Sleva za nedostatek prodejnosti (DLOM) - přehled, jak to funguje

Sleva za nedostatek prodejnosti (DLOM) se uplatňuje na soukromé společnosti při jejich oceňování. Týká se společnosti, která není veřejně obchodovatelná na finanční burze New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500, stejně jako 70 z největší korporace na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej.

Sleva za nedostatek prodejnosti (DLOM)

Veřejně obchodované společnosti jsou vnímány jako trhy, protože akcie lze kupovat nebo prodávat na centralizovaném trhu. Soukromé společnosti nemají centralizovaný trh a jsou vnímány jako trhy s menším podílem. Výsledkem je, že teoreticky by soukromé společnosti - za všech okolností stejné - měly být oceněny nižší částkou než veřejná společnost, aby odrážely nedostatek trhu.

Pochopení slevy pro nedostatek prodejnosti

Jak již bylo zmíněno, soukromé společnosti nemají centralizovaný trh pro obchodování se svými akciemi. Taková skutečnost výrazně ztěžuje nákup a prodej akcií a nedostatek prodejnosti činí akcie teoreticky nižší. Slevu je obtížné vyčíslit; K měření slevy však lze použít určité metody, včetně:

  • Metoda omezeného skladu
  • Metoda IPO
  • Způsob oceňování opcí

Konsenzus je, že hodnota DLOM se u různých společností liší, ale obvykle se pohybuje mezi 30% a 50%.

Metoda omezeného skladu

U veřejné společnosti se omezené akcie skládají z neregistrovaných majetkových podílů, které nejsou veřejně obchodovatelné a jsou obvykle drženy zasvěcenci, jako jsou vedoucí pracovníci a ředitelé. Jsou omezeny, protože mají omezení v tom, že jsou nepřevoditelné a neprodejné, aby odradily od předčasného prodeje akcií. Vzhledem k tomu, že vedoucí pracovníci a ředitelé musí mít ve společnosti skutečný podíl, musí vlastnit určitý počet akcií sami, aby se jejich zájmy shodovaly s akcionáři.

Komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burza (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za provádění federálních zákonů o cenných papírech a navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za udržování odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí přijatých omezených regulací akcií s cílem omezit problémy agentur, kde jsou zájmy managementu v rozporu se zájmy obecných akcionářů. Omezené akcie mají obecně nižší hodnotu než jiné veřejně obchodovatelné běžné akcie.

Metoda měření DLOM u omezené zásoby předpokládá, že rozdíl mezi běžnou běžnou zásobou a omezenou zásobou je částka DLOM.

Metoda IPO

Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO, je proces nabízení akcií soukromé společnosti veřejnosti prostřednictvím nové emise akcií na finanční burze. Umožňuje soukromé společnosti získat přístup k širšímu spektru investorů a zlepšit legitimitu společnosti.

Akcie IPO procházejí procesem přechodu z ceny před IPO na cenu po IPO. Cena před IPO potenciálně představuje hodnotu soukromé společnosti a cena po IPO představuje hodnotu nyní veřejné společnosti.

Metoda IPO měření DLOM předpokládá, že rozdíl mezi těmito dvěma cenami je částka DLOM.

Způsob oceňování opcí

Opce na akcii poskytují právo na nákup nebo prodej této akcie za stanovenou cenu, známou jako realizační cena Strike Price Realizační cena je cena, za kterou může držitel opce uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, podle toho, zda drží opci na hovor nebo opci na místo. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. k určitému datu v budoucnosti. Trh s opcemi, konkrétněji s cenami opcí, může poskytnout informace o hodnotě akcie.

Protože trh s opcemi je nezávislý na trhu s akciemi samotnými, může rozdíl mezi určitou realizační cenou a cenou určité možnosti informovat o hodnotě DLOM.

Problémy s DLOM

Analýza soukromých společností je pro analytiky velkou výzvou kvůli nedostatku informací - zejména informací o cenách. Existují také daňové problémy, které vyvstávají u nekontrolních a neobchodovatelných vlastnických podílů v úzce držených společnostech.

Je všeobecně známo, že prodej podílu v soukromé společnosti je mnohem nákladnější a časově náročnější. Prodej podílu v soukromé společnosti také přichází s mnohem větší nejistotou a variabilitou vyplývající z jednání.

Pokud se jedná o úzce drženou soukromou společnost, kde je jen několik akcionářů, jsou zde také náklady spojené se ztrátou kontroly nad společností. Poskytuje další slevy, které se mohou s DLOM překrývat, například:

  1. Sleva za nedostatek kontroly (DLOC)
  2. Sleva za nedostatek likvidity (DLOL)

Při srovnání cen veřejných společností a soukromých společností je třeba zohlednit také slevy. Při pohledu na různé hodnoty slev je mnohem obtížnější vyčíslit DLOM soukromých společností.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Brand Equity Brand Equity V marketingu se značka značky vztahuje k hodnotě značky a je určena vnímáním značky spotřebitelem. Vlastní kapitál značky může být pozitivní nebo
  • Spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota (zboží nebo služby, která se vyměňuje) se vztahuje k ceně, za kterou obě strany, které provádějí transakci (kupující a prodávající tohoto zboží
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Soukromá vs veřejná společnost Soukromá vs veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou a veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze cenných papírů, zatímco s akciemi soukromé společnosti nikoli.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found