Amortizable Bond Premium - Přehled, amortizační tabulka dluhopisů

Amortizovatelná prémie za dluhopis se vztahuje na přebytečnou částku zaplacenou za dluhopis nad jeho nominální hodnotou nebo nominální hodnotou. Par Value Par Value je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. . V průběhu času se částka prémie odepisuje, dokud dluhopis nedosáhne své splatnosti.

Amortizable Bond Premium

Co jsou dluhopisy?

Dluhopis je druh investice s pevným výnosem, který představuje půjčku poskytnutou od věřitele (investora) dlužníkovi. Jedná se o dohodu, že si půjčíte peníze od investora a vrátíte ho investorovi později.

Investor souhlasí s půjčením svých peněz, protože dluhopis specifikuje kompenzaci ve formě úroku. Úrokové podmínky dluhopisu se budou lišit, ale v zásadě bude věřitel požadovat úrok jako náhradu nákladů příležitosti. Náklady příležitosti Náklady příležitosti jsou jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomiky a převládají v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. poskytnutí financování a úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména dlužníka.

Ceny dluhopisů

Obecně platí, že dluhopis bude mít nominální hodnotu 1 000 USD nebo jiné kulaté číslo. Je to částka, kterou slibuje dlužník splácet. Skutečná cena zaplacená za nákup dluhopisu však obvykle není 1 000 $. Na základě tržních podmínek může být cena nižší nebo vyšší než 1 000 USD.

Ceny dluhopisů jsou vyjádřeny jako procento nominální hodnoty. Obchodování s dluhopisy na 100 by tedy mělo cenu 1 000 $. Obchodování s dluhopisy za méně než 100 by mělo cenu za méně než 1 000 USD; považuje se to za slevu. Obchodování s dluhopisy za více než 100 by mělo cenu více než 1 000 USD; považuje se to za prémii.

Dluhopisy přicházejí s příslušnou kupónovou sazbou, která udává částku hotovosti vyplacenou ve formě plateb úroků investorům. Kupónová sazba je důležitým faktorem při stanovení ceny dluhopisu.

Ceny dluhopisů nepřímo souvisejí s tržními úrokovými sazbami. Pokud se tržní úrokové sazby zvýší, ceny dluhopisů klesnou. Pokud tržní úrokové sazby poklesnou, ceny dluhopisů se zvýší. Je to proto, že uvedené kupónové sazby jsou pevné a nekolísají.

Když tržní úrokové sazby rostou, je u kterékoli dané obligace pevná kupónová sazba nižší ve srovnání s ostatními obligacemi na trhu. Díky tomu je dluhopis neatraktivní a proto je cena dluhopisu se slevou.

Když se tržní úrokové sazby sníží, u daného dluhopisu je sazba s pevným kupónem vyšší ve srovnání s ostatními dluhopisy na trhu. Dělá dluhopis atraktivnějším, a proto má dluhopis prémiovou cenu.

Bond prémie

Jak již bylo zmíněno dříve, pokud tržní úrokové sazby poklesnou, jakýkoli daný dluhopis s pevnou kupónovou sazbou se bude jevit atraktivnější a jeho výsledkem bude obchodování s dluhopisy za prémii. Pokud tedy dluhopis přichází v nominální hodnotě 1 000 $ a obchoduje se za 1 080 $, nabízí prémii 80 $.

Amortizable Bond Premium - Constant Yield Method

Jakmile dluhopis dosáhne splatnosti, bude prémie časem odepisována a nakonec dosáhne 0 $ v přesný den splatnosti.

Odpis dluhopisu

Metoda amortizace dluhopisové prémie je s metodou konstantního výnosu. Metoda konstantního výnosu amortizuje dluhopisovou prémii vynásobením kupní ceny výnosem do splatnosti při emisi a poté odečtením úroku z kupónu.

Chcete-li vypočítat amortizaci prémie, musíte určit výnos do splatnosti (YTM) dluhopisu. Výnos do splatnosti je diskontní sazba, která se rovná současné hodnotě všech kupónů a splátek jistiny, které mají být na dluhopisu provedeny, s jeho původní kupní cenou.

Příklad

Zvažte například, že investor koupí dluhopis za 1050 USD. Dluhopis přichází s pětiletou splatností a nominální hodnotou 1 000 $. Nabízí 5% kupónovou sazbu, která je vyplácena pololetně as výnosem do splatnosti 3,89%

Protože kupónová sazba se vyplácí jednou za půl roku, znamená to, že každých šest měsíců bude vyplacen kupón ve výši 25 $ (1 000 $ x 5/2). Výnos do splatnosti je také uveden v ročním vyjádření, takže pololetně je výnos do splatnosti 1,945% (3,89% / 2).

Zapojením do vzorce metody konstantního výnosu získáme:

(1050 $ x 1,945%) - 25 $ = –$4.58

Dluhopis se v prvním období šesti měsíců amortizuje o 9,25 USD. Hodnota dluhopisu je nyní na 1 045,52 USD (1 050 - 4,58 USD).

Pokud v něm budete pokračovat po zbývajících devět období, bude dluhopis nakonec oceněn přesně na 1 000 $. Zobrazuje se v amortizační tabulce níže:

Amortizable Bond Premium - Amortisation Table

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Dlužník vs. věřitel Dlužník vs. věřitel Klíčovým rozdílem mezi dlužníkem vs. věřitelem je, že oba pojmy označují dvě protistrany v úvěrové dohodě. Rozdíl také vede k a
  • Diskontní sazba Diskontní sazba V podnikových financích je diskontní sazba míra návratnosti použitá k diskontování budoucích peněžních toků zpět na jejich současnou hodnotu. Tato sazba je často váženou průměrnou kapitálovou cenou společnosti (WACC), požadovanou návratností nebo překážkovou sazbou, kterou investoři očekávají v poměru k riziku investice.
  • Glosář s pevným výnosem Glosář s pevným výnosem Tento glosář s pevným výnosem pokrývá nejdůležitější podmínky dluhopisů a definice požadované pro finanční analytiky. Tyto podmínky jsou podrobně popsány v kurzu Financí s pevným příjmem. Konstantní věčnost, korelace, kupónová sazba, kovariance, kreditní spready

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found