Fúze - přehled, typy, výhody a nevýhody

Fúze je podniková strategie spojit se s jinou společností a fungovat jako jeden právní subjekt. Společnosti, které souhlasí se spojením, jsou si z hlediska velikosti a rozsahu operací obvykle stejné.

Fúze

souhrn

  • Společnosti usilují o fúze s cílem získat přístup na větší trh a zákaznickou základnu, omezit konkurenci a dosáhnout úspor z rozsahu.
  • Společnosti mohou následovat různé typy fúzí v závislosti na jejich cílech a strategiích.
  • Fúze se liší od akvizice. Ke sloučení dochází, když se dvě nebo více společností spojí a vytvoří nový subjekt, zatímco akvizice je převzetí společnosti jinou společností.

Proč k fúzi dochází?

  • Po sloučení si společnosti zajistí více zdrojů a rozsah operací se zvýší.
  • Společnosti mohou podstoupit fúzi ve prospěch svých akcionářů. Stávající akcionáři původních organizací dostávají po fúzi akcie v nové společnosti.
  • Společnosti se mohou dohodnout, že fúzí vstoupí na nové trhy nebo diverzifikují svou nabídku produktů a služeb Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotným předmětem, který vzniká z, což následně zvyšuje zisky.
  • Fúze také probíhají, když společnosti chtějí získat aktiva, jejichž interní rozvoj by si vyžadoval čas.
  • Za účelem snížení daňové povinnosti může společnost vytvářející značný zdanitelný příjem sloučit se společností se značnou daňovou ztrátou. Převod NOL Daňové ztráty Firmy používají NOL Daňové ztráty k převodu ztrát z předchozích let k vyrovnání budoucích zisků a nižší budoucnosti daně z příjmu. .
  • Fúze mezi společnostmi odstraní konkurenci mezi nimi, čímž se sníží cena reklamy na produkty. Kromě toho bude snížení cen přínosem pro zákazníky a nakonec zvýší prodej.
  • Fúze mohou vést k lepšímu plánování a využití finančních zdrojů.

Druhy fúzí

1. Fúze Congeneric / Product extension

K takovým spojením dochází mezi společnostmi působícími na stejném trhu. Výsledkem fúze je přidání nového produktu do stávající produktové řady jedné společnosti. V důsledku odboru mohou společnosti získat přístup k větší zákaznické základně a zvýšit svůj podíl na trhu.

2. Fúze konglomerátu

Fúze konglomerátu je svazek společností působících v nesouvisejících činnostech. Unie se uskuteční, pouze pokud zvýší bohatství akcionářů.

3. Fúze rozšíření trhu

Společnosti působící na různých trzích, ale prodávající stejné produkty, se spojily, aby získaly přístup na větší trh a větší zákaznickou základnu.

4. Horizontální fúze

Společnosti působící na trzích s menším počtem těchto podniků se spojují, aby získaly větší trh. Horizontální fúze je druh konsolidace společností prodávajících podobné výrobky nebo služby. Výsledkem je vyloučení konkurence; proto lze dosáhnout úspor z rozsahu.

5. Vertikální sloučení

Vertikální fúze nastává, když se společnosti působící ve stejném odvětví, ale na různých úrovních v dodavatelském řetězci, spojí. Takováto spojení zvyšují synergie, dodavatelský řetězec Supply Chain Supply chain je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po konečnou kontrolu a efektivitu.

Výhody fúze

1. Zvyšuje podíl na trhu

Když se společnosti spojí, nová společnost získá větší podíl na trhu a dostane se v konkurenci.

2. Snižuje provozní náklady

Společnosti mohou dosáhnout úspor z rozsahu, Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvýší svou úroveň produkce. Výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce, jako je hromadný nákup surovin, což může vést ke snížení nákladů. Investice do aktiv jsou nyní rozloženy na větší produkci, což vede k technickým úsporám.

3. Vyhýbá se replikaci

Některé společnosti vyrábějící podobné výrobky se mohou sloučit, aby se vyhnuly duplikaci a vyloučily konkurenci. Výsledkem jsou také snížené ceny pro zákazníky.

4. Rozšiřuje podnikání do nových geografických oblastí

Společnost usilující o rozšíření svého podnikání v určité geografické oblasti se může za účelem zahájení podnikání sloučit s jinou podobnou společností působící ve stejné oblasti.

5. Zabraňuje uzavření nerentabilního podniku

Fúze mohou společnosti zachránit před bankrotem a také zachránit mnoho pracovních míst.

Nevýhody fúze

1. Zvyšuje ceny produktů nebo služeb

Fúze má za následek omezení konkurence a větší podíl na trhu. Nová společnost tak může získat monopol a zvýšit ceny svých produktů nebo služeb.

2. Vytváří mezery v komunikaci

Společnosti, které se dohodly na sloučení, mohou mít různé kultury. Může to mít za následek mezeru v komunikaci a ovlivnit výkon zaměstnanců.

3. Vytváří nezaměstnanost

Při agresivní fúzi se společnost může rozhodnout vyloučit aktiva jiné společnosti s nedostatečným výkonem. Může to mít za následek ztrátu zaměstnání zaměstnanců.

4. Brání úsporám z rozsahu

V případech, kdy je mezi společnostmi málo společného, ​​může být obtížné dosáhnout synergie. Větší společnost také nemusí být schopna motivovat zaměstnance a dosáhnout stejné míry kontroly. Nová společnost tak nemusí být schopna dosáhnout úspor z rozsahu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Due Diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciálního obchodu nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací a k ověření všeho, co bylo vzneseno během procesu fúzí a akvizic nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče.
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Diseconomies of Scale Diseconomies of Scale Diseconomies of scale jsou, když se produkční produkce zvyšuje s rostoucími mezními náklady, což má za následek snížení ziskovosti. Místo toho, aby výrobní náklady klesaly s tím, jak se vyrábí více jednotek (což je případ běžných úspor z rozsahu), stává se opak a náklady se zvyšují
  • Druhy synergií Druhy synergií Synergie fúzí a akvizic mohou nastat z úspor nákladů nebo zvýšení výnosů. Při fúzích a akvizicích existují různé typy synergií. Tato příručka poskytuje příklady. Synergií je jakýkoli účinek, který zvyšuje hodnotu sloučené firmy nad kombinovanou hodnotu dvou samostatných firem. Při transakcích fúzí a akvizic může dojít k synergii

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found