Obrat aktiv - Jak efektivní jsou aktiva při generování výnosů

Obrat aktiv je poměr, který měří hodnotu příjmů. Tržby příjmů Tržby příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Podívejte se na kategorie a příklady generované firmou ve vztahu k jejím průměrným celkovým aktivům za daný fiskální nebo kalendářní rok. Je ukazatelem toho, jak efektivní je společnost při používání běžných i dlouhodobých aktiv k vytváření výnosů.

Průměrná celková aktiva zahrnují počáteční a konečný zůstatek všech složek majetku společnosti - krátkodobá aktiva, dlouhodobé investice, dlouhodobá aktiva a nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzických aktiv látka. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. .

Téma obratu majetku

Vzorec pro poměr obratu aktiv

Obrat aktiv = Čisté tržby z prodeje / Průměrná celková aktiva

Příklad obratu aktiv

Za fiskální rok končící 31. prosince 2015 společnost LSFM ve své účetní závěrce deklarovala celkový zůstatek aktiv ve výši 450 mil. USD, zatímco počáteční zůstatek byl 400 mil. USD s průměrným výsledkem ve výši 425 mil. USD (400 mil. $ + 450 mil. USD / 2) pro ten rok. Celkové výnosy dosáhly až 950 mil. USD generovaných z jejích hlavních obchodních aktivit.

Vzhledem k výše uvedeným číslům byl tedy obrat aktiv 2,23 (950 milionů USD / 425 milionů USD).

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Co jsou čisté tržby z prodeje?

Čistý výnos z prodeje nebo výnos z prodeje Výnos z prodeje je příjem, který společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. je celková částka výnosů, ať už v hotovosti nebo v úvěru, která byla vytvořena využitím zdrojů společnosti primárně z jejích hlavních obchodních aktivit. To je vykompenzováno výnosem z prodeje, povolenkami a slevami, které jsou uznány na žádost zákazníka nebo kvůli nevyhnutelným okolnostem.

Co je průměrná celková aktiva?

Průměrná celková aktiva jsou ekonomické zdroje, které se každoročně počítají za účelem stanovení celkových aktiv použitých v daném období. Celková aktiva zahrnují hotovost, obchodovatelné cenné papíry, pohledávky, předplacené výdaje, dlouhodobé investice, zásoby, dlouhodobá aktiva a nehmotná aktiva.

Pro výpočet průměrných celkových aktiv se berou v úvahu počáteční a konečné zůstatky aktiv. Údaje se poté rozdělí na polovinu, aby se získalo standardní množství aktiv vlastněných společností za daný fiskální nebo kalendářní rok.

Jaký je účel poměru obratu aktiv?

Poměr obratu aktiv je dobrým ukazatelem pro měření zdraví podniku a toho, jak efektivní je společnost při využívání svých aktiv k vytváření výnosů. Čím vyšší je poměr, tím lepší je podnik z hlediska výkonu. Na druhou stranu může nižší poměr způsobit problém s jednou nebo více kategoriemi aktiv zahrnující celková aktiva - zásoby, pohledávky nebo dlouhodobá aktiva.

Zastaralý inventář nebo pomalý prodej mohou ovlivnit čísla. Totéž platí pro pohledávky - inkaso může trvat příliš dlouho a kreditní účty se mohou hromadit. Fixní aktiva, jako jsou pozemky, budovy a zařízení (PP&E), by mohla být neproduktivní, místo aby byla plně využita.

Všechny tyto kategorie jsou pečlivě sledovány, aby se zjistila platnost při použití poměru obratu aktiv.

Video Vysvětlení poměru obratu aktiv

Podívejte se na toto krátké video a rychle pochopíte definici, vzorec a použití poměru obratu aktiv.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, která vám pomůže provést prvotřídní finanční analýzu. K dalšímu učení a rozvoji vaší kariéry budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Obrat fixních aktiv Obrat fixních aktiv Obrat fixních aktiv (FAT) je poměr efektivity, který udává, jak dobře nebo efektivně podnik využívá fixní aktiva ke generování prodeje. Tento poměr rozděluje čisté prodeje na čistá fixní aktiva za roční období. Čistá fixní aktiva zahrnují částku pozemků, budov a zařízení sníženou o oprávky
  • Akvizice majetku
  • Zisk na akcii Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie
  • Příručky pro finanční modelování Finanční modelování Zdroje a příručky pro finanční modelování zdarma, které vám pomohou naučit se nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti finančního modelování se stovkami příkladů, šablon, průvodců, článků a dalších. Zjistěte, co je finanční modelování, jak sestavit model, dovednosti aplikace Excel, tipy a triky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found