Osvědčené postupy pro finanční modelování - Průvodce tím, co potřebujete vědět!

Následující článek poskytne čtenářům informace o osvědčených postupech finančního modelování ve snadno proveditelném podrobném průvodci, jak sestavit finanční model v aplikaci Excel. Tipy jsou přizpůsobeny finančními instruktory. Seznamte se s naším týmem. Seznamte se s globálním týmem fakulty, poradců a provozního personálu. Naučte se finanční modelování a oceňování pomocí online kurzů a certifikačních programů. s více než 15 lety zkušeností v oblasti školení finančních analytiků.

průvodce osvědčenými postupy finančního modelování

Screenshot z kurzů finančního modelování Finance.

Klíčová struktura stavby modelu

V modelování je zásadní použít strukturovaný přístup - robustní model obsahuje tři základní stavební bloky: vstupy, zpracování a výstupy. Je důležité si uvědomit, že vstupy musí být jasně odděleny od zpracování a výstupů finančního modelu.

Vstupy by měly být vždy jasně definovány a zadávány pouze jednou. Zpracování vstupů na výstupy musí být nejen transparentní, ale také rozdělené do jednoduchých kroků, které lze snadno sledovat. Nakonec by výstupy měly být dobře organizované, aby uživatelé měli rychlý přístup k výstupům, které chtějí vidět nebo použít, a mohli jim snadno porozumět.

Osvědčené postupy ve finančním modelování

Než prozkoumáme osvědčené postupy v oblasti stavebních bloků a finančního modelování v aplikaci Excel, je důležité si uvědomit, že vytváření modelu není iterační proces. Ve skutečnosti jsou modely, které jsou postaveny za chodu bez kontroly nebo pozornosti k detailům, obvykle náchylné k chybám.

Chcete-li minimalizovat chyby při vytváření finančních modelů, pamatujte na následujících pět základních kroků:

  1. Vyjasněte obchodní problém
  2. Zjednodušte co nejvíce
  3. Naplánujte si svoji strukturu
  4. Budujte strukturální integritu
  5. Vyzkoušejte model

Osvědčené postupy pro finanční modelování

1. Vyjasněte obchodní problém a zamýšlený cíl

  • Na jaký problém je tento finanční model určen?
  • Kdo jsou koncoví uživatelé?
  • Co mají uživatelé dělat s tímto modelem?

2. Snažte se udržovat model co nejjednodušší

  • Jaký je minimální počet vstupů a výstupů potřebný k vytvoření užitečného modelu?
  • Pamatujte, že čím více předpokladů model má, tím je složitější.

3. Naplánujte strukturu svého modelu

  • Naplánujte, jak budou rozloženy vstupy, zpracování a výstupy.
  • Snažte se co nejvíce uchovávat všechny své vstupy na jednom místě, abyste získali rychlý přehled o všech vstupech a jejich dopadech na model.

4. Chraňte integritu dat

  • Využijte nástroje Excel k ochraně integrity dat, včetně „ověření dat“ a „podmíněného formátování“.
  • (To omezuje schopnost jiných uživatelů omylem model „rozbít“).

5. Použijte testovací nebo fiktivní data

  • Zajistěte, aby byl model zcela funkční a fungoval podle očekávání.
  • Zátěžové testování to zavedením scénářů, které by měly způsobit vyčerpání hotovosti modelu, růst paušální sazbou (bez změn), nebo které vytvářejí další scénáře, které lze snadno zjistit.

Vrozené napětí v budování modelu

Při vytváření modelů vytváří vnitřní napětí spektrum modelů, od realistických po robustní. I když velké a realistické modely nabízejí uživatelům vysokou míru detailů a přesnosti, vzhledem ke své složité povaze jsou také náročnější na vytváření, sledování a audit.

Na druhou stranu se malé a robustní modely obecně snáze vytvářejí, sledují a auditují, ale chybí jim přesnost nezbytná pro rozhodování. Nejlepší finanční modely fungují tak, aby sladily tyto protichůdné síly, a proto udržují vstupy a výstupy co nejjednodušší a přitom poskytují dostatečné podrobnosti pro rozhodování.

Nejlepší finanční model

Modelové vstupy

Při vytváření vstupů do vašeho modelu je důležité mít na paměti následující faktory:

  • Přesnost vstupu
  • Přiměřené rozsahy dat
  • Snadné použití
  • Snadno pochopitelné
  • Snadná aktualizace dat

Váš model by měl být strukturován tak, abyste každý bit dat zadali pouze jednou. Všechny vstupy by navíc měly být odlišeny od výstupů pomocí různých barev, zvýraznění a písem, díky nimž je lze snadno identifikovat a odlišit od ostatních částí vašeho modelu. K označování vstupů se často používají žluté stínování nebo písma modré barvy.

Nakonec je důležité plně využít stávající nástroje Excel k zajištění integrity dat. Můžete použít ověření dat, podmíněné formátování a komentáře, které vám pomohou zachovat integritu vašich dat a vstupy do modelu.

Návrhy barevného kódování jsou následující:

  • Modrý : Vstupy, předpoklady a ovladače
  • Černá : Vzorce a výpočty (odkazy na stejný list)
  • Zelený : Výpočty a odkazy na jiné listy
  • Červené : Odkazy na externí odkazy nebo samostatné soubory

sekce finanční modelování předpokladů

Screenshot z kurzů finančního modelování Finance.

Zpracování modelu

Zpracování modelu je o převodu vstupů na výstupy. Skrytí buněk výpočtu nebo vložení příliš mnoha výpočtů do jedné buňky ztěžuje údržbu a audit modelů. V ideálním případě by optimální zpracování modelu mělo být snadno udržovatelné, transparentní a přesné. V zájmu vytvoření optimálního modelu by uživatelé měli:

  • Rozdělte složité výpočty do několika kroků
  • Pomocí komentářů a anotací vysvětlete, jak model funguje
  • Pomocí formátování zajistěte, aby vzorce nebyly náhodně přepsány
  • Vypočítejte konečné číselné údaje na svých pracovních listech - poté tyto číslice propojte do konečných listů sešitu

sekce výpočtů finančního modelování

Obrázek z kurzů finančního modelování Finance.

Výstupy modelu

Výstupy finančního modelu zahrnují rozvahu Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Prognózy vlastního kapitálu, prognózy peněžních toků, DCF Diskontované peněžní toky DCF vzorec Diskontované peněžní toky DCF vzorec je součet peněžních toků v každém období děleno jedním plus diskontní sazba zvýšená k síle období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty obchodního ocenění atd. Další informace o oceňování DCF najdete v našem kurzu Základy oceňování podniků.

V ideálním případě by výstupní buňky modelu měly být snadno srozumitelné, jednoznačné a poskytovat klíčové výsledky, které vám pomohou při rozhodování. V zájmu vytvoření ideálního modelu by uživatelé měli:

  • Udělejte výstupy modulární, aby si koncoví uživatelé mohli vybrat, které výstupy chtějí zkontrolovat. Například je možné udržovat rozvahu, výkaz zisku a ztráty a předpověď peněžních toků v samostatných skupinách nebo pracovních listech.
  • Zvažte vytvoření souhrnného výstupního listu, který uživatelům umožní zkontrolovat klíčové výstupy modelu, aniž by museli procházet celým modelem.
  • Pomocí barev můžete jasně kategorizovat a označovat výstupní vzorce a buňky.
  • Zvažte ochranu svých výstupních buněk a pracovních listů, abyste zachovali integritu dat.

pokročilé modelování fúzí a akvizic

Zdroj: Kurzy finančního modelování Finance.

Vysvětlení osvědčených postupů v oblasti finančního modelování

Podívejte se na toto krátké video a rychle pochopíte hlavní pojmy obsažené v této příručce, včetně klíčové struktury vytváření modelů, osvědčených postupů ve finančním modelování a různých částí finančního modelu.

Další zdroje pro osvědčené postupy pro finanční modelování

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku k osvědčeným postupům finančního modelování. Finance je oficiálním poskytovatelem označení FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari.

Posláním Finance je pomoci vám stát se světovým finančním analytikem, a vzhledem k tomuto cíli jsou tyto kurzy navrženy tak, aby vám poskytly podrobné pokyny, které potřebujete k vytvoření skvělých finančních modelů od nuly:

  • Základy finančního modelování
  • Zdarma Crash kurz Excel - tabulkové vzorce pro finance
  • Kurz pro pokročilé vzorce Excel
  • Kurz finančního modelu a ocenění startupu / elektronického obchodování
  • Finanční model těžby a oceňování

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found