Plíživé převzetí - štíhlé, jak funguje strategie plíživého převzetí

Při fúzích a akvizicích Fúze Akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme akviziční proces od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), důležitost synergií a transakční náklady (M&A) a plíživé převzetí, známé také jako Creeping Tender Offer , je postupný nákup akcií cílové společnosti Akciové akcionáře Akciové akcionáře Akciový akcionář (také známý jako Akciový akcionář) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva. Strategie Strategie Průvodce firemní a obchodní strategií. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhodou prvního iniciátora, Porterových 5 sil, SWOT, konkurenční výhodou, vyjednávací silou dodavatelů plíživého převzetí je postupné získávání podílů na cíli prostřednictvím otevřeného trhu, akciový trh Akciový trh odkazuje na veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií obchodujících na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví ve společnosti s cílem získat kontrolní podíl.

Plíživé převzetí

Porozumění plíživému převzetí

Plíživé převzetí zahrnuje nákup akcií cílové společnosti na otevřeném trhu. Prostřednictvím metody plíživého převzetí může nabyvatel získat část akcií za současné tržní ceny, místo aby musel platit prémiovou cenu prostřednictvím formální nabídky. Účelem plíživé nabídky je získat část akcií cílové společnosti levněji, než je možné prostřednictvím běžné nabídky. V některých zemích však existují předpisy upravující tento proces, které vyžadují, aby uchazeč nabídl formální nabídku při držení určitého množství akcií.

Odůvodnění plíživého převzetí

V USA se k obcházení ustanovení Williamsova zákona používá plíživé převzetí moci.

Klíčová ustanovení Williamsova zákona:

  • V nabídce musí být všem akcionářům za jejich akcie nabídnuta stejná cena.
  • Investor nebo skupina, která se pokouší získat velký blok akcií, musí u SEC podat všechny příslušné podrobnosti své nabídky.

Díky plíživé nabídce je tedy uchazeč schopen obejít všechna tato ustanovení a nakupovat akcie od různých akcionářů na otevřeném trhu. Uchazeč obvykle předloží potřebné dokumenty a nabídne formální nabídku, pouze pokud již byl získán značný počet akcií prostřednictvím plíživé strategie převzetí.

Rizika při plíživém převzetí

Neúspěch při převzetí cílové společnosti ponechá nabyvateli velký blok akcií, které bude možná v budoucnu muset zlikvidovat, možná se ztrátou. Existují však způsoby, jak toto riziko minimalizovat. Na cílovou společnost lze vyvíjet tlak, aby ji donutil odkoupit akcie za vysokou cenu.

Příklad plíživého převzetí

Slavná plíživá nabídka zahrnuje Porsche a Volkswagen. Od roku 2005 do roku 2008 společnost Porsche pomalu kupovala akcie Volkswagenu, než konečně odhalila, že plánuje převzít kontrolu nad Volkswagenem. Finanční krize však zabránila úspěšné akvizici koncernu Volkswagen společností Porsche. Nakonec skupina Volkswagen koupila 100% akcií společnosti Porsche a stala se její mateřskou společností v srpnu 2012.

  1. V polovině roku 2005 začala společnost Porsche kupovat akcie společnosti Volkswagen a oznámila, že plánuje získat více než 20% koncernu Volkswagen.
  2. Do poloviny roku 2006 dosáhl podíl společnosti Porsche ve společnosti Volkswagen více než 25%. Porsche však uvedlo, že se o převzetí nepokoušelo. Spíše chtěla společnost Porsche chránit největší světové výrobce automobilů před korporačními nájezdníky. V podstatě to bylo obsazení role bílého panoše. Bílý panoš. Bílý panoš je jednotlivec nebo společnost, která kupuje dostatečně velký podíl v cílové společnosti, aby zabránila převzetí této společnosti černým rytířem. Jinými slovy, bílý panoš nakoupí dostatek akcií v cílové společnosti, aby zabránil nepřátelskému převzetí. .
  3. V říjnu 2008 měla společnost Porsche 43% podíl ve společnosti Volkswagen s opcemi na nákup dalších 32%. Ukázalo se, že Porsche ve skutečnosti chtělo převzít kontrolu nad Volkswagenem.
  4. V roce 2008 však zasáhla finanční krize a banky nebyly ochotny půjčit společnosti Porsche více peněz na dokončení převzetí. Porsche ve skutečnosti čelilo krizi likvidity. Nakonec se Porsche zhroutilo pod tlakem věřitelů, kteří požadovali jejich půjčky.
  5. Volkswagen nakonec koupil Porsche a v srpnu 2012 se stal mateřskou společností Porsche.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce plíživým převzetím. Další informace o fúzích a akvizicích ve finančním slovníku M&A Slovníček termínů a definic pro transakce fúzí a akvizic v M&A Glossary Finance. Podmínky pocházejí z kurzu finančního pokročilého finančního modelování, M&A modeling. Finance je globálním poskytovatelem Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) FMVA® Certification Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari a na misi, která vám pomůže stát se světovým finančním analytikem. Další finanční zdroje uvedené níže vám pomohou posunout vaši kariéru.

  • Pac-Man Defense Pac-Man Defense Pac-Man Defense je strategie používaná cílenými společnostmi k zabránění nepřátelského převzetí. Tato strategie prevence převzetí je implementována cílovou společností, která mění věci tím, že se snaží převzít nabyvatele. Účelem Pac-Man obrany je učinit převzetí velmi obtížným příkladem Pac-man obrany
  • Greenmail Greenmail Závazek Greenmail zahrnuje nákup významného počtu akcií v cílové společnosti, hrozba nepřátelským převzetím a následné použití hrozby k vynucení
  • Bílý rytíř Bílý rytíř Bílý rytíř je společnost nebo jednotlivec, který získá cílovou společnost, která se blíží převzetí černým rytířem. Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem, protože bílí rytíři provádějí „přátelskou akvizici“ tím, že obecně zachovávají současný manažerský tým
  • Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl (NCI) je vlastnický podíl menší než 50% ve společnosti, kde držená pozice dává investorovi malý vliv nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found