Recese - definice, ukazatele, příčiny a důsledky

Recese je termín používaný k označení zpomalení obecné ekonomické aktivity. V makroekonomii jsou recese oficiálně uznány po dvou po sobě jdoucích čtvrtletích negativních temp růstu HDP. V USA je deklaruje výbor odborníků z Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER).

Recese

Recese jsou považovány za součást přirozeného obchodního / ekonomického cyklu expanze a kontrakce. Ekonomika začíná expandovat v nejnižším bodě (nejslabší místo) a podobně začíná ustupovat po dosažení svého vrcholu (nejvyšší bod). Hluboká recese, která trvá dlouhou dobu, se nakonec promítne do deprese. Na počátku 20. století byla Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů. trval několik let a byl svědkem poklesu HDP o více než 10%, přičemž míra nezaměstnanosti dosáhla maxima 25%.

Ukazatele recese

1. Hrubý domácí produkt (HDP)

Reálný HDP označuje celkovou hodnotu generovanou ekonomikou (prostřednictvím vyrobeného zboží a služeb) v daném časovém rámci, upravenou o inflaci. Negativní reálný HDP naznačuje prudký pokles produktivity.

2. Skutečný příjem

Skutečný příjem se počítá měřením osobního příjmu, jeho úpravou o inflaci a diskontováním opatření sociálního zabezpečení, jako jsou sociální dávky. Pokles reálného příjmu snižuje kupní sílu.

3. Výroba

Zdraví výrobního sektoru, s přihlédnutím k celkovým vývozům / dovozům a obchodním deficitům (nebo přebytku obchodu) s jinými zeměmi, znamená sílu a soběstačnost ekonomiky.

4. Velkoobchod / maloobchod

K měření tržní výkonnosti zboží se měří také velkoobchodní a maloobchodní prodej upravený o inflaci.

5. Zaměstnanost

Vysoká míra nezaměstnanosti Nezaměstnanost Nezaměstnanost je pojem označující jednotlivce, kteří jsou zaměstnatelní a hledají práci, ale nemohou si najít práci. Kromě toho nemají lidé v pracovní síle nebo skupině lidí, kteří jsou k dispozici pro práci, vhodné zaměstnání. je zaostávající indikátor. Obvykle to potvrzuje otočení ekonomiky do fáze recese, spíše než předpovídání recese v budoucnosti. Míra nezaměstnanosti blížící se 6% celkové pracovní síly se obvykle považuje za problematickou.

Příčiny recese

1. Skutečné faktory

Náhlá změna vnějších ekonomických podmínek a strukturální posuny mohou vyvolat recesi. Tuto skutečnost vysvětluje teorie reálného hospodářského cyklu, která říká, že recese je způsob, jakým racionální účastník trhu reaguje na neočekávané nebo negativní otřesy. Například náhlý růst cen ropy v důsledku rostoucího geopolitického napětí může poškodit ekonomiky dovážející ropu. Revoluční technologie, která způsobuje automatizaci v továrnách, může nepřiměřeně ovlivnit ekonomiky s obrovským množstvím nekvalifikované pracovní síly.

2. Finanční / Nominální faktory

Podle ekonomické školy zvané monetarismus je recese přímým důsledkem nadměrného rozšiřování úvěrů během období expanze. V počátečních fázích zpomalení se zhoršuje nedostatečná nabídka peněz a dostupnost úvěrů. Mezi peněžními a reálnými faktory, jako jsou úrokové sazby a vztahy mezi určitým zbožím, existuje významná korelace. Tento vztah není explicitní, protože nástroje měnové politiky, jako jsou úrokové sazby, rovněž zahrnují institucionální reakce na očekávaná zpomalení.

Finanční ukazatele nadcházející recese jsou často vázány na referenční úrokové sazby. Například výnosová křivka Treasury Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. převráceno za 18 měsíců před posledních sedmi finančních krizí v USA. Trvalý pokles hodnot vlastního kapitálu navíc ukazuje nižší očekávání do budoucna.

3. Psychologické faktory

Mezi psychologické faktory patří nadměrná euforie a nadměrná expozice rizikového kapitálu během období ekonomické expanze. Globální finanční krize v roce 2008 Globální finanční krize v letech 2008–2009 Globální finanční krize v letech 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, přičemž miliony Američan je hluboce zasažen. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet finanční výpomoc byla, alespoň zčásti, výsledkem nezodpovědných spekulací, které vedly k vytvoření bubliny na trhu s bydlením v USA. Psychologické faktory se mohou také projevit jako omezená investice, která je výsledkem rozšířeného tržního pesimismu, který nemá v reálné ekonomice opodstatnění.

Dopady recese

Recese způsobují standardní měnové a fiskální efekty - dostupnost úvěrů se zpřísňuje a krátkodobé úrokové sazby mají tendenci klesat. Jak se podniky snaží snížit náklady, zvyšuje se míra nezaměstnanosti. To zase snižuje míru spotřeby, což způsobuje pokles míry inflace. Nižší ceny snižují zisky společností, což vyvolává další snižování počtu pracovních míst a vytváří začarovaný kruh zpomalení ekonomiky.

Národní vlády často zasahují, aby zachránily klíčové podniky, které čelí potenciálnímu selhání, nebo strukturálně důležité finanční instituce, jako jsou velké banky. Některé společnosti s předvídavostí a plánováním chápou implicitní příležitost vytvořenou nižšími náklady na kapitál při poklesu úrokových sazeb a cen a jsou skutečně schopny využít období recese. Větší skupina nezaměstnaných pracovníků umožňuje zaměstnavatelům přijímat kvalifikovanější uchazeče.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost Cyklická nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti, kde se pracovní síly snižují v důsledku hospodářských cyklů nebo výkyvů v ekonomice, jako jsou recese (období hospodářského poklesu). Pokud je ekonomika na svém vrcholu nebo trvale roste, je míra cyklické nezaměstnanosti nízká
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found