Lobster Trap - definice, jak to funguje a příklad

Past na humry je strategie, kterou cílové společnosti využívají v případě nepřátelského pokusu o převzetí. Tato strategie zahrnuje použití listiny vydané cílovou společností se směrnicí, která brání akcionářům s více než 10% konvertibilních cenných papírů - což zahrnuje opční listy Opční listy Akciové listy jsou opce vydané společností, která obchoduje na burze a poskytuje investorům právo (nikoli však povinnost) na nákup akcií společnosti za konkrétní cenu ve stanoveném časovém období. Když investor uplatní zatykač, nakoupí akcie a výnosy jsou pro společnost zdrojem kapitálu. , konvertibilní dluhopisy a konvertibilní preferované akcie - od převodu nebo přeměny jejich akcií na akcie s hlasovacím právem.

Past na humry

Termín je převzat ze základního konceptu pasti na humry používaného k lovu humrů. Pasti jsou navrženy tak, aby chytily největší z humrů - které jsou užitečné (nebo jsou v případě převzetí nebezpečné a musí být chyceny) - a umožňují menším uniknout.

Jak funguje humří past

Pasti na humry jsou navrženy tak, aby pomohly cílové společnosti vyhnout se převzetí, obvykle při pokusu o nepřátelské převzetí.

Jednou z možností pro získání společností při pokusu o nepřátelské převzetí Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přechodem k cílové společnosti akcionáři, buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským je v nákupu podstatného počtu akcií cílové společnosti. Toho lze dosáhnout pomocí řady taktik, včetně:

1. Dawn raid

Dawn raid Dawn Raid Dawn raid označuje náhlý rozsáhlý nákup potenciálního nabyvatele značného počtu akcií cílové společnosti v okamžiku otevření trhu („dawn“). Dawn raid typicky podnikne potenciální získávající společnost v kontextu nepřátelského převzetí. probíhá, když se akcionáři nabývající společnosti zametají, jakmile se trh otevře, a koupí velké množství akcií v cílové společnosti.

2. Kmotr nabídka

Nabídka Kmotr Nabídka Kmotr Nabídka Kmotr je v podstatě nabídka, která je tak směšně příznivá, že její odmítnutí by znamenalo opuštění finanční odpovědnosti. Nabídka Kmotr se nejčastěji vyskytuje v kontextu fúzí a akvizic a odkazuje na nabídku jedné společnosti na nákup nebo převzetí jiné společnosti. odkazuje na nabídku nabídnutou akcionářům cílové společnosti, která je tak směšně výhodná, že jen málo akcionářů by odmítlo nabídnout své akcie nabývající společnosti. Čím více akcionářů souhlasí, tím více akcií může získávající společnost získat.

V případě, že nabývající společnost použije k nepřátelskému převzetí kteroukoli z výše uvedených metod, pokud cílová společnost obsahuje ve své podnikové listině pasti humra, může zabránit tomu, aby některé z hlasovacích akcií a cenných papírů byly předány nástupnické společnosti.

Příklad pasti humra

Pasti na humry jsou zvláště užitečné, když se větší společnost snaží převzít společnost menší.

Předpokládejme, že společnost A je malá firma, na kterou se zaměřila společnost B kvůli nepřátelskému převzetí. Společnost A si je vědoma toho, že existuje významný fond, který vlastní 12% akcií s hlasovacím právem a dalších konvertibilních cenných papírů, což by fondu nakonec poskytlo další podíl 2% - 3% ve společnosti A.

Dobrou zprávou pro společnost A je, že takovou událost naplánovali dopředu a zavedli do své charty past na humry. To znamená, že fond nemůže převést své konvertibilní cenné papíry na akcie s hlasovacím právem. Tento krok činí méně pravděpodobné, že jiná společnost může zaujmout kontrolní pozici v cíli. Pokud past na humry nebyla zavedena, mohla společnost B koupit kontrolní počet akcií společnosti A, odvolat členy představenstva a zavést členy, kteří by přijali nabídku převzetí.

Pasti na humry jsou zásadní nástroje pro společnosti, které se snaží vyhnout převzetí, s nímž nejsou ochotny souhlasit. Lapač humrů usnadňuje - zejména menším společnostem - zabránit společnosti v uzákonění nepřátelského převzetí nákupem kontrolního počtu akcií a provedením změn, které by jim umožnily převzít kontrolu.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu.
  • Stanovy společnosti Stanovy společnosti Stanovy společnosti jsou pravidla, kterými se řídí způsob fungování společnosti a jedna z prvních položek, které představenstvo stanoví v době založení společnosti. Tyto stanovy se vytvářejí obvykle po předložení stanov
  • Pac-Man Defense Pac-Man Defense Pac-Man Defense je strategie používaná cílenými společnostmi k zabránění nepřátelského převzetí. Tato strategie prevence převzetí je implementována cílovou společností, která mění věci tím, že se snaží převzít nabyvatele. Účelem Pac-Man obrany je učinit převzetí velmi obtížným příkladem Pac-man obrany
  • Proxy Vote Proxy Vote Proxy Vote je delegace hlasovacího orgánu na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found