Cyklus prodeje a inkasa - znáte třídu prodeje transakcí

Cyklus prodeje a inkasa, známý také jako cyklus výnosů, pohledávek a příjmů (RRR), se skládá z různých tříd transakcí. Třída prodeje a třída příjmů transakcí jsou typické položky deníku, které pohledávky z debetních účtů Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který ještě není plně placen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. a tržby z prodeje úvěrů Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. , a debetní hotovost a pohledávky z úvěru. Jedná se o záznam tržeb a inkaso prodeje z prodeje.

Kromě toho existují další třídy transakcí v cyklu prodeje a inkasa, které zahrnují výnosy z prodeje a povolenky, výnosy z debetních pohledávek, pohledávky z kreditních účtů, odpisy nedobytných pohledávek (opravná položka k debetám, pohledávky z úvěrů) a nedobytný dluh výdaje (debetní náklady na nedobytné pohledávky a úvěrové příspěvky na pochybné účty). Zde se zaměřujeme na běžnější zápisy do deníku.

Důležité obchodní funkce a související dokumenty

Ačkoli mnoho společností používá různé interní procesy a používá více elektronických metod, následující vývojový diagram je typickým obchodním procesem. Obchodní cyklus Obchodní cyklus je cyklus fluktuací hrubého domácího produktu (HDP) kolem jeho dlouhodobého přirozeného růstu. Vysvětluje expanzi a pokles ekonomické aktivity, které ekonomika v průběhu času prožívá. v cyklu prodeje a sběru.

Cyklus prodeje a inkasa

Proces obvykle začíná, když se zákazník obrátí na společnost a založí objednávku zákazníka. Obchodní oddělení přijme dokument a připraví prodejní objednávku, která je poté odeslána do úvěrového oddělení ke kontrole kreditu. Nezapomeňte, že prodejci nebudou provádět kontroly úvěrů, protože jejich pozice jako prodejce může ovlivnit jejich rozhodnutí o úvěru na zákazníky. Tomu se říká oddělení povinností.

Jakmile úvěrové oddělení schválí zákazníka a objednávku, odešle se prodejní objednávka přepravnímu oddělení, které vygeneruje přepravní doklad, označovaný také jako konosament nebo nákladní list. Schválená prodejní objednávka a přepravní doklad jsou poté odeslány prodavači pohledávek, který poté vygeneruje prodejní fakturu a provede potřebný zápis do deníku. A konečně, jakmile je hotovost přijata od zákazníka, účetnictví nebo pokladna zaznamená úvěr do hotovosti a odepíše zůstatek na pohledávkách.

Interní kontroly pro třídu prodeje transakcí

Pamatujte, že pro třídy transakcí existují pět použitelných tvrzení: mezní hodnota, klasifikace, úplnost, výskyt a přesnost. Interní kontrola týkající se tvrzení o výskytu je, že každá prodejní transakce je podporována potřebnými dokumenty, jako je schválená prodejní objednávka, přepravní doklady a faktura.

Mezi další interní kontroly společnosti patří vyžadování souhlasu s prodejem zboží novým zákazníkům, zasílání měsíčních výpisů zákazníkům, nezávislé vyřizování stížností a kontrola zpráv o výjimkách, které zahrnují velké nebo neobvyklé prodejní transakce.

Pokud jde o tvrzení úplnosti, přepravní dokumenty jsou obvykle postupně očíslovány, aby bylo možné řádně zaúčtovat jakoukoli duplicitní transakci nebo chybějící transakci. To, zda k prodejní transakci skutečně došlo, obvykle zahrnuje zpětné testování. To znamená, že auditor nejprve prohlédne účetní závěrku / účetní knihu a vysleduje prodej zpět ke svým zdrojovým dokumentům, aby zjistil, zda jsou skutečné. Testování úplnosti je však opačné. Auditor bude vycházet ze zdrojových dokumentů a potvrdí, zda jsou všechny transakce plně zaznamenány v hlavní knize.

Interní kontroly příjmů z hotovosti

Některé vnitřní kontroly pro třídu příjmů z hotovosti zahrnují oddělení povinností mezi zpracovatelem hotovosti a záznamníkem a měsíční odsouhlasení bank. Tyto dvě kontroly se týkají hlavně tvrzení o výskytu. Pokud jde o tvrzení úplnosti, silnou kontrolou jsou měsíční výpisy zákazníků, stejně jako použití poukázaných faktur nebo předběžný seznam hotovosti a odsouhlasení dokladů se složenkami.

Potvrzení jako testy podrobností o zůstatcích

Pamatujte, že testy věcné správnosti zahrnují analytické postupy věcné správnosti a testy podrobností vah. Analytické postupy zahrnují analýzy trendů a poměrů a u pohledávek obvykle zahrnují analýzu čísel obratu pohledávek nebo počtu dní prodeje pohledávek a jejich trendů a vztahu s počty odvětví. Testy podrobností o zůstatcích u pohledávek jsou nejčastěji potvrzení. Zahrnují potvrzovací dopisy zasílané zákazníkům za účelem ověření, zda je zůstatek v hlavní knize správný. Existují dva typy potvrzení: pozitivní a negativní.

PozitivníZáporný
Typ ATyp B
Žádá, aby zákazník odpověděl, zda je zůstatek správnýPožádá zákazníka o uvedení dlužné částky k určitému datu (tj. Vyplnění prázdného místa)Žádá, aby zákazník odpověděl, pouze pokud zákazník nesouhlasí s uvedenou částkou v dopise
Žádá, aby zákazník odpověděl, zda je zůstatek správný

Běžnější přístup má obvykle lepší míru odezvy

Kvalitnější důkazy, ale obvykle mají nižší míru odezvyDůkazy nižší kvality než pozitivní potvrzení

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce prodejním a inkasním cyklem. Chcete-li dále rozvíjet své finanční vzdělávání, podívejte se na následující finanční zdroje:

  • Hrubý zisk Hrubý zisk Hrubý zisk je přímý zisk, který zbývá po odečtení nákladů na prodané zboží neboli „nákladů na prodej“ od výnosů z prodeje. Používá se k výpočtu hrubé ziskové marže a je to počáteční hodnota zisku uvedená ve výkazu zisku a ztráty společnosti. Hrubý zisk se počítá před provozním ziskem nebo čistým ziskem.
  • Toky příjmů Toky příjmů Toky příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Viz kategorie a příklady
  • Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví.
  • Certifikace finančního modelování Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found