Životní cyklus produktu - přehled, čtyři fáze životního cyklu produktu

Životní cyklus produktu (PLC) definuje stadia, kterými se produkt pohybuje na trhu Oligopolní trh Primární myšlenkou za oligopolním trhem (oligopol) je, že několik společností vládne nad mnoha na konkrétním trhu nebo v daném odvětví a nabízí podobné zboží a služby. Vzhledem k omezenému počtu hráčů na oligopolním trhu je konkurence omezena, když vstupuje na trh, usazuje se a opouští tržiště. Jinými slovy, životní cyklus produktu popisuje stadia, která produkt pravděpodobně zažije. Je to užitečný nástroj pro manažery, který jim pomáhá analyzovat a rozvíjet strategie 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané ke strategickému umístění firmy. 5 P pro jejich produkty při vstupu a výstupu z každé fáze.

Graf životního cyklu produktu

Fáze v životním cyklu produktu

Čtyři fáze životního cyklu produktu jsou:

  1. Úvod
  2. Růst
  3. Splatnost
  4. Pokles

1. Úvodní fáze

Při prvním spuštění produktu bude prodej obvykle nízký a bude růst pomalu. V této fázi je zisk společnosti malý (pokud existuje), protože produkt je nový a nevyzkoušený. Fáze zavádění vyžaduje značné marketingové úsilí, protože zákazníci nemusí být ochotni nebo je nepravděpodobné, že produkt otestují. Úspory z rozsahu nemají žádné výhody, Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvýší svoji úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. . Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce, protože výrobní kapacita není maximalizována.

Základním cílem v úvodní fázi je získat široké uznání produktu a stimulovat testy produktu spotřebiteli. Marketingové úsilí by se mělo zaměřit na zákaznickou základnu inovátorů - těch, kteří si s největší pravděpodobností koupí nový produkt. V úvodní fázi jsou dvě strategie stanovování cen:

  • Cena skimming: Účtování zpočátku vysoké ceny a postupné snižování („skimming“) ceny s růstem trhu.
  • Průnik ceny: Stanovení nízké ceny pro rychlý vstup na trh a získání podílu na trhu před zvýšením cen v poměru k růstu trhu.

2. Fáze růstu

Pokud produkt nadále prosperuje a uspokojuje potřeby trhu, vstoupí do fáze růstu. Ve fázi růstu jsou tržby z prodeje Výnosy z prodeje jsou tržby, které společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. obvykle roste exponenciálně od bodu vzletu. Úspory z rozsahu se realizují, protože výnosy z prodeje rostou rychleji, než náklady a produkce dosáhne kapacity.

Konkurence ve fázi růstu je často tvrdá, protože konkurenti zavádějí podobné produkty. V růstové fázi roste trh, zesiluje se konkurence, rostou prodeje a zvyšuje se počet zákazníků. Cenové podbízení ve fázi růstu bývá vzácné, protože společnosti v této fázi mohou zvýšit své prodeje přilákáním nových zákazníků k nabídce svých produktů.

3. Fáze dospělosti

Nakonec trh roste do kapacity a růst prodeje produktu klesá. V této fázi je běžné cenové podbízení a zvýšené propagační úsilí, protože se společnosti snaží získat zákazníky od konkurence. Kvůli tvrdé konkurenci slabší konkurenti nakonec opustí tržiště - otřesy. Nejsilnější hráči na trhu nadále saturují a dominují na stabilním trhu.

Největší výzvou ve fázi splatnosti je snaha udržet ziskovost a zabránit poklesu prodeje. Zachování loajality zákazníků ke značce Rovnost značky V marketingu se hodnota značky vztahuje na hodnotu značky a je určena vnímáním značky spotřebitelem. Vlastní kapitál značky může být pozitivní nebo je klíčový ve fázi zralosti. Kromě toho, aby společnosti znovu inovovaly, obvykle používají strategie, jako je rozvoj trhu, vývoj produktů nebo marketingové inovace, aby zajistily, že produkt zůstane úspěšný a zůstane ve fázi zralosti.

4. Odmítnout fázi

Ve fázi poklesu začnou prodeje produktu klesat a ziskovost klesá. Důvodem je především vstup na trh jiných inovativních nebo náhradních produktů, které uspokojí potřeby zákazníků lépe než současný produkt. Ve fázi poklesu lze použít několik strategií, například:

  • Snižte marketingové úsilí a snažte se maximalizovat životnost produktu co nejdéle (tzv. Dojení nebo sklizeň).
  • Pomalé snižování distribučních kanálů a vytahování produktu z nedostatečně výkonných geografických oblastí. Taková strategie umožňuje společnosti vytáhnout produkt a pokusit se představit náhradní produkt.
  • Prodej produktu operátorovi nebo subdodavateli. To umožňuje společnosti zbavit se produktu s nízkým ziskem při zachování věrných zákazníků.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • AIDA Model AIDA Model The AIDA model, which skratky for Attention, Interest, Desire, and Action model, is an advertising effect model that identifies the levels that an individual
  • Strategie Beachhead Strategie Beachhead Strategie beachhead se zaměřuje na soustředění zdrojů na malou tržní oblast a její přeměnu na pevnost před vstupem na širší trh
  • Typy kupujících Typy kupujících Typy kupujících jsou souborem kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitele ukazuje, jak oslovit lidi s různými zvyky
  • Plánování trhu Plánování trhu Plánování trhu je proces organizace a definování marketingových cílů společnosti a shromažďování strategií a taktik k jejich dosažení. Pevná látka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found