Odhad volných peněžních toků - Průvodce pro analytiky investičního bankovnictví

Abychom dospěli k ocenění diskontovaných peněžních toků (DCF), rozdělili jsme náš model na viditelné období předpovědi (obvykle 3 až 5 let) a koncová hodnota Terminálová hodnota Terminálová hodnota se používá při oceňování společnosti. Hodnota terminálu existuje i po prognózovaném období a předpokládá nepřetržitý zájem společnosti. doba. Oba tyto segmenty modelu vyžadují odhad volného peněžního toku Vzorec volného peněžního toku (FCF) Vzorec FCF = hotovost z operací - kapitálové výdaje. FCF představuje částku peněžního toku generovaného podnikem po odečtení CapEx v budoucnu.

Proč zlevněné peněžní toky?

Zajímáme se o odhad volného peněžního toku jako peněz přicházejících do firmy, které jsou k dispozici pro použití, protože jsou nejlepším měřítkem hodnoty firmy. Příjmy lze manipulovat, pokud jde o příjmy Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. a rozpoznávání nákladů a velká část úprav s oceněním kompasů IB Manuál - Úpravy Comps Cíl nebo srovnatelný někdy čelí zvláštním situacím. V takových případech je třeba provést úpravy určitých metrik a / nebo hodnoty vlastního kapitálu nebo podniku. Úpravy kompenzací jsou nutné, pokud existují zásadní nesrovnalosti, jak jsou vyjmenovány níže: Měna, anualizace LTM, Pro Forma, akvizice se vynakládají na „vyčištění“ zisků Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionáři. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro informace o reinvestování. Na konci, "hotovost je skutečnost - zisk je názor“(The Economist, 2. srpna 1997).

Odhad volného peněžního toku

Odhad volných peněžních toků - Které peněžní toky používáme?

Pro účely ocenění nechceme používat provozní peněžní tok. Níže je uveden příklad derivace provozních peněžních toků pro ocenění:

Derivace provozních peněžních toků

Výše uvedená derivace zohledňuje investice potřebné k udržení stávajících peněžních toků a podpoře budoucích peněžních toků.

FCF na firmu vs FCF na kapitál

Volný peněžní tok do firmy (FCFF) je:

„Částka hotovosti, kterou společnost zbyla poté, co zaplatila všechny své výdaje, ale před jakýmikoli výplatami nebo příjmy z úroků nebo dividend, před jakýmikoli platbami poskytovatelům kapitálu nebo od nich a přizpůsobením zaplacené daně tomu, co by měla kdyby společnost neměla hotovost ani dluh. “

Mějte na paměti, že ocenění FCF oceňující celou společnost (pevná hodnota) se liší od ocenění, které vytváří ocenění akcií. Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) vytváří ocenění vlastního kapitálu a je hotovostní pohledávkou ponechanou akcionářům po zaplacení všech nákladů. Naproti tomu volný peněžní tok do firmy (FCFF) vytváří ocenění společnosti a představuje potenciální peněžní pohledávky ponechané všem poskytovatelům financí po zaplacení všech výdajů. Hlavním rozdílem mezi FCFE a FCFF je úrok placený poskytovatelům dluhového financování (bez daně). FCFF je před úrokem.

Následuje rozpis výpočtu pro FCFF a FCFE:

Odvozování peněžních toků

Klíčové hnací síly volného peněžního toku

Chcete-li vytvořit předpovídaný peněžní tok, musíme pochopit, jak podnik funguje. Jak podnikání vytváří hodnotu? Abychom mohli správně modelovat, musíme pochopit, co řídí růst hotovosti.

Klíčové faktory volných peněžních toků jsou:

  1. Míra růstu prodeje
  2. Marže EBITDA
  3. Sazby daně z hotovosti
  4. Investice do fixního kapitálu nebo kapitálové výdaje
  5. Požadavky na pracovní kapitál

Analýza zkoumá každý z těchto klíčových ovladačů.

# 1 Míra růstu prodeje

Bez prodeje neexistuje žádný obchod ani hotovost. Chcete-li analyzovat míru růstu prodeje, musíte analyzovat aktuální prodejní aktivitu, nedávnou investiční aktivitu a úrovně provozního kapitálu, abyste zjistili, zda je možný budoucí růst. Poté je třeba upravit míry analýzy růstu pro:

  • Informace o trhu
  • Strategické úvahy Strategie Průvodce podnikovými a obchodními strategiemi. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhoda prvního tahače, Porterových 5 sil, SWOT, konkurenční výhoda, vyjednávací síla dodavatelů
  • Cenová politická rozhodnutí
  • Ekonomika
  • Konkurenční výhoda konkurence Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout (a překážky vstupu)

Marže # 2 EBIT a EBITDA

Okraje odrážejí, kolik z jejích příjmů si společnost může udržet při podnikání. Upozorňujeme, že marže budou záviset na průmyslovém odvětví a také na tom, jaké jsou prodeje (zboží s vysokým ziskem vs. zboží s nízkým ziskem). Strojírenská společnost s vysokými fixními náklady bude vykazovat různé marže a tempo růstu od malého spuštění technologie. Okraje umožňují, aby modely oceňování procházely od prognóz prodeje k údajům o zisku.

# 3 Sazba daně v hotovosti

Klíčovým faktorem je sazba daně z hotovosti, protože ovlivňuje dříve vzniklé daňové ztráty a odloženou daň. Při modelování jsou sazby daně z hotovosti určovány prostřednictvím EBIT nebo EBITA (zacházení s odpisy jako s aproximací povoleného odpočtu daňových odpisů), přičemž efektivní sazby daně z hotovosti jsou upraveny o všechny ostatní úpravy daní.

# 4/5 Požadavky na fixní a provozní kapitál

Opět platí, že hlavním rozdílem mezi provozními peněžními toky a peněžními toky pro účely ocenění je investice nezbytná k udržení stávajících peněžních toků a podpoře budoucích peněžních toků. Pracovní kapitál Vzorec pracovního kapitálu Vzorcem pracovního kapitálu jsou běžná aktiva mínus krátkodobé závazky. Je to měřítko krátkodobé likvidity společnosti; to, co zbylo z požadavků rozvahy, podporuje operace a budoucí růst. U většiny podniků rostou investice do provozního kapitálu s tržbami. Požadavky na fixní kapitál lze rozdělit na dva prvky:

  • Udržovací kapitálové výdaje - nahrazení stávající kapitálové základny
  • Investiční kapitálové výdaje - investice do nových aktiv za účelem splnění prognóz růstu

Zdrojem dlouhodobého růstu jsou investice do kapitálových výdajů Jak vypočítat CapEx - vzorec Tato příručka ukazuje, jak vypočítat CapEx odvozením vzorce CapEx z výkazu zisku a ztráty a rozvahy pro finanční modelování a analýzu. . Vyšší kapitálové výdaje by se proto měly v krátkodobém až střednědobém horizontu projevit ve vyšším růstu tržeb. Jak se společnost rozšiřuje, požadavky na provozní kapitál by se měly v reakci na tuto skutečnost rozšířit.

Výpočet hodnoty terminálu

S koncovou hodnotou Terminálová hodnota Terminálová hodnota se používá při oceňování společnosti. Hodnota terminálu existuje i po prognózovaném období a předpokládá nepřetržitý zájem společnosti. , odhadujeme dobu trvání našeho peněžního toku. Hodnota terminálu se používá tak, aby nepřeháněla předpokládané peněžní toky. Je to proto, že obchodní růst se po daném období obvykle stává konstantní. Terminálová hodnota se často používá k výpočtu peněžních toků, které přesahují 5 až 10 let.

Pro výpočet hodnoty terminálu je třeba:

  • Vyberte metodu výpočtu hodnoty terminálu
  • Odhadněte příslušné parametry pro výpočet hodnoty terminálu
  • Vypočítejte hodnotu terminálu
  • Diskontujte hodnotu terminálu na současnou hodnotu

Nejčastěji používanými výpočty pro hodnotu terminálu jsou metoda DCF (perpetuity cash flow) a srovnatelné společnosti.

Odhad volného peněžního toku - metoda DCF (metoda perpetuity peněžních toků)

Metoda DCF pro ocenění terminálu FCFF funguje za předpokladu, že na konci viditelného období peněžních toků FCFF dosáhne dospělosti a bude se chovat jako perpetuita, jako je ocenění akcií. Tyto perpetuity nemohou předpokládat žádný růst. Výpočet perpetuity peněžních toků terminálových hodnot DCF může předpokládat nulový růst peněžních toků. Pro ocenění FCFF to znamená vydělení FCFF v terminálním roce WACC:

Časové ocenění FCFF

Kde:

  • CF11 - Peněžní tok v období 11 (kde rok 10 je posledním rokem období viditelného peněžního toku)
  • WACC - vážené průměrné náklady na kapitál

Výše uvedená metoda slouží k jednoduchému ocenění DCF. Některé firmy však mohou tvrdit, že růst bude pokračovat i po prognózovaném období. U těchto společností používáme následující:

FCFF Teminal Valuation w / Growth

Kde:

  • CF10 - Peněžní tok v období 10 (kde rok 10 je poslední rok viditelného období peněžních toků)
  • G - Míra růstu perpetuity (vyjádřená jako% věku)
  • WACC - vážené průměrné náklady na kapitál

Pamatujte, že tento vzorec běží předpokládanou konstantní rychlostí růstu. Předpovědi růstu 5,10 nebo 20 let do budoucnosti jsou navíc velmi náchylné k chybám.

Klíčové aspekty při použití metody DCF (metoda trvalosti peněžních toků)

Během analýzy DCF zvažte, že:

  • Metoda DCF se opírá o peněžní tok odhadovaný v posledním roce prognózovaného období, a proto si musí být jistá v předpokládané počty a předpoklady
  • Spoléhání se na výpočet hodnoty terminálu jako hlavního přispěvatele do celkového ocenění lze řídit prodloužením prognózovaného období
  • Růst lze snadno přehánět - společnosti nebudou růst trvale na 8%, pokud bude růst HDP 2%

Metodika řízení hodnoty

Problém výše uvedené metody spočívá v tom, že neumožňuje růst kapitálových výnosů ani změny pracovního kapitálu. U většiny ocenění se stabilním tempem růstu HDP to není kritické, ale jelikož jsou do modelu začleněny vyšší míry růstu, bude toto ocenění pravděpodobně přehnané.

Níže uvedený vzorec hodnotového ovladače řeší problém:

Metodika hodnotového ovladače

Kde:

  • Hodnota TV terminálu Hodnota terminálu se používá při oceňování společnosti. Hodnota terminálu existuje i po prognózovaném období a předpokládá nepřetržitý zájem společnosti. - Konečná hodnota
  • EBIAT - zisk před úrokem po zdanění
  • g - Rychlost růstu
  • RONI - Návratnost nové investice
  • WACC WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují její smíšené náklady na kapitál, včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení - vážené průměrné náklady na kapitál

Compsova metoda výpočtu hodnoty terminálu

Jsme také schopni použít metriky zisku k předpovědi konečné hodnoty pro ocenění DCF. V ocenění FCFF DCF jsou nejlepšími násobky, které lze použít, násobky pevné hodnoty (FV), protože tyto násobky poskytnou hodnotu terminálu pro celou firmu.

Použití příslušného násobku

Pro ocenění jsou ideálními compy pro společnosti s podobným obchodním růstem a riziky. Předpokládá se, že trh v průměru ceny společností správně. Vícenásobné obchodování Vícenásobné obchodování Vícenásobné obchodování je druh finančních metrik používaných při oceňování společnosti. Při oceňování společnosti se každý spoléhá na nejoblíbenější metodu, která se často používá jako srovnání s konečnou hodnotou dosaženou na neurčito. Existují však neshody ohledně platnosti compů při oceňování. Klíčovým problémem u comps je, že implikovaná míra růstu není transparentním prvkem výpočtu terminální hodnoty, takže je snadné použít nevhodný násobek, který implikuje nadměrný růst.

Uvolnění předpokládané rychlosti růstu násobku

„Vycouvání“ implikované rychlosti růstu násobku může pomoci vyřešit problém s nadměrným růstem:

Implikovaná míra růstu více

Kde:

  • TV - Hodnota terminálu vypočítaná pomocí násobku
  • CF10 - Peněžní tok v období 10 (kde rok 10 je poslední rok viditelného období peněžních toků)
  • g - Míra růstu perpetuity (implicitní)
  • WACC - vážené průměrné náklady na kapitál

Pomocí této metodiky můžeme určit implikovanou míru růstu na základě násobku.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto část finanční knihy o investičním bankovnictví, která je zdarma. Manuál pro investiční bankovnictví Kniha o finančním bankovnictví je zdarma a je k dispozici ke stažení všem ve formátu PDF. Přečtěte si o účetnictví, oceňování, finančním modelování, Excelu a všech dovednostech potřebných k tomu, abyste mohli být analytikem investičního bankovnictví. Tato příručka obsahuje 466 stránek podrobných pokynů, které musí každý nový nájem v bance znát, aby uspěl při odhadování volného peněžního toku. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších
  • Klady a zápory analýzy DCF Klady a zápory analýzy DCF Analýza diskontovaných peněžních toků je mocným nástrojem v pásu finančního analytika. Pro analytiky však existuje mnoho důležitých výhod a nevýhod analýzy DCF
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Obchodování s násobky Obchodování s násobky Obchodní násobky jsou typem finančních metrik používaných při oceňování společnosti. Při oceňování společnosti se každý spoléhá na nejoblíbenější metodu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found