Právní odpovědnost auditorů - náležitá péče a koncepce obezřetné osoby

Obavy z právní odpovědnosti auditorů stále rostou každým dnem. Auditoři jsou velmi důležití lidé, protože v konečném důsledku jsou odpovědní za zvýšení spolehlivosti finančních výkazů. Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní příkazy jsou složitě pro všechny druhy externích uživatelů. Stejně jako ostatní odborníci mohou při výkonu svých povinností čelit občanskoprávní a trestněprávní odpovědnosti.

Bez nezávislých a kompetentních auditorů bylo mnoho případů podvodů Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomto světě bychom zůstali bez povšimnutí, bez ohledu na všechny ostatní případy, které jsou stále neobjevené. Kodex profesionálního chování stanoví, že auditoři musí podnikat ve svých záležitostech náležitá péče. Náležitá péče je koncept „obezřetné osoby“.

Náležitá péče obecně znamená čtyři věci:

  1. Auditor musí mít potřebné dovednosti pro vyhodnocení účetních záznamů
  2. Auditor je povinen tyto dovednosti využívat s přiměřenou péčí a pečlivostí
  3. Auditor vykonává své úkoly s dobrou vírou a bezúhonně, ale není neomylný
  4. Auditor může nést odpovědnost za nedbalost, špatnou víru nebo nepoctivost, nikoli však za pouhé chyby v úsudku

Zdroje právní odpovědnosti auditora

Zvažme možné subjekty, které mohou žalovat auditora, a možný důvod soudního sporu.

Právní odpovědnost auditorů

Právní odpovědnost auditorů vůči třetím stranám

Po přečtení tohoto článku by mohla vyvstat jedna otázka, komu přesně jsou auditoři odpovědní? Může některá třetí strana žalovat auditora? Nebo existuje určitá třída večírků? Je obecně známo, že auditoři odpovídají za dvě skupiny třetích stran: 1) Známí uživatelé účetní závěrky a 2) Omezená skupina předvídatelných uživatelů, kteří se budou spoléhat na účetní závěrku.

Známí uživatelé účetní závěrky se skládají ze skutečných akcionářů a věřitelů společnosti. Společnost obvykle udržuje úplný seznam všech těchto osob podle jména. Druhá skupina týkající se předvídatelných uživatelů vyžaduje trochu úsudku. Například pokud se společnost snaží vydat nový kapitál nebo získat půjčku od banky, tito potenciální investoři a potenciální věřitel (tj. Banka) spadají do třídy předvídatelných uživatelů. Proto i když auditor nezná konkrétního uživatele, je si vědom toho, že klient bude používat účetní závěrku ke zvýšení financování banky nebo k vydání nových akcií - tedy zná typ uživatele.

Neoprávněné soudní spory

Přes veškerý potenciál soudních sporů proti auditorům je mnoho žalob třetích stran neoprávněných. Například pokud třetí strana zažaluje auditora, protože klient (tj. Společnost, která je předmětem auditu), již není životaschopnou společností, není to oprávněné, protože auditor není odpovědný za zajištění životaschopnosti společnosti a může pokračovat dlouhodobě působící. Auditor je výhradně odpovědný za zajištění toho, aby účetní závěrka byla prezentována spravedlivě podle příslušných hodnotících kritérií. Neoprávněné soudní spory mohou navíc zahrnovat fenomén auditorského rizika.

Auditorské riziko je riziko, že auditor udělá vše správně / podle svých nejlepších schopností, ale přesto může k účetní závěrce vyjádřit nevhodný výrok. Situace se v zásadě týká chyb v účetních výkazech, které mohou zůstat i poté, co se auditor řídí auditorskými pravidly stanovenými řídícím orgánem. Existují jednoduše smůly, kdy se auditor například rozhodne vybrat vzorek k auditu, který nereprezentuje celou populaci dat. Chyby pocházejí z nešťastných situací a nejsou odpovědností auditora. Pokud by však auditor nedodržoval obecné auditorské standardy načrtnuté řídícím účetním orgánem, bylo by to oprávněným důvodem soudního sporu, situace zvaná selhání auditu.

Úspěšné soudní spory proti auditorům

Aby mohla třetí strana nebo klient úspěšně žalovat auditora nedbalost, nestačí jen přijít s nějakými důkazy a podat soudní spor. Navrhovatel musí prokázat následující čtyři kritéria:

Soudní spory

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste lépe porozuměli právní odpovědnosti auditorů. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace Financial Modeling Analyst Certification FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, a na misi pomáhat komukoli na světě rozvíjet svou kariéru ve finančním odvětví. Chcete-li pokračovat v učení, pomohou vám tyto bezplatné finanční zdroje:

  • Zpráva auditora Zpráva auditora Zpráva nezávislého auditora je oficiální výrok externího nebo interního auditora ke kvalitě a přesnosti účetní závěrky
  • Průvodce forenzním auditem Průvodce forenzním auditem Forenzní audit je podrobný audit záznamů společnosti, který bude použit u soudu v soudním řízení. Zapojeni jsou všichni účetní, právníci a finanční profesionálové. Při takovém auditu budou hledat korupci, střet zájmů, úplatkářství, vydírání, zpronevěru majetku, finanční podvody
  • Auditovaná účetní závěrka Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí
  • Audit Právní důsledky Účetnictví Účetnictví je pojem, který popisuje proces konsolidace finančních informací tak, aby byly jasné a srozumitelné pro všechny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found