Ustanovení o úpravě proti ředění - přehled, typy, význam

Ustanovení o úpravě proti ředění je ustanovení obsažené v dohodě o zabezpečení nebo fúzi. Klauzule o anti-diluci poskytuje současným investorům právo udržovat si své vlastnické procento ve společnosti nákupem poměrného počtu nových akcií k budoucímu datu vydání cenných papírů.

Ustanovení o úpravě proti ředění

Při absenci klauzule o úpravě proti ředění v dohodě o zabezpečení jsou stávající akcionáři vystaveni poklesu procenta vlastnictví a ztrátě hodnoty jejich držení akcií.

souhrn

  • Klauzule o úpravě proti ředění je obsažena v kupní smlouvě o zabezpečení.
  • Umožňuje současným akcionářům udržovat si své procento vlastnictví nákupem poměrného počtu akcií při vydávání nových cenných papírů.
  • Při absenci klauzule o úpravě proti rozředění způsobí zvýšení počtu nevypořádaných akcií každou akcii méně hodnotnou.

Co je ředění?

K ředění dochází, když se zvyšuje počet nesplacených akcií, což má za následek snížené procento vlastnictví. Nové emise akcií zvyšují počet akcií v oběhu a snižují vlastnický podíl současných akcionářů.

Předpokládejme například, že XYZ Limited drží 1 000 akcií v oběhu, z nichž investor A vlastní 350 akcií. To znamená, že Investor A vlastní 35% akcií společnosti. Ve druhém kole financování Financování série B Financování série B (známé také jako kolo série B nebo financování série B) je jednou z fází procesu získávání kapitálu startupu. Kolo série B je v zásadě třetí fází financování při spuštění a druhou fází financování rizikovým kapitálem. , společnost vydává dalších 1 000 akcií na úpis novým investorům, aby získala kapitál pro expanzi.

To znamená, že podíl investora A se sníží na 17,5%, zatímco počet zbývajících akcií se zvýší na 2 000 akcií. Pokud budou nové akcie vydány s nižšími náklady, než jaké původně platili současní investoři, hodnota akcií v držení původních investorů poklesne.

Druhy opatření proti ředění

Existují dva hlavní typy opatření proti ředění, které mohou investoři použít k ochraně před ředícími účinky budoucích emisí akcií. Obsahují:

1. Opatření proti ředění založené na ceně

Když společnost vydává nové akcie za účelem úpisu veřejnosti, je na tuto emisi pohlíženo jako na prostředek snižování hodnoty akcií držených původními akcionáři. Cenová dohoda proti ředění chrání investory před budoucím vydáváním akcií za cenu nižší, než jakou platili původní investoři.

Pokud mají investoři aktivní ochranu proti ředění na základě cen, bude charta společnosti obsahovat převodní vzorec pro převod preferovaných akcií na běžné akcie. Přepočítací koeficient pro financování série A Financování série A Financování série A (známé také jako financování série A nebo financování série A) je jednou z fází procesu získávání kapitálu startupem. Série A je v zásadě druhou fází financování při spuštění a první fází financování rizikovým kapitálem. je obvykle původní cena emise akcií dělená cenou konverze, přičemž obě ceny jsou stanoveny na cenu za akcii, kterou společnost prodává emisi řady A investorům. Pokud dojde k zaokrouhlení dolů, přepočítací koeficient se sníží, což zvýší převodní poměr řady A na běžné zásoby.

Cenová úprava ochrany proti ředění má následující dvě formy:

Vážený průměr: Při určování konverzního poměru v sestupném kole zohledňuje vážený průměr úpravy nižší cenu a počet nových akcií vydaných v sestupném kole. Metoda používá vzorec, který přesně odráží ředicí účinek emise nových akcií. Široký vzorec váženého průměru zohledňuje plně zředěný kapitál společnosti, aby se zmírnily účinky ředění na běžné akcionáře.

Plně zředěný kapitál předpokládá konverzi všech konvertibilních cenných papírů, jako jsou opce na akcie, opční listy, všechny preferované akcie atd. Vzorec váženého průměru s úzkým základem zahrnuje pouze nesplacené akcie akcií a vylučuje konvertibilní cenné papíry.

Plná ráčna: Úprava proti zředění s úplnou ráčnou je považována za škodlivou pro zakladatele a další časné běžné akcionáře, protože snižuje cenu převodu na nejnižší cenu, za kterou jsou akcie vydávány po vydání preferovaných akcií. Nezohledňuje počet vydaných akcií.

Například s konverzním poměrem 0,50 USD skončí investor s jednou preferovanou akcií s dvojnásobným počtem běžných akcií při konverzi. Plná ráčna proti ředění je vzácná z důvodu zátěže kladené na zakladatele společnosti a počáteční investory.

2. Smluvní úprava proti ředění

Smluvní úprava proti zředění je dohoda mezi původními investory a společností, kde společnost souhlasí s vydáním dalších akcií kmenových akcií investorům, aby si udržela své procento vlastnictví ve společnosti, dokud společnost nezíská požadovaný kapitál. Chrání akcionáře před oslabením jejich vlastnického podílu z nových emisí akcií v budoucnu.

Dělá se to bez ohledu na cenu, za kterou se prodávají nové emise akcií. Pokud úprava ochrany proti ředění nekončí, když společnost získá další kolo financování, noví andělští investoři Angel Investor Anjelský investor je osoba nebo společnost, která poskytuje kapitál pro začínající podniky výměnou za majetkovou účast nebo převoditelný dluh. Mohou poskytnout jednorázovou investici nebo průběžnou kapitálovou injekci, aby pomohly podnikům projít obtížnými počátečními fázemi. může požadovat, aby společnost přiměla jednotlivé investory, aby souhlasili s ukončením práv na ochranu, než budou moci investovat do společnosti.

Důležitost ustanovení o úpravě proti ředění

Zahrnutí doložky o úpravě proti ředění do charty společnosti má několik výhod. Mezi výhody patří:

1. Chrání investiční kapitál

Investoři vložili své peníze do investice s nadějí, že se zvýší hodnota portfolia a že se také zvýší výnosy, které jim lze přičíst. Někdy to však neplatí vždy, protože tržní podmínky mohou vést k nižšímu ocenění, než jaké investoři očekávají. Ovlivní to jejich vlastnický podíl ve společnosti.

Ustanovení o anti-diluci chrání investory před takovými nejistotami, kdy si společnost může půjčit více fondů za nižší cenu v neprospěch původních investorů.

2. Chrání běžnou hodnotu akcií společnosti

Začlenění doložky o úpravě proti ředění do podnikové charty Stanovy společnosti Stanovy společnosti jsou pravidla, která určují, jak je společnost provozována, a jednu z prvních položek, které představenstvo stanoví v době založení společnosti. Tyto stanovy se vytvářejí obvykle po předložení stanov, které společnost povzbuzuje k tomu, aby hledala vyšší ocenění v nových kolech financování. Slouží také jako pobídka pro společnost, aby neustále plnila milníky stanovené investory, jako jsou cíle výnosů a další růstové cíle, aby zvýšila hodnotu svých kmenových akcií.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Práva přetažením Práva přetažením Práva přetažením (také označovaná jako „přetažení“ nebo „přetažení“) jsou práva, která dávají majoritním vlastníkům právo donutit menšinové vlastníky, aby se připojili k prodeji společnosti. Tato práva dávají majoritním vlastníkům možnost prodat celou společnost na základě podmínek, které si přejí.
  • Přátelské převzetí vs nepřátelské převzetí Přátelské převzetí vs nepřátelské převzetí Při fúzích a akvizicích často dochází k záměně mezi přátelskými převzetími a nepřátelskými převzetími. Rozdíl je pouze ve způsobu převzetí společnosti. V přátelském převzetí představenstvo cílové společnosti schválí návrh převzetí a pomůže jej realizovat.
  • Práva na poměrnou účast Práva na poměrnou účast Práva na poměrnou účast nebo poměrná investiční práva zaručují stávajícím investorům právo účastnit se budoucích fundraisingových aktivit. Pro-
  • Doložka o právech na odkup Doložka o právech na odkup Doložka o právech na odkup dává vlastníkovi nemovitosti právo na zpětné získání svého majetku během exekuční aukce. Doložka je často obsažena ve smlouvě o hypotéce. Práva na odkup umožňují dlužníkovi zabránit uzavření nemovitosti tím, že zaplatí všechna zádržná práva nebo vrátí daně z nemovitosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found