Vyvážený fond - přehled, diverzifikace, příklady

Vyvážený fond, známý také jako hybridní fond, je charakterizován diverzifikací mezi dvěma nebo více třídami aktiv Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. . Vyvážený fond obvykle kombinuje složky akcií a dluhopisů v diverzifikovaném portfoliu. Vyvážené fondy se obvykle řídí 60% akcií a 40% alokací dluhopisových aktiv, jak je vidět níže:

Vyvážený fond

Alokace aktiv ve vyváženém fondu umožňuje investorům vytvořit investiční strategii, která je relativně nízká a vysoká. Konzervativní fondy se skládají z méně akcií a více dluhopisů, zatímco agresivní fondy obsahují více akcií a méně dluhopisů Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou typem dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných úrokových plateb a splátek.

Diverzifikace

Vyvážené fondy poskytují investorům diverzifikaci. Diverzifikací investice mezi různé třídy aktiv investor snižuje riziko, kterému by jinak čelili, pokud by investoval do 100% akciového fondu nebo 100% dluhopisového fondu.

Ve scénáři, kdy v jednom odvětví dochází k volatilitě, dojde u vyváženého portfolia fondů k menším výkyvům ve srovnání s čistým akciovým portfoliem investujícím do stejného odvětví. Vyvážený fond sice nabízí diverzifikaci, ale vybrané cenné papíry a váhy každé třídy aktiv nemusí být v souladu s investičními cíli držitele.

Rizika spojená s vyváženým fondem

Vyvážený fond je atraktivní pro investory s tolerancí vůči nízkým rizikům, protože růst fondu překonává inflaci Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). a poskytuje stabilní výnosy. Zatímco vyvážené fondy jsou poměrně konzervativní investiční strategií, stále nejsou stoprocentně bezrizikové, protože dluhopisy budou kolísat, pokud se změní úrokové sazby. Jelikož dluhopisy vykazují inverzní vztah s úrokovými sazbami, zvýšení úrokových sazeb způsobí pokles hodnot dluhopisů.

Příklad dluhopisů vs. úrokové sazby

Předpokládejme, že investor koupí dvouletý dluhopis v nominální hodnotě 1 000 $ a úrokové sazbě 5%. Pokud úrokové sazby zůstanou stejné, dluhopis vynese každý rok po dobu dvou let 50 USD.

Pokud by úroková sazba vzrostla na 6%, bude nyní investor moci nakupovat nové dluhopisy s vyšším výnosem, což se rovná výnosu 60 $ každý rok. S novými dluhopisy s vyšším výnosem, které dnes přicházejí na trh, se ty předchozí staly neatraktivní kvůli jejich nižšímu výnosu. Aby se staré dluhopisy znovu staly konkurenceschopnými, musely by se prodávat se slevou.

Akcie vs. úroková sazba Příklad

Při jakékoli investici investor dnes platí cenu za očekávané peníze v budoucnosti, což je časová hodnota peněz Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz je základní finanční koncept, který tvrdí, že peníze v současnosti mají více než stejnou částku peněz, která bude přijata v budoucnu. To je pravda, protože peníze, které právě teď máte, lze investovat a získat návratnost, čímž v budoucnu vytvoříte větší částku peněz. (Rovněž s budoucí koncepcí. U dluhopisů je to patrné, když úrokové sazby stoupají a hodnoty dluhopisů klesají, protože investor je ochoten platit méně za budoucí peněžní toky.

Rozdíl oproti akciím při jejich porovnání s dluhopisy spočívá v tom, že budoucí hodnota akcií je proměnlivá. V našem příkladu, pokud je budoucí hodnota akcie pevná, stejně jako u dluhopisu, a úroková sazba stoupá, investor očekává, že v budoucnu z akcie získá méně peněz. U akcií nejsou budoucí peněžní toky zaručeny, ale u dluhopisů ano.

Závěr

Vyvážené fondy jsou ideální pro investora, který chce kombinaci nízkorizikového (investice do dluhopisů) a vyššího rizikového (kapitálového vkladu) profilu návratnosti. Diverzifikace sníží riziko držení pouze akcií nebo dluhopisů, a pokud se neočekává zvýšení úrokových sazeb, nedojde u dluhopisové složky k výrazným výkyvům.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Aktivní správa portfolia dluhopisů Aktivní správa portfolia dluhopisů Portfolio dluhopisů lze spravovat několika způsoby; primární metody jsou však aktivní, pasivní nebo hybrid těchto dvou. Aktivní správa portfolia dluhopisů,
  • Dynamická alokace aktiv Dynamická alokace aktiv Dynamická alokace aktiv je investiční strategie, která zahrnuje časté úpravy vah v portfoliu na základě celkového výkonu trhu nebo výkonu určitých cenných papírů.
  • Manažer portfolia Manažer portfolia Manažer portfolia spravuje investiční portfolia pomocí šestikrokového procesu správy portfolia. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů.
  • Strategická alokace aktiv Strategická alokace aktiv (SAA) Strategická alokace aktiv odkazuje na dlouhodobou strategii portfolia, která zahrnuje výběr alokací tříd aktiv a vyvážení alokací

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found