Mezní náklady - porozumění tomu, jak fungují různá chování nákladů

Mezní výrobní náklady jsou náklady na poskytnutí jedné další jednotky produktu nebo služby. Jedná se o základní princip, který se používá k odvození ekonomicky optimálních rozhodnutí. Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky. a důležitý aspekt manažerského účetnictví a finanční analýzy. Lze jej vypočítat jako:

Mezní náklady

Pokud jsou celkové výrobní náklady společnosti definovány jako:

Celkové náklady na výrobu

Pak jsou jeho mezní náklady derivací prvního řádu funkce celkových nákladů. V tomto případě se mezní náklady přímo rovnají jeho variabilním nákladům Náklady na fixní a variabilní náklady je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé.

Vzorec mezních nákladů

Kde:

TC: Celkové náklady

FC: Fixní cena

Otázka: Množství

VC: Variabilní náklady

MC: Mezní náklady

Cena výroby

Druhy mezních nákladů

Náklady se však nemusí lišit přímo na jednotku. Je možné, že zvýšení produkce o jednotku nemusí způsobit úměrné zvýšení nákladů. Důvodem je, že různé obchodní činnosti čelí různým formám chování nákladů Analýza nákladů chování Analýza nákladů chování se týká pokusu vedení porozumět tomu, jak se mění provozní náklady ve vztahu ke změně úrovně činnosti organizace. Tyto náklady mohou zahrnovat přímé materiály, přímé pracovní síly a režijní náklady, které vznikají při vývoji produktu. .

Jednotkové náklady

Jednotkové náklady by byly tradiční myšlenkou variabilních nákladů, kde zvýšení jedné jednotky výroby vede k proporcionálnímu zvýšení nákladů. Například náklady na materiál potřebný k výrobě dalšího hrnečku na kávu.

Dávkové náklady

Náklady na dávku by se nelišily podle jednotlivých výrobních jednotek, ale podle počtu dávek pro daný počet vyrobených jednotek. Vezmeme-li příklad hrnku na kávu dále, bude možná nutné před zahájením výroby uvést keramický tvarovací stroj na optimální teplotu. Kromě toho již neexistují žádné další náklady na provoz tohoto stroje, dokud nebude zastavena výroba. Začátek další dávky by pak způsobil tyto náklady na spuštění ještě jednou.

Náklady na produkt

Náklady na produkt se vyskytují bez ohledu na počet vyrobených šarží nebo jednotek. Jedná se o náklady, které jsou přiřazeny přímo konkrétní položce v produktovém portfoliu. Například náklady na návrh a prodej sváteční varianty hrnečku na kávu by nebyly ovlivněny počtem vyrobených hrnek.

Náklady na zákazníka

Náklady na zákazníka vznikají z počtu obsluhovaných zákazníků namísto konkrétní úrovně výroby nebo rozšiřování produktové řady. Může to být ve formě poprodejního servisu nebo právních nákladů vyplývajících ze smluvní dohody.

Udržení nákladů organizace

Náklady na udržení organizace jsou náklady, které vznikají v důsledku běžných obchodních operací. Jedná se o náklady, které vznikají bez ohledu na množství produkce. Může se jednat například o pevné platy zaměstnanců ve společnosti nebo poplatky za audit za přípravu účetní závěrky akcionářům.

Příklad chování mezních nákladů

Například společnost Coffee Mug Company čelí ročním nákladům 100 000 USD v podobě udržení nákladů organizace. Materiál a mzdové náklady potřebné k výrobě jediného hrnečku na kávu jsou 5 $ / jednotka. U každé dávky 100 jednotek musí hrnek na kávu zahřát své stroje za cenu 5 000 $. Cena za návrh a prodej produktové řady obvykle činí 10 000 $. V důsledku obchodního modelu společnosti Coffee Mug zaměřeného na velkoobchody a velké maloobchodníky poskytuje služby několika velkým zákaznickým účtům, které vyžadují náklady na správu ve výši 2 000 $ na účet.

Vzorec chování nákladů

Screenshot šablony mezních nákladů na výrobu

Aplikace mezních nákladů

V tomto příkladu existují mezní náklady na různé činnosti. Mezní náklady na jednu vyrobenou další jednotku jsou buď 5 USD za jakoukoli jednotku kromě 101., 201. atd., Kde by mezní náklady byly 1 005 USD. Mezní náklady na zavedení nové produktové řady by byly 10 000 $. Servis jednoho dalšího zákazníka by stál 2 000 $.

Kdy najde firma optimální úroveň produkce? Firma bude i nadále vyrábět další jednotky, pokud budou mezní náklady nižší než mezní výnosy.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce mezními náklady. Chcete-li pokračovat v rozvoji finančního vzdělávání a dozvědět se více o kalkulaci nákladů a účetnictví, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Struktura nákladů Struktura nákladů Struktura nákladů odkazuje na typy nákladů, které podniku vzniknou, a obvykle se skládá z fixních a variabilních nákladů. Fixní náklady zůstávají nezměněny
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Mezní výnosy Mezní výnosy Mezní výnosy jsou výnosy získané z prodeje další jednotky. Je to výnos, který může společnost generovat pro každou další prodanou jednotku; jsou s ním spojeny mezní náklady, které je třeba zohlednit.
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found