Efekt bohatství - přehled, výdajové komponenty, dopady do reálného světa

Efekt bohatství je teorie zaměřená na myšlenku, že když portfolia akcií trvale vydělávají, majitelé se cítí ve svém bohatství v bezpečí a je pravděpodobnější, že je utratí. Rostoucí akciová portfolia Vlastní kapitál vs Fixní příjem Vlastní kapitál vs Fixní příjem. Akciové produkty a produkty s pevným výnosem jsou finanční nástroje, které mají velmi důležité rozdíly, které by každý finanční analytik měl znát. Akciové investice se obvykle skládají z akcií nebo akciových fondů, zatímco cenné papíry s pevným výnosem se obecně skládají z podnikových nebo státních dluhopisů. jsou způsobeny zrychleným růstem cen akcií. Vnímání většího bohatství vede držitele portfolia k tomu, aby utrácel frivolněji nebo alespoň méně opatrně.

Efekt bohatství

Efekt bohatství a výdaje

Teorie efektu bohatství předpokládá, že spotřebitelé obecně utrácejí s větší pravděpodobností, a to výrazně, když jsou výkony portfolia vysoké. Takové situace se vyskytují na býčím trhu, když ceny akcií Investování: Průvodce pro začátečníky Průvodce Financí pro investory pro začátečníky vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat. Jsou na vzestupu a portfolia pravidelně vykazují vyšší zisky.

Teorie efektu bohatství přichází s psychologickou složkou. Vyšší výkon portfolia vede držitele portfolia - spotřebitele - k tomu, aby se viděli jako bohatší jednotlivci. Díky tomu je pravděpodobné, že utratí více a více peněz za nepodstatné nebo luxusní předměty.

Dopad efektu bohatství na skutečný svět

Jak tedy vypadá efekt bohatství v reálném životě? Řada věcí se obvykle stane, když jednotlivci nebo domácnosti vidí nárůst bohatství, následovaný vnímáním zvýšeného disponibilního příjmu. Obsahují:

  • Větší důvěra v jejich schopnost utrácet a být dobrodružnější se svými výdaji. To zahrnuje i riskantnější investice nebo čerpání rizikových půjček, které mohou při obratu na trhu představovat problém.
  • Míra spotřebitelských výdajů Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Zvyšují se ekonomické ukazatele, což má významný a významný dopad na ekonomiku.

Dopad efektu bohatství na výdaje spotřebitelů je významný. Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech jsou jednou z největších a nejdůležitějších hnacích sil národní ekonomiky. Efekt bohatství může vytvořit potenciálně nebezpečný scénář pro celou ekonomiku, a to následovně:

  • Spotřebitelé zachyceni efektem bohatství začínají utrácet volněji.
  • Vyšší výdaje vedou ke zvýšení produkce k uspokojení spotřebitelské poptávky i ke zvýšení míry inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). .
  • Oprava trhu náhle způsobí finanční problémy nadměrně rozšířeným spotřebitelům, kteří jsou nuceni rychle omezit své výdaje nebo likvidovat investice.
  • Na trhu dochází k nadměrné nabídce kvůli zvýšené produkci, kterou nyní již neuspokojuje vysoká spotřebitelská poptávka.

Buďte opatrní v pasti efektů bohatství

Skutečným nebezpečím kolem efektu bohatství je mylný dojem, že jednotlivec nebo domácnost je bohatší jednoduše proto, že ceny akcií na býčím trhu prudce stoupají. Silná akciová portfolia jsou samozřejmě skvělá věc, ale jejich hodnota se může poměrně rychle změnit.

Je rozumné uchovat a posílit bohatství, zejména v obdobích efektu bohatství, a zajistit se proti medvědímu trhu, který nevyhnutelně bude následovat jakýkoli býčí trh. Je naprosto přijatelné utrácet více, pokud je třeba utratit další peníze. Není však moudré se finančně příliš rozšířit nebo spekulativněji spekulativněji investovat.

Dobrým způsobem, jak uchovat a vytvořit bohatství, je pracovat s tímto trendem, nikoli proti němu. Protikladné pozice se vyplatí - někdy - ale obvykle je nejrozumnější pracovat s trhem, býkem nebo medvědem, když investujete nebo hrajete.

Závěrečné slovo

Efekt bohatství je teorie s psychologickou složkou, která vede k výsledkům v reálném životě. Jednotlivci a domácnosti, kteří zažívají efekt bohatství, se vnímají jako bohatší a jsou tak náchylní k vyšším výdajům. To vede ke změnám sazeb spotřebitelských výdajů, které aktivně ovlivňují domácí ekonomiku.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení efektu bohatství. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Spotřeba Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb v domácnosti. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky.
  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Mezní sklon ke spotřebě Mezní sklon ke spotřebě Mezní sklon ke spotřebě (MPC) označuje, jak citlivá je spotřeba v dané ekonomice na jednotkové změny úrovní příjmů. MPC jako koncept funguje podobně jako Price Elasticity, kde lze získat nové pohledy při pohledu na velikost změny spotřeby
  • Osobní finance Osobní finance Osobní finance jsou proces plánování a řízení osobních finančních aktivit, jako je vytváření příjmů, utrácení, spoření, investování a ochrana. Proces správy osobních financí lze shrnout do rozpočtu nebo finančního plánu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found