Základní nátěr na ropu a plyn - přehled a metody oceňování

Ropný a plynárenský průmysl, známý také jako energetický sektor, souvisí s procesem průzkumu, vývoje, zdokonalování ropy a zemního plynu. Do tohoto odvětví je možné investovat přímo i nepřímo. Investor se může rozhodnout koupit komoditu pomocí spotové spotové ceny Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď. tržní nebo futures Futures a forwardy Futures a forwardy (běžněji označované jako futures a forwardy) jsou kontrakty, které používají podniky a investoři k zajištění proti rizikům nebo spekulacím. Futures a forwardy jsou příklady derivátových aktiv, která odvozují své hodnoty od podkladových aktiv. trh. Nebo může investor investovat nákupem akcií prostřednictvím akciového trhu Burza cenných papírů Akciový trh označuje veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií obchodujících na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti.

Rafinérský závod na ropu a plyn

souhrn

  • Ropný a plynárenský průmysl zahrnuje všechny společnosti zapojené do procesu hledání, těžby, těžby, rafinace a distribuce komodity.
  • Toto odvětví zahrnuje tři kategorie: upstream, midstream a downstream.
  • Metody oceňování zahrnují použití diskontovaných peněžních toků k nalezení čisté současné hodnoty a poměry specifické pro dané odvětví, jako je podniková hodnota na tekoucí barel.

Jak jsou nastaveny ceny ropy a plynu?

Ceny ropy a zemního plynu závisí na nabídce a poptávce Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na efektivních trzích se množství dodávaného zboží a požadovaného množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. pro komoditu. Jak klesá poptávka po produktu, klesá i cena. Jak se ceny zvyšují, více investic jde do vrtných projektů a vynalézání efektivnějších technik. Dodávka ropy a zemního plynu tedy závisí na ceně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) kontroluje 75% rezerv a 43% produkce ropy. Proto mají velký vliv na nabídku a cenu ropy. Na druhé straně poptávku řídí segmenty spotřeby. Hlavními segmenty jsou průmyslová spotřeba, domácí spotřeba a výroba energie.

Upstream, Midstream a Downstream

V ropném a plynárenském průmyslu existují tři složky, jedna pro každou část hodnotového řetězce Hodnotový řetězec Hodnotovým řetězcem jsou všechny činnosti a procesy ve společnosti, které pomáhají přidávat hodnotu konečnému produktu. V dnešním obchodním prostředí společnosti napříč. Vzhledem ke složitosti každé součásti se většina společností zaměřuje na jednu.

1. Proti proudu

Jiným názvem pro předcházející průmysl je průzkum a těžba (E&P), protože toto odvětví vyhledává a produkuje ropu a zemní plyn. Zahrnuje také servisní společnosti, které pomáhají procesům E&P, např. Operátory vrtných souprav, strojírenské a vědecké firmy a výrobci zařízení.

2. Střední proud

Poté, co předcházející průmysl najde a produkuje ropu a plyn, střední společnosti tyto produkty skladují a přepravují. Společnosti střední třídy pracují na propojení oblastí produkujících ropu s populačními centry, kde jsou zákazníci.

Spojení se provádí prostřednictvím potrubí, kolejnic, tankerů a nákladních vozidel. Společnosti středního proudu mají také vlastnosti předcházejících a navazujících výrobců. Některé společnosti například vlastní zpracovatelská zařízení na odstraňování síry a kapalin ze zemního plynu.

3. Po proudu

Zatímco střední společnosti dodávají produkty, navazující segment rafinuje, prodává a distribuuje konečný produkt spotřebitelům. Mezi konečné produkty patří benzín, palivo pro tryskové motory, topný olej a nafta. Konečné produkty jsou závislé na složitosti rafinerie. Některé jsou schopny vyrobit více typů, aby odpovídaly aktuálním požadavkům.

Rezervy a zdroje

Zásoby a zdroje ropy a zemního plynu jsou objemy, které mohou být v budoucnu komerčně využitelné. Rezervy a zdroje jsou dále kategorizovány na základě odhadovaných objemů, které pomáhají určit potenciál pole.

Klasifikace zásob ropy a zemního plynu

Tři kategorie rezerv jsou prokázané, pravděpodobné a možné rezervy. Každá kategorie má jinou pravděpodobnost uzdravení. Například míra návratnosti prokázané rezervy je 90%. Na druhou stranu zdroje poskytují menší jistotu ve vztahu k rezervám. Dále se dělí na kontingentní a prospektivní, přičemž kontingentní zdroje nabízejí větší potenciál pro zotavení.

Metody oceňování pro producenty ropy a zemního plynu

1. Čistá hodnota aktiv (NAV)

Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv (NAV) je definována jako hodnota aktiv fondu snížená o hodnotu jeho závazků. Pojem „čistá hodnota aktiv“ se běžně používá ve vztahu k podílovým fondům a používá se k určení hodnoty držených aktiv. Podle SEC jsou podílové fondy a podílové investiční fondy (UIT) povinny vypočítat svou NAV nebo diskontovaný peněžní tok pomáhá určit hodnotu producentů ropy a zemního plynu. Většina NAV je současná hodnota peněžních toků po zdanění. Aby výpočet NAV více odrážel skutečnou hodnotu, zohledňuje prokázané a pravděpodobné rezervy.

2. Obchodování s násobky

Obchodní násobky pomáhají investorům porovnávat ocenění společnosti se svými vrstevníky. Běžné použité násobky jsou:

  • Hodnota podniku na tekoucí hlaveň (EV / boe / d):
    • Určuje hodnotu společnosti na barel produkce. Pomáhá investorům porovnávat cenu společnosti s objemy výroby společnosti
  • Field Netback:
    • Zobrazuje marži vytvořenou z barelu ropy po odečtení standardních nákladů. Udává ziskovost aktiva bez zohlednění daní a úroků.
  • Hodnota podniku do rezerv (EV / boe):
    • Podobně jako EV za tekoucí hlaveň, ale porovnává cenu společnosti se sudy stále v zemi. Pomáhá určit budoucí potenciál aktiv společnosti.
  • Náklady na hledání, vývoj a akvizici (FD&A):
    • Zobrazuje náklady na nalezení rezervy hlavně a její výrobu.
  • Recyklační poměr:
    • Udává úroveň ziskovosti ropného nebo plynového aktiva.
  • Cena / NAV (P / NAV):
    • Vypočítá, kolik investor platí za základní čistou současnou hodnotu společnosti.

Metoda oceňování pro ropná pole

Diskontovaný peněžní tok není typickou metodou hodnocení pro servisní společnosti. Místo toho jsou běžnými metodami EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) na násobek EBITDA ve srovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem jeho výpočtu, poměr P / E Forward P / E Poměr Forward P / E vydělí aktuální cenu akcie odhadovaný budoucí zisk na akcii. Příklad poměru P / E, vzorec a šablona aplikace Excel. , a Součet částí Ocenění Součet částí (SOTP) Ocenění Součet částí (SOTP) je přístup k oceňování firmy samostatným hodnocením hodnoty každého obchodního segmentu nebo dceřiné společnosti a jejich přidáním. Mezi faktory, které ovlivňují EV / EBITDA a P / E, patří vyhlídky na růst, rizikový profil a síla vedoucího týmu. Součet dílů je vhodný pro společnost, která se zabývá více než jedním segmentem odvětví služeb na ropných polích.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli Finance’s Oil & Gas Primer. Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Sektory S&P Sektory S&P Sektory S&P představují způsob třídění veřejně obchodovaných společností do 11 sektorů a 24 průmyslových skupin. Vytvořili Standard & Poor's (S&P) a Morgan Stanely Capital International (MSCI), jsou také známí jako Global Industry Classification Standard (GICS).
  • Základní těžařský průmysl Základní těžařský průmysl Těžební průmysl se zabývá těžbou drahých minerálů a dalších geologických materiálů. Vytěžené materiály se přeměňují na mineralizovanou formu, která prospívá prospektorovi nebo horníkovi. Mezi typické činnosti v těžebním průmyslu patří výroba kovů
  • Přehled ropy Přehled ropy Přehled ropy je přirozeně se vyskytující směs uhlovodíků, která se nachází v podzemí. Může se objevit v rozmezí vysoce viskózní kapaliny až po silnou dehtovou látku. Tato látka je jedním z nejpoužívanějších zdrojů paliva na celém světě
  • Rozvaha nafty a plynu Rozvahy nafty a zemního plynu Jedinečné položky v rozvahách ropných a plynárenských společností zahrnují prokázané rezervy, nevyzkoušené rezervy, povinnost vyřazení aktiv a reálnou hodnotu derivátu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found