Jak ukončit práci - Podrobné kroky, jak odejít ze zaměstnání

Tato příručka vám řekne, jak ukončit práci co nejprofesionálněji. I když může být lákavé mít okamžik „mikrofonu“ a odejít vítězně, obecně to není dobrý nápad. Chcete-li opustit práci tím nejprofesionálnějším způsobem, postupujte takto:

  1. Zkontrolujte svou pracovní dohodu.
  2. Promluvte si se svým šéfem nebo personálním oddělením.
  3. Doručit oficiální rezignační dopis Rezignační dopis Rezignační dopis je oficiální dopis zaslaný zaměstnancem jejich zaměstnavateli s oznámením, že ve společnosti již nebude pracovat. Cílem rezignačního dopisu je vytvořit oficiální záznam o výpovědi, poskytnout podrobnosti o posledním dni zaměstnance, dalších krocích atd. Tato šablona dopisu.
  4. Vyplňte všechny požadavky na přechod.

Končím!

Podrobné kroky, jak ukončit práci

Krok 1: Zkontrolujte svou pracovní smlouvu

Je důležité zkontrolovat pracovní smlouvu a určit:

  • Kolik upozornění musíte poskytnout svému zaměstnavateli
  • Pokud existují nějaké právní problémy, musíte si být vědomi

Pokud stále máte kopii své původní smlouvy, bude v ní uvedeno, kolik týdnů výpovědi jste souhlasili s poskytnutím svého zaměstnavatele, což je důležité vědět dříve, než oznámíte, že končíte. Kromě toho může obsahovat další informace o majetku společnosti, dohoda o nevyžadování dohody o nevyžádání dohoda o nevyžádání je smlouva, která omezuje jednotlivce (obvykle bývalého zaměstnance) požadovat zaměstnance nebo zákazníky po zaměstnancích nebo zákaznících a další ustanovení které je důležité vědět při odstoupení.

Krok 2: Promluvte si se svým šéfem nebo personálním oddělením

Jakmile znáte právní podrobnosti (viz krok č. 1 nebo se obraťte na právníka), měli byste si před doručením písemného dopisu o odstoupení promluvit se svým šéfem nebo někým v oddělení lidských zdrojů.

Konverzace by měla řešit:

  • Že končíš
  • Proč odjíždíte
  • Kolik pozornosti dáváte
  • Co uděláte, abyste pomohli s přechodem vaší práce (je-li to vhodné)
  • Žádost o referenční dopis (je-li to vhodné)

Krok 3: Doručte oficiální rezignační dopis

Toto je nejvíce „oficiální“ krok, jak ukončit práci. Poté, co budete mluvit se svým šéfem nebo personalistou, bude mnohem snazší napsat rezignační dopis, protože budete souhlasit s tím, kolik oznámení dáváte, jak bude přechod vypadat a tón vašeho odchodu. Dopis by měl být krátký a věcný a měl by obsahovat jen několik vět nebo odstavců. Jakmile ji napíšete, buď ji pošlete e-mailem, nebo ji vytiskněte a předejte svému šéfovi a HR manažerovi.

Abychom vám ušetřili čas, přečtěte si téma Šablona dopisu o rezignaci společnosti Finance. Cílem rezignačního dopisu je vytvořit oficiální záznam o výpovědi, poskytnout podrobnosti o posledním dni zaměstnance, dalších krocích atd. Tato šablona dopisu.

Krok 4: Vyplňte všechny požadavky na přechod

Poté, co bylo oznámení oficiálně učiněno, zbývá jen splnit to, na čem jste se dohodli v diskusích se svým šéfem, a co jste uvedli ve svém dopise. Bude to velká část vaší profesionální reputace a bude hrát velkou roli při určování toho, jak si vás lidé ve společnosti pamatují.

Je třeba mít na paměti:

  • V závislosti na vaší práci můžete být požádáni, abyste okamžitě odjeli, a k tomuto kroku nedojde.
  • Vysvětlete členům svého týmu vše, co děláte a jak je děláte.
  • Uspořádejte si soubory a sdílejte je s týmem.
  • Vrátit veškerý majetek společnosti.
  • Shromážděte své osobní věci.

Jak ukončit práci

Obecné tipy, jak ukončit práci

Pojďme si promluvit o několika dalších důležitých věcech, které byste měli mít na paměti při profesionálním ukončení. Níže uvádíme několik obecných pokynů, které pomáhají rozšířit čtyři výše uvedené kroky.

Je dobrý nápad:

  • Buďte maximálně profesionální a zralí
  • Vyslovte osobní stížnosti Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocity pohody, které má zaměstnanec na pracovišti. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému působení stranou
  • Než budete mluvit se svým šéfem, buďte dobře připraveni
  • Buďte si 100% jisti, že chcete přestat (obvykle to nelze vrátit zpět)
  • Buďte připraveni, že byste mohli být požádáni, abyste okamžitě odešli
  • Před ukončením práce odstraňte z kanceláře veškerý osobní majetek (viz bod výše)
  • Pokuste se zůstat se společností v dobrém vztahu
  • Vyžádejte si doporučující dopis nebo doporučení
  • V případě potřeby si promluvte s právníkem

Je to špatný nápad:

  • Neposkytujte dostatečné upozornění (podle vaší pracovní smlouvy nebo místních zákonů)
  • Nemáte otevřenou a přímou diskusi se svým šéfem / HR
  • Povzbuďte ostatní zaměstnance, aby skončili
  • Stěžujte si nebo vytvářejte scény veřejně
  • Po ukončení práce požádejte ostatní zaměstnance
  • Vezměte jakýkoli majetek společnosti (fyzický, digitální nebo jakýkoli jiný typ majetku)

průvodce ukončením práce - pracovnice se svými věcmi

Ukončení v pozitivní situaci

Doufejme, že máte štěstí, že jste v pozitivní osobní situaci, kdy buď odcházíte, protože jste našli lepší příležitost, nebo jste dobrovolně připraveni na změnu. V této situaci byste se měli zaměřit na pomoc zaměstnavateli s přechodem a udělat vše, co je v vašich silách, abyste od situace získali pozitivní reference.

Pokud končíte poté, co již máte jinou pracovní nabídku (ideální situace), budete se muset koordinovat se svými současnými i budoucími zaměstnavateli, abyste zajistili správné načasování. Kdo ví, můžete mít dokonce čas na krátkou dovolenou mezi těmito dvěma zaměstnáními.

Ukončení v negativní situaci

Realita je taková, že mnozí z nás se nakonec ocitnou v situaci, kdy je opuštění poslední možností v nežádoucí situaci. Pokud odcházíte, protože to déle nevydržíte, bude váš přístup jiný, než je popsáno výše.

V této situaci je důležité být velmi dobře připraven a jednat co nejschopněji. Pokud váš zaměstnavatel porušil lidské zdroje, měli byste si naplánovat vhodnou reakci s právníkem. Je-li situace napjatá, je mimořádně důležité vědět, jak docela dobře pracovat. Získejte právní poradenství, znáte svá práva a buďte vždy profesionální.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli tento článek, který popisuje čtyři kritické kroky, jak ukončit práci. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Chcete-li pokročit ve své kariéře, podívejte se na následující zdroje:

  • Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců Míra fluktuace zaměstnanců je podíl zaměstnanců, kteří opustili společnost během určitého časového období. Naučte se, jak vypočítat míru fluktuace zaměstnanců.
  • Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj je skupina ve společnosti odpovědné za strategická rozhodnutí o růstu a restrukturalizaci jejího podnikání, navázání strategických partnerství, zapojení do fúzí a akvizic (M&A) nebo dosažení organizační excelence. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti.
  • Emoční inteligence Emoční inteligence Emoční inteligence, známá také jako emoční kvocient (EQ), je schopnost zvládat své emoce a emoce ostatních. Pro vedoucí firmy je vysoké EQ nezbytné pro úspěch. Tato příručka se zabývá pěti prvky emoční inteligence a jejich významem pro charakterizaci úspěšného vůdce. EQ vs IQ
  • Smysl pro účel v práci Smysl pro účel v práci Najděte svůj smysl pro účel v práci. Ať už vás práce baví nebo ne, často záleží na tom, jak dobře podporuje váš smysl pro účel. Kde pracujete, role, kterou zastáváte, a váš širší smysl pro váš účel se mohou změnit, proto, pokud chcete mít rovnováhu mezi těmito třemi, musíte být otevřeni změnám

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found