Výplatní poměr CDS - definice, jak to funguje, příklad

Poměr výplaty CDS je podíl pojištěné částky, kterou držitel swapu úvěrového selhání Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochranu před selháním a dalšími riziky. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že pokud emitent dluhu selže, zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky zaplatí prodejce swapu, pokud dojde k selhání podkladového aktiva.

Výplatní poměr CDS

Jak to funguje

Předpokládejme, že investor drží 5leté španělské státní dluhopisy v hodnotě 10 000 000 EUR. Dluhopisy platí úrok z kupónu Sazba kupónu Sazba kupónu je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. 5% ročně. Investor se obává své expozice (předpokládejme, že ve Španělsku nastala recese) a nakupuje od banky swapy úvěrového selhání pro své dluhopisy. CDS vyžaduje počáteční pojistné ve výši 2% a roční pojistné ve výši 1% z pojištěné částky (10 000 000 EUR).

Proto investor zaplatí bance 200 000 EUR předem a po dobu příštích 5 let (doba trvání dluhopisů) platí 100 000 EUR ročně. Předpokládejme, že ve Španělsku existuje zásadní finanční skandál a že španělská vláda prodlení se všemi držbami dluhopisů přesáhne 2 500 000 EUR. Investor obdrží 2 500 000 EUR od španělské vlády a 7 500 000 EUR od prodejce CDS (banky). Výplatní poměr CDS je vypočítán níže:

Ilustrativní příklad

Co jsou swapy úvěrového selhání?

Swapy úvěrového selhání jsou úvěrové deriváty, které se používají k zajištění proti riziku selhání. Lze na ně pohlížet jako na pseudopojištění generující příjem. CDS je výměna pevného (nebo variabilního) kupónu za výplatu ztráty způsobené selháním konkrétního cenného papíru.

Zvažte následující příklad: Investor drží velké množství řeckých státních dluhopisů. Vzhledem k ekonomické situaci Řecka se však investor obává své expozice a rizika, že by řecká vláda selhala. Investor proto uzavírá s bankou standardní swapovou dohodu. Investor zaplatí bance fixní (nebo variabilní - na základě přesné dohody) výplatu kupónu, pokud bude řecká vláda solventní.

V případě neplnění závazků řecké vlády vyplatí banka investorovi ztrátu. Swap úvěrového selhání je v zásadě nástroj s pevným výnosem (nebo s proměnlivým příjmem), který umožňuje dvěma agentům, kteří mají opačné názory na některé další obchodované cenné papíry, vzájemně obchodovat, aniž by museli tento cenný papír vlastnit.

Ilustrativní příklad

Banka zapůjčila 80 000 000 $ na 10% na 15 let velké stavební společnosti, která by tyto peníze použila na stavbu špičkových bytů. Protože banka je ze zákona povinna pojistit všechny půjčky vyšší než 10 000 000 USD, nakupuje swap úvěrového selhání ve výši 2% z částky pojištěné jistiny. Banka proto platí prodejci CDS 4% z částky pojištěné jistiny (4% z 80 000 000 $) každý rok po dobu příštích 15 let.

Prodejce CDS na oplátku uhradí nezaplacenou částku v případě, že stavební společnost dojde k prodlení. Pokud je stavební společnost v prodlení (dojde k recesi a nikdo si nemůže dovolit špičkové byty) a může vrátit pouze 30 000 000 USD z původní jistiny, může banka požadovat zbytek od prodejce CDS. Výplatní poměr CDS je 50 000 000 $ / 80 000 000 $ = 62.5%. Swapy úvěrového selhání se obvykle používají k zajištění výše jistiny a v tomto případě banka stále čelí možnosti ztráty úrokových plateb.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména
  • Smlouva o měnovém swapu Smlouva o měnovém swapu Smlouva o měnovém swapu (známá také jako smlouva o měnovém swapu) je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu úrokových plateb a v určitých případech i výměnu jistiny, které jsou denominované v různých měnách.
  • Dlouhé a krátké pozice Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu).
  • Swap Total Return Swap Total Return Swap Total Return Swap je smlouva mezi dvěma stranami, které si mezi sebou vyměňují výnos z finančního aktiva. V této dohodě jedna strana provádí platby na základě stanovené sazby, zatímco druhá strana provádí platby na základě celkové návratnosti podkladového aktiva.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found