Multilaterální obchodní systém (MTF) - přehled,

Mnohostranný obchodní systém (MTF) je finanční obchodní systém, který slouží jako alternativa k tradiční obchodní burze, jako je New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burza cenných papírů na světě, hostující 82% akcií S&P 500 a 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej. MTF spojují více kupujících a prodejců prostřednictvím počítačových systémů v souladu s pravidly předepsanými evropskou směrnicí o trzích finančních nástrojů (MiFID).

Mnohostranný obchodní systém

Mnohostranné obchodní systémy provozují investiční společnosti, jako je investiční banka, nebo nezávislý organizátor trhu. Na rozdíl od regulovaného trhu, jako je obvyklá burza, MTF obvykle neklade požadavky na kotaci. MTF nevykonává žádnou přímou kontrolu nad transakcemi, které jsou zpracovávány softwarovými programy pomocí nediskrečních pravidel při porovnávání kupujících a prodejců.

MTF byly původně otevřeny jako alternativní obchodní místa pro obchodování s akciemi akcií. Od té doby rozšířili své operace tak, aby zahrnovaly obchodování s dalšími třídami aktiv, jako jsou drahé kovy, fondy obchodované na burze (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je populární investiční nástroj, kde lze portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. , futures a měny.

Mnohostranné obchodní systémy jsou jedinečné pro eurozónu Evropské unie. Všechny země Evropské unie, které přijaly euro jako svou národní měnu, tvoří geografický a ekonomický region známý jako Eurozóna. Eurozóna tvoří jeden z největších hospodářských regionů na světě. Devatenáct z 28 zemí v Evropě používá euro. Nejbližší podobné operace ve Spojených státech jsou alternativní obchodní systémy (ATS). Komise pro cenné papíry (SEC) však ukládá ATS mnohem přísnější provozní omezení než MiFID EU pro MTF. MTF v EU jsou tedy mnohem rozšířenější a běžněji používané než ATS ve Spojených státech.

souhrn

  • Mnohostranné obchodní systémy (MTF) jsou elektronická / automatizovaná obchodní místa pro finanční nástroje, která nabízejí alternativu k tradičním obchodním burzám.
  • Zatímco MTF musí fungovat podle pravidel stanovených směrnicí MiFID, jsou méně omezující než tradiční burzy.
  • Poskytnutím dalších obchodních míst umožňují MTF obchodování s finančními cennými papíry, aby byly konkurenceschopnější, a tedy příznivější pro investory.

Příklad mnohostranného obchodního systému

Chi-X Europe je největší provozní MTF a jedno z největších obchodních míst na světě. Sídlí v Londýně a je regulován Financial Conduct Authority (FCA). Podporuje obchodování s akciemi, fondy obchodovanými na burze (ETF), rozdílové smlouvy (CFD) a mezinárodní depozitní certifikáty (IDR).

Mezi další mnohostranné obchodní systémy patří Liquidnet Europe, Currenex MTF a UBS MTF. Téměř polovina mnohostranných obchodních systémů EU má sídlo ve Spojeném království.

Pravidla pro MTF

Provozní pravidla pro MTF jsou stanovena v hlavě II směrnice MiFID, včetně:

  • Předobchodní transparentnost - Nákupní a prodejní ceny jsou obchodníkům před uzavřením obchodu jasně k dispozici prostřednictvím datových kanálů.
  • Transparentnost po obchodu - Výsledky obchodu se okamžitě zobrazí v reálném čase.
  • Jasné provozní postupy - MTF musí obsahovat písemný soubor pravidel, který podrobně popisuje jeho fungování.

Výhody MTF

Má se za to, že mnohostranné obchodní systémy nabízejí obchodníkům několik výhod. Mezi nejvýznamnější patří:

  • MTF umožňují vysokorychlostní obchodování v důsledku použití počítačových systémů ke spárování kupujících a prodejců.
  • Vyznačují se zvýšenou likviditou, která vede k nižším spready bid-ask, a tedy k nižším obchodním nákladům pro investory.
  • MTF přicházejí s menšími omezeními než tradiční burzy, což umožňuje přístup k dalším finančním nástrojům, jako je mimoburzovní obchod (OTC) mimoburzovní obchod (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistrany prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. produkty.
  • Vydělávají peníze pouze provizemi; nedochází tedy ke střetu zájmů s jednotlivými obchodníky.
  • Celkově MTF nabízejí konkurenceschopnější ceny finančních cenných papírů tím, že poskytují další obchodní trhy.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Americká burza cenných papírů (AMEX) Americká burza cenných papírů (AMEX) Americká burza cenných papírů (AMEX) zahájila svoji činnost v roce 1908 jako New York Curb Market Agency. AMEX byl původně složen z obchodníků a makléřů
  • Londýnská burza cenných papírů (LSE) Londýnská burza cenných papírů (LSE) Londýnská burza cenných papírů (LSE) se sídlem v Londýně ve Velké Británii je jedním z předních akciových trhů na světě. Společnost LSE, kterou vlastní London Stock Exchange Group, byla založena v roce 1571, což z ní činí jednu z nejstarších burz na světě
  • National Stock Exchange of India Limited (NSE) National Stock Exchange of India Limited (NSE) National Stock Exchange of India Limited (NSE) je největší finanční burza na indickém trhu. Byla založena v roce 1992 na základě doporučení
  • Burza národních komodit a derivátů (NCDEX) Burza národních komodit a derivátů (NCDEX) Burza národních komodit a derivátů (NCDEX) je zemědělská komoditní burza v Indii. Skládá se z nezávislých ředitelů a nabízí

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found