat své peníze na pevně stanovenou dobu s různými úrokovými sazbami.

Depozitní certifikát s proměnlivou sazbou

Jak fungují disky CD s proměnlivou rychlostí

Depozitní certifikáty s proměnlivou sazbou jsou formou vkladových certifikátů s úrokovou sazbou, která v průběhu času kolísá. Jedná se o druh zabezpečení vkladatelů, aby mohli bezpečně investovat své peníze.

Charakteristickým faktorem pro CD s variabilní sazbou je, že úroková sazba bude kolísat po dobu trvání cenného papíru, což může poskytnout výhodu vkladatelům v obdobích vysokých úrokových sazeb. V období nízkých úrokových sazeb však může představovat významné riziko.

Faktory úrokové sazby variabilního certifikátu vkladů jsou:

  • Prime rate Prime Rate Termín „prime rate“ (také známý jako primární úvěrová sazba nebo primární úroková sazba) označuje úrokovou sazbu, kterou velké komerční banky účtují za půjčky a produkty svých zákazníků s nejvyšším úvěrovým hodnocením.
  • Úrovně tržního indexu
  • Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb.
  • Výnosy státních pokladničních poukázek

Depozitní certifikáty s proměnlivou sazbou, stejně jako běžné vkladové certifikáty, umožňují vkladatelům ukládat své peníze na zabezpečený účet a přijímat vyšší úroky, než jaké by obecně dostávali z jiných účtů, například z vkladových účtů na požádání. Vkladový účet na požádání je spořicí účet, který umožňuje vkladateli kdykoli vybrat své prostředky.

Depozitní certifikáty s proměnlivou sazbou také bankám umožňují získat zabezpečené vklady, které mohou půjčovat dlužníkům za vyšší úrokovou sazbu.

Výhody CD s proměnnou rychlostí

CD s proměnlivou sazbou nabízejí investorům bezpečnou příležitost k dosažení relativně vysokého výnosu z jejich investic. Cenné papíry jsou v období nízkých úrokových sazeb velmi žádané, protože po koupi CD existuje vysoká pravděpodobnost růstu úrokových sazeb. Naproti tomu, když jsou úrokové sazby vysoké, jsou CD s proměnlivou sazbou po nízké poptávce, protože pravděpodobnost dalšího zvyšování úrokových sazeb je nízká.

Nevýhody CD s proměnnou rychlostí

Potenciálním problémem pro vkladatele je, že úrokové sazby zůstanou po dlouhou dobu nízké. Může to nepříznivě ovlivnit celkovou míru návratnosti vkladatele. V takových časových obdobích jsou depozitní certifikáty s pevnou sazbou mnohem atraktivnější.

Vysvětlení osvědčení o vkladech

Hlavní zdroj financování komerční banky nebo družstevní záložny přichází ve formě vkladů od zákazníků. Je to také nejlevnější forma financování, protože úroková sazba placená z vkladů je obecně na dolním konci výnosové křivky.

Obchodním modelem banky je půjčit si peníze ve formě vkladů, které vkladatelům kompenzují určitou úrokovou sazbou; poté banka půjčí vložené peníze dlužníkům výměnou za vyšší úrokovou sazbu.

Banky a družstevní záložny čelí značnému riziku, že jejich vkladatelé vyberou své peníze. Vzhledem k tomu, že banka půjčuje spoustu peněz, které jsou uloženy, může čelit rizikům likvidity - v podstatě nemá dostatek finančních prostředků na výplatu vkladatelům při jejich výběru. Existuje několik způsobů, jak banka takové riziko zajišťuje nebo zmírňuje.

Nejprve to banka udělá půjčit si od tolika samostatných a nesouvisejících jednotlivců jak je to možné. Diverzifikuje riziko, protože pravděpodobnost, že každý vkladatel bude chtít vybrat najednou, je nízká. Proto může banka použít nově vložené peníze k financování výběrů od starých vkladatelů.

Druhým způsobem, jak může banka riziko zmírnit, je udržování určité úrovně peněz ve svých rezervách jen pro případ. Obvykle se označuje jako rezervní poměr, což je množství rezervních fondů, které banka drží v poměru k celkovým vkladům - vyjádřeno v procentech. Po globální finanční krizi v roce 2008 byl zaveden nový regulační rámec známý jako Basel III. Rámec držel finanční instituce k vyšším povinným minimálním rezervám v podobě různých kapitálových poměrů.

A konečně, banka může zmírnit riziko, že si vkladatelé vyberou své prostředky pomocí a vkladový certifikát na dobu určitou. Jsou to vložené prostředky, které vkladají zákazníci, a souhlasí s tím, že tyto prostředky mají být drženy po pevně stanovenou dobu a vkladatelé je nemohou vybrat, pokud nezaplatí pokutu.

Výměnou za uložení peněz na pevně stanovenou dobu jsou vkladatelé kompenzováni vyšší úrokovou sazbou, než jakou by jinak obdrželi na vkladech na požádání nebo na účtech peněžního trhu Účet peněžního trhu (MMA) Účet peněžního trhu (MMA) je druh spořicí účet, který se vyznačuje vlastnostmi běžného účtu - konkrétně je dodáván se šeky a / nebo debetní kartou. Vzhledem k tomu, že vklady na požádání umožňují vkladatelům vybrat si peníze kdykoli si přejí, nemusí se vzdát použití svých peněz.

Naproti tomu termínované vklady se musí zříci možnosti výběru, a proto jim bude poskytnuta kompenzace. Vkladové certifikáty jsou také známé jako termínované vklady, u dlouhodobějších vkladů platí vyšší úrokové sazby.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Vyvolatelný vkladový certifikát Vyvolatelný vkladový vklad Vyvolatelný vkladový certifikát je termínovaný vklad pojištěný FDIC v bance nebo jiných finančních institucích. Vydavatelná CD mohou být emitentem vyměněna před jejich skutečným datem splatnosti, ve stanoveném časovém rámci a ceně hovoru.
  • Střednědobý dluhopis (MTN) Střednědobý dluhopis (MTN) Střednědobý dluhopis (MTN) se obvykle týká splatného dluhopisu, jehož datum splatnosti je pět až deset let. Dluhopis nebo dluhopis je splatný
  • Neopovolatelný dluhopis Neopovolatelný dluhopis Neopovolatelný dluhopis je dluhopis, který je vyplacen až při splatnosti. Emitent nevyvolatelného dluhopisu nemůže dluhopis před datem splatnosti zavolat. Liší se od splatného dluhopisu, což je dluhopis, kdy společnost nebo subjekt, který dluhopis vydává, má právo splácet nominální hodnotu dluhopisu
  • Půjčky s proměnnou úrokovou sazbou Půjčky s proměnnou úrokovou sazbou Půjčka s proměnnou úrokovou sazbou je typ úvěru, kde se úrok mění podle změn tržních úrokových sazeb. Na rozdíl od půjčky s pevnou sazbou, kde dlužníci

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found