Osobní goodwill - definice, přehled, příklady, typy goodwillu

Osobní goodwill je nehmotná hodnota, která vychází z úsilí nebo reputace vlastníka firmy. CEO CEO, zkratka pro Chief Executive Officer, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce nebo jinou osobu. To znamená, že hodnota je spojena pouze s osobou, která pracuje v organizaci. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem fungování za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. a ne samotné podnikání. V účetnictví a financích je goodwill nehmotným aktivem, jehož hodnotu nelze vysledovat ke zřetelnému a identifikovatelnému zdroji.

Osobní téma dobré vůle

Osobní goodwill se liší od goodwillu podniku Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle. Ten je získáván z charakteristik konkrétního podniku bez ohledu na jednotlivce, kteří jej vlastní nebo provozují. Proč je tedy důležité rozlišovat mezi osobním a podnikovým goodwillem? Jak lze ocenit osobní dobrou vůli? Čtěte dále a dozvíte se více o osobní dobré vůli.

Osobní goodwill vs. Enterprise goodwill

Nejlepší způsob, jak rozlišit tyto dva pojmy, je ilustrovat. Zvažte dva kosmetické salony: salon A a salon B. Tyto dva salony jsou od sebe vzdáleny jen jednu míli a mají stejnou vlastnickou strukturu, stejná aktiva a pasiva a dokonce zhruba stejný čistý příjem. Ale kromě těchto podobností nemají oba salony nic společného.

Nyní předpokládejme, že salon A je strategicky umístěn na křižovatce, a proto pravidelně přijímá zákazníky. Vzniklé zisky nebo ztráty jsou obvykle rovnoměrně rozděleny mezi vlastníky. Naproti tomu salon B se nachází v odlehlé čtvrti, kde si většina zákazníků musí domluvit schůzku, často s konkrétními stylisty. V takovém případě jsou zisky rozděleny na základě celkového generovaného výnosu.

Ačkoli tyto dva salony získávají pro své majitele téměř stejné výhody, v povaze dobré vůle je rozdíl. Se salonem A jejich zisky přímo souvisejí s jeho strategickým umístěním, obchodním modelem IB Pitchbook - obchodní model, prognóza, vlastnictví Obchodní model každé společnosti je jedinečný a jejich realizace klíčových činností spočívá v tom, jak společnost odvozuje svoji konkurenční výhodu. Je bezpodmínečně nutné, aby investiční bankéř získal silné znalosti o podnikání, jeho způsobu a mechanismu sdílení zisku. V případě salonu B však jejich zisky vyplývají z reputace salonu, osobních dovedností a opakující se klientely. To znamená, že majitel salonu A má nárok na vyšší podíl goodwillu podniku, zatímco ten, kdo vlastní salon B, obdrží vyšší podíl osobního goodwillu.

Pokud se majitel salonu A rozhodne podnik prodat, bude mnohem snazší převést goodwill na potenciálního kupce. Důvodem je, že kupující očekává, že příjmy z podnikání budou pokračovat bez ohledu na to, kdo v salonu pracuje. Majitel salonu B však bude považovat za náročné převést osobní goodwill z důvodu možného poklesu výdělků.

Proč rozlišovat mezi osobní a podnikovou dobrou vůlí

Z ocenění Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, odkupu a finanční perspektivě, je možné se divit, proč je důležité rozlišovat dva typy dobré vůle. Zde jsou dva případy, kdy toto rozlišení hraje roli.

Obchodní prodej

Rozlišení osobního a podnikového goodwillu je obzvláště zásadní, pokud má někdo v úmyslu podnik prodat. Kupující, kteří získají osobní goodwill od vlastníků firem, například nebudou podléhat korporátním daním, které by jim vznikly, kdyby místo toho zaplatili za goodwill podniku.

Při určování celkového výnosu, který má být vyplacen na základě obchodního hodnocení, je zásadní oddělit dobrou vůli osobního od podnikového. Důvodem je, že většina kupujících je ochotna platit pouze za nehmotná aktiva, která nabízejí přímé výhody. Jednoduše řečeno, kupující raději platí pouze za goodwill podniku.

Je však možné strukturovat podniky tak, aby bylo možné převést také osobní goodwill a související výhody. Lze toho dosáhnout zajištěním formálních pracovních smluv.

Rozvod

V průběhu historie se podnikatelé a právníci nedokázali shodnout na tom, jak lze po rozchodu v manželství ocenit osobní dobrou vůli.

Ve většině států soudy vyžadují, aby páry jasně rozlišovaly a oceňovaly osobní a podnikové dobré vůle. Důvodem je to, že osobní goodwill se nebere jako aktivum, a proto je třeba jej vyloučit z manželského majetku. Ale v některých státech, jako je Arizona, je osobní dobrá vůle považována za manželský majetek.

Techniky oceňování osobní dobré vůle

Při oceňování osobního goodwillu se používají dvě hlavní metody. Jsou to metoda s metodou i bez ní a multiaatributový užitný model.

1. S metodou a bez ní

Přístup s nebo bez se snaží ocenit podniky pomocí generovaných výnosů. Funguje to ve dvou scénářích - s konkrétní osoba, která je nadále aktivně zapojena do organizace, nebo bez pokračující zapojení jednotlivce.

V obou metodách se diskontované peněžní toky počítají a používají k vytváření projekcí pro:

  • Příjmy
  • Výdaje
  • Čistý zisk Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků.

Pod wi v tomto případě jsou projekce skutečným odrazem obchodních předpokladů a peněžních toků. The bez Metoda na druhé straně vytváří předpoklad, že podnik vygeneruje menší příjem, pokud klíčoví hráči opustí podnik. Podle techniky bez techniky trvá novému majiteli firmy několik měsíců nebo let, než získá takové příjmy a zisky, jaké generoval odcházející klíčový jedinec. Tento scénář tedy ukazuje nižší hodnotu osobního goodwillu.

2. Technika užitného modelu s více atributy

Multi-Attribute Utility Model (MUM) je matematický nástroj používaný při hodnocení alternativ a v rozhodovacích procesech. Uplatnění MUM při oceňování osobního goodwillu je koncept, který poprvé představil právník David N. Wood, který jej použil v rodinném případě z roku 2003 v Illinois. Ačkoli jsou technické podrobnosti modelu poměrně sofistikované, MUM je na své základní úrovni matematický program, který pomáhá kvantifikovat subjektivní alokace.

Technika užitného modelu s více atributy

Technika MUM začíná u odborníka na oceňování a zdůrazňuje různé atributy, které zahrnují osobní a podnikovou goodwill. Přesněji řečeno, prvky osobního goodwillu jsou znalosti vlastníka, osobní pověst a značka. Mezi atributy goodwillu podniku patří celopodnikové obchodní systémy, četné kanceláře a strategické obchodní umístění.

Jakmile jsou tyto atributy jasně definovány, další fáze zahrnuje přiřazení vah každému z nich. Váhy jsou přiřazeny na dvou frontách - jejich důležitost a existence. Expert na oceňování může v tomto okamžiku použít různé stupnice, např. 1 až 5 nebo 1 až 10. Váhy významnosti a existence se poté znásobí, aby se pro každý atribut našel faktor „multiplikativní užitečnosti“.

Nakonec se multiplikativní faktory pro osobní a podnikovou goodwill sečtou dohromady a vypočítají se příslušné podíly každého atributu. Usnadňuje vyjádření osobní a podnikové dobré vůle v procentech. Ačkoli tento model přichází s několika nevýhodami, poskytuje vynikající rámec pro kvantifikaci subjektivních atributů. Již se používá u několika soudů pro rodinné právo.

Klíčové jídlo

Osobní goodwill se týká schopností, dovedností, reputace, sítě a zkušeností jednotlivce v rámci firmy. Hodnota spočívá na jednotlivci s malou komerční hodnotou a je obtížné ji převést. Oddělení osobní a podnikové dobré vůle však může být zásadní, zvláště pokud někdo plánuje prodat své podnikání.

V takových situacích může vlastník firmy ocenit osobní goodwill odděleně od goodwillu podniku Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle. Existují dvě hlavní metody oceňování osobní dobré vůle - užitný model s více atributy a metoda s a bez.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce osobním goodwillem. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti jsou dovednosti potřebné k efektivní komunikaci, interakci a práci s jednotlivci a skupinami. Lidé s dobrými mezilidskými dovednostmi jsou silnými verbálními i neverbálními komunikátory a jsou často považováni za „dobré s lidmi“.
  • Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti lze definovat jako určité atributy nebo schopnosti, které by měl mít manažer, aby mohl plnit konkrétní úkoly v
  • Osobní značka Osobní značka Naše osobní značka je to, co lidé považují za naši identitu, za koho nás vidí a jaké vlastnosti a věci si s námi spojují. Odhaluje, kdo jsme, co nabízíme a co si vážíme. Když pracujeme ve společnosti, naši kolegové o nás vytvářejí vnímání na základě toho, jak se jim prezentujeme.
  • Public Speaking Public Speaking Řečnictví na veřejnosti, také nazývané oratoř nebo řeč, je proces sdělování informací živému publiku. Typ sdělovaných informací je záměrně strukturován tak, aby informoval, přesvědčil a pobavil. Skvělý projev na veřejnosti se skládá ze tří komponent: Styl: Mistrovsky konstruovaný pomocí slov k vytváření

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found