Dividendová sazba - přehled, vzorec, příklad, odchylka

Dividendová sazba je množství hotovosti, které společnost každoročně vrací svým akcionářům, jako procento z tržní hodnoty. Tržní hodnota Tržní hodnota se obvykle používá k popisu toho, jak velká je hodnota aktiva nebo společnosti na finančním trhu. Je to vzájemně určeno účastníky trhu a společností. Hotovost vrácená investorům se nazývá dividenda, odtud termín dividendová sazba.

Dividendová sazba

souhrn

  • Dividendová sazba je roční dividenda z jedné akcie vydělená aktuální tržní cenou této akcie.
  • Dividendy se mohou v různých společnostech a průmyslových odvětvích značně lišit. Zralé společnosti vyplácejí vyšší dividendy než rostoucí společnosti.
  • Zvýšení dividendové sazby společnosti vysílá na trh pozitivní signál o akciích společnosti.

Vzorec sazby dividendy

Dividendovou sazbu lze popsat jako částku hotovosti obdrženou akcionářem, dělenou tržní hodnotou akcií držených tímto akcionářem. Na základě podílu na akcii je dividendová sazba částka roční dividendy na akcii vydělená aktuální cenou akcie.

Míra dividendy = dividenda na akcii / aktuální cena akcie

Příklad dividendové sazby

Od 1. července 2020 rozděluje Boeing Co. dividendy ve výši 2,055 USD na akcii každé čtvrtletí. To zvyšuje roční dividendu ve výši 8,22 USD. Aktuální cena akcií Boeingu je 180,32 $. Na základě výše uvedeného vzorce, pokud vydělíte roční dividendu na akcii ve výši 8,22 USD aktuální tržní cenou za akcii ve výši 180,32 USD, získáte dividendovou sazbu 4,56%.

Dividendová sazba ve výši 4,56% znamená, že každý investor obdrží roční dividendy ve výši 4,56% tržní hodnoty akcií Boeingu, které drží. Pokud tedy investor drží 100 akcií Boeingu, je tržní hodnota akcií držených tímto investorem 18 032 $ a investor by ročně obdržel 4,56% z této hodnoty ve formě dividend od společnosti. Jedná se o roční dividendu ve výši 822 USD.

Společnosti s nejvyššími dividendovými sazbami

Sazby dividend - nejlepší společnostiK 1. červenci 2020. Zdroj

Rozdíl v dividendových sazbách

Sazby dividend se mohou mezi společnostmi a průmyslovými odvětvími značně lišit. Například vyspělé společnosti v odvětví, jako jsou základní materiály Sektor základních materiálů Sektor základních materiálů se skládá ze společností zabývajících se objevem, těžbou a zpracováním surovin. Zahrnuje těžbu a lesnictví, což by investorům na rozdíl od rychle rostoucích technologických společností pravděpodobně poskytlo vyšší dividendové sazby.

Je tomu tak kvůli omezeným možnostem vyspělých společností investovat hotovost do další expanze nebo kapitálových projektů; proto se rozhodli vrátit část peněz svým akcionářům. Společnost s vysokým růstem by však chtěla použít všechny dostupné hotovosti k podpoře svého silného růstu a pravděpodobně by svým akcionářům neposkytla dividendu.

Signální efekt dividendových sazeb

Vysoká dividendová sazba poskytuje trhu dva jasné a odlišné signály. Nejprve to naznačuje, že vedení věří ve schopnost společnosti v dohledné budoucnosti generovat stálý peněžní tok z jejích operací. Zadruhé naznačuje, že vedení čelí omezeným možnostem, pokud jde o expanzi a růst.

Prohlášení o dividendě nebo zvýšení dividendy je na trhu obecně považováno za pozitivní signál, protože i když není velký prostor pro růst společnosti, vysoká dividenda snižuje problém agentury.

Daňové důsledky dividend

Většina zemí zdaňuje dividendy. Někdy se na něj pohlíží jako na dvojí zdanění, protože korporace jsou zdaněny na základě generovaného čistého příjmu a poté jsou zdaněni také jednotliví akcionáři, kteří dostávají dividendy.

Daň z kapitálových zisků Daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových zisků je daň uvalená na kapitálové zisky nebo zisky, které jednotlivec dosahuje prodejem aktiv. Daň se ukládá až poté, co je aktivum převedeno na hotovost, a ne, když je stále v rukou investora. a daň z dividend obecně není stejná. S výjimkou několika zemí - například Španělska, Finska a Estonska - je daň z kapitálových výnosů obvykle nižší než daň z dividend.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy je částka dividend vyplácených akcionářům ve vztahu k celkové výši čistého příjmu generovaného společností. Vzorec, příklad
  • Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.
  • Čistý investiční výnos (NII) Čistý investiční výnos (NII) Čistý investiční výnos (NII) je celkový příjem před zdaněním, který investor obdrží ze svého portfolia investičních aktiv. Čistý investiční příjem je

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found