Ekonomické ukazatele - Další informace o HDP, PMI a CPI

Ekonomický indikátor je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele často shromažďuje vládní agentura nebo soukromá organizace zabývající se zpravodajstvím ve formě sčítání lidu nebo průzkumu, který je poté dále analyzován za účelem vytvoření ekonomického ukazatele.

Ekonomické ukazatele

Finanční analytici a investoři sledují makroekonomické ukazatele, protože ekonomika je zdrojem systematického rizika Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. který ovlivňuje růst nebo úpadek všech průmyslových odvětví a společností.

Který je primární ekonomický ukazatel?

Hrubý domácí produkt (HDP)

Vzorec hrubého domácího produktu (HDP) HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně. je široce přijímán jako primární indikátor makroekonomické výkonnosti. HDP jako absolutní hodnota ukazuje celkovou velikost ekonomiky, zatímco změny HDP, často měřené jako skutečný růst HDP, ukazují celkový zdravotní stav ekonomiky.

HDP se skládá ze čtyř složek, a to:

  1. Spotřeba
  2. Investice
  3. Vládní výdaje
  4. Čistý export

Zatím jedinou zemí, která nepoužívá HDP jako ekonomické opatření, je Bhútánské království, které jako alternativu používá index hrubého národního štěstí.

HDP však není ve všech ohledech dokonalým měřítkem ekonomiky. Je to proto, že HDP se může lišit podle politické definice, i když v ekonomice nedojde ke změně. Například EU stanovila pravidlo o zadluženosti, podle kterého by si země měla udržovat deficit do 3% svého HDP. Odhadem a zahrnutím černého trhu do svých výpočtů HDP posílila Itálie svou ekonomiku o 1,3%. Poskytlo italské vládě větší svobodu v rozpočtových výdajích.

Dalším problémem souvisejícím se závislostí na HDP jako ekonomickém ukazateli je to, že se uvolňuje každé tři měsíce. K včasnému rozhodování se používají alternativní ekonomické ukazatele, které se zveřejňují častěji. Tyto ukazatele, které jsou vybírány na základě vysoké prediktivní hodnoty ve vztahu k HDP, se používají k předpovědi celkového stavu ekonomiky.

Jaké jsou další ekonomické ukazatele?

Index nákupního manažera (PMI)

V USA je jedním z nejsledovanějších ekonomických ukazatelů index nákupního manažera Institute of Supply Management nebo PMI. PMI ISM je průzkum zaslaný podnikům, které pokrývají celý severoamerický průmyslový klasifikační systém (NAICS) Severoamerický průmyslový klasifikační systém (NAICS) Severoamerický průmyslový klasifikační systém (NAICS) je hierarchický kódovací systém, který seskupuje podniky do průmyslových odvětví. NAICS organizuje kategorie, které shromažďují informace o úrovních výroby, nových objednávkách, zásobách, dodávkách, nevyřízených zakázkách a zaměstnanosti. Shromážděné informace lze použít k předpovědi celkové obchodní důvěry v ekonomiku a pomáhají určit, zda vykazují expanzivní nebo kontrakční výhled.

Jedním z důvodů, proč je PMI jedním z nejsledovanějších ekonomických ukazatelů, je jeho silná korelace s HDP, přičemž je jedním z prvních ekonomických ukazatelů, které se zveřejňují každý měsíc. Složka HDP, s níž PMI nejvíce souvisí, je složka Investice.

ISM Manufacturing PMILegenda: Bílá čára: Skutečný americký HDP Cena koše0; Modrá čára: ISM PMI

Index spotřebitelského nákupu (CPI)

I když inflace přímo nesouvisí s HDP, je klíčovým ukazatelem pro finanční analytiky, protože má významný dopad na výkonnost společností a aktiv. Inflace eroduje nominální hodnotu aktiva, což vede k vyšší diskontní sazbě. Na základě základního principu Časová hodnota peněz (TVM) Časová hodnota peněz Časová hodnota peněz je základní finanční koncept, který tvrdí, že peníze v současnosti mají více než stejnou částku peněz, kterou je třeba v budoucnu obdržet. . To je pravda, protože peníze, které právě teď máte, lze investovat a získat návratnost, čímž v budoucnu vytvoříte větší částku peněz. (Také s budoucností to znamená, že budoucí peněžní toky mají v současné době nižší hodnotu.

Pro měření inflace je jedním z nejsledovanějších ukazatelů index spotřebitelských nákupů (CPI). CPI měří změnu cen koše zboží ve srovnání se základním rokem. Vzorec je následující:

Vzorec CPI

Košík je agregován podle nejvíce spotřebovaného spotřebního zboží nebo služeb. Cena koše se poté měří ve srovnání se stejným košem v základním roce. CPI zahrnuje několik variant.

Základní CPI je CPI bez cen energií a potravinářských výrobků. Je to proto, že trhy s potravinami a komoditami zažívají vysokou volatilitu cen. Odebrání těchto dvou položek poskytuje stabilnější míru CPI.

Atributy ekonomických ukazatelů

Ekonomický indikátor může mít jeden ze tří následujících atributů:

1. Procyklický

Je to indikátor, který se pohybuje podobným směrem jako ekonomika. Například HDP je procyklický, protože se zvyšuje, pokud si ekonomika vede dobře. Pokud se ekonomice nedaří (tj. Recese), HDP klesá.

2. Proticyklická

Je to indikátor, který se pohybuje v opačném směru než ekonomika. Například míra nezaměstnanosti klesá, pokud se ekonomice daří.

3. Acyklická

Je to indikátor, který vůbec nemá žádný vztah k ekonomice.

Seznam ekonomických ukazatelů

Zde je seznam nejběžnějších předních a zaostávajících ekonomických ukazatelů:

Přední ukazatele

  • Výkon na akciovém trhu
  • Údaje o maloobchodním prodeji
  • Zahajuje se stavební povolení a bydlení
  • Úroveň výrobní činnosti
  • Zůstatky zásob

Indikátory zaostávání

  • Růst HDP
  • Růst / pokles příjmů a mezd
  • Míra nezaměstnanosti
  • CPI (inflace)
  • Úrokové sazby (riskovat / klesat)
  • Zisk společnosti

Vysvětlení ekonomických ukazatelů ve videu

V krátkém videu níže rychle pochopíte hlavní pojmy, které zde uvádíme, včetně toho, jaké jsou ekonomické ukazatele, primární a další ekonomické ukazatele a přední a zaostávající ukazatele.

Související čtení

Finance je předním poskytovatelem kurzů finančního modelování pro profesionály v oblasti investičního bankovnictví. Abychom vám pomohli v kariérním postupu, podívejte se na další finanční zdroje níže:

  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Poměr tržní kapitalizace k HDP (ukazatel Buffett) Poměr tržní kapitalizace k HDP (ukazatel Buffett) Poměr tržní kapitalizace k HDP (také známý jako Buffettův ukazatel) je měřítkem celkové hodnoty všech veřejně obchodovaných akcií v zemi, děleno hrubým domácím produktem (HDP) dané země. Používal se jako široký způsob hodnocení, zda je akciový trh v zemi nadhodnocen nebo podhodnocen, ve srovnání s průměrem
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found