Model kapitálových investic - Vyhodnoťte návratnost kapitálových investic

Většina společností provádí dlouhodobé investice, které vyžadují velké množství kapitálu. Kapitálový kapitál je cokoli, co zvyšuje schopnost člověka generovat hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. investováno v prvních letech, většinou do stálých aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a jako jsou nemovitosti, stroje nebo zařízení PP&E (nemovitosti, budovy a zařízení) PP&E (nemovitosti, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů. Vzhledem k významnému množství požadovaných odtoků hotovosti provádějí společnosti analýzu kapitálových investic, aby vyhodnotily ziskovost investice a určily, zda je hodná. To je obzvláště důležité, když je podniku nabídnuta řada potenciálních příležitostí a potřeb k tomu, aby se investovalo na základě dlouhodobých výnosů, které mohou získat.

K posouzení ziskovosti kapitálové investice mohou společnosti vytvořit model kapitálových investic v aplikaci Excel a vypočítat klíčové metriky oceňování, včetně peněžních toků. Cash Flow Cash Flow (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz, které podnik, instituce nebo jednotlivec má. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho typů CF. Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované do současnosti. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic, vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici. a období návratnosti Období návratnosti Období návratnosti ukazuje, jak dlouho trvá, než firma získá investici zpět. .

V této příručce uvedeme hlavní řádkové položky, které by měly být zahrnuty do modelu kapitálových investic, a jak pomocí vypočítaných metrik vyhodnotit investici.

Screenshot modelu kapitálových investic

# 1 Výnosy, výdaje a zisk

Prvním krokem k vytvoření modelu kapitálových investic je stanovení peněžních toků pro investiční období. V tomto zjednodušeném modelu prezentujeme výkaz zisku a ztráty s použitím minimálního počtu řádkových položek - výnosy, náklady a zisk. Odečtením výdajů od ročních výnosů můžeme určit zisk pro každý rok v investičním období, který bude použit jako příliv hotovosti pro kapitálovou investici.

# 2 Kapitálové investice a peněžní tok

Dále musíme určit výši kapitálu investovaného do projektu, která se rovná peněžním odlivům během investičního období. S těmito informacemi pak můžeme vypočítat roční peněžní toky pomocí následujícího vzorce:

Peněžní tok (roční) = zisk - kapitálová investice

Hranice peněžních toků bude hlavním vstupem do výpočtů čisté současné hodnoty (NPV) a vnitřní míry návratnosti (IRR) pro tuto kapitálovou investici.

Musíme také určit kumulativní peněžní tok, který je v podstatě součtem všech peněžních toků očekávaných od investice. Kumulativní údaje o peněžních tocích budou použity k výpočtu doby návratnosti investice.

Čistá současná hodnota č. 3 (NPV)

Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované do současnosti. Analýza čistých současných hodnot je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, investiční bezpečnost, je hodnota všech budoucích peněžních toků po celou dobu životnosti kapitálové investice diskontovaná do současnosti. V tomto příkladu určíme NPV pomocí tří různých diskontních sazeb Diskontní sazba V podnikových financích je diskontní sazba míra návratnosti použitá k diskontování budoucích peněžních toků zpět na jejich současnou hodnotu. Tato sazba je často váženou průměrnou kapitálovou cenou společnosti (WACC), požadovanou návratností nebo překážkovou sazbou, kterou investoři očekávají v poměru k riziku investice. - 10%, 15% a 20%. Tato sazba je často váženou průměrnou cenou kapitálu společnosti (WACC). WACC WACC je vážená průměrná cena kapitálu společnosti a představuje její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení nebo požadovanou míru návratnosti, kterou investoři očekávají ve vztahu k riziku investice.

V aplikaci Excel můžete použít funkci NPV k vyhledání současné hodnoty řady budoucích peněžních toků se stejnými časovými obdobími. Vzorec pro funkci NPV je = NPV (sazba, peněžní toky).

V tomto příkladu by NPV této kapitálové investice byla 120 021 USD, když je diskontní sazba 10%, 77 715 USD, když je diskontní sazba 15%, a 48 354 USD, když je diskontní sazba 20%. Říká nám, že když existuje větší riziko spojené s kapitálovou investicí, investoři očekávají, že dnes zaplatí méně a v budoucnu vyšší návratnost.

# 4 Interní míra návratnosti (IRR)

Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici. je očekávaná složená roční míra návratnosti získané z kapitálové investice. IRR se obvykle porovnává s WACC společnosti, aby se zjistilo, zda je investice hodná nebo ne. Pokud je IRR větší nebo rovna WACC, pak by společnost přijala projekt jako dobrou investici. Společnost by naopak investici odmítla, pokud by IRR byla nižší než WACC.

Funkci IRR v aplikaci Excel můžete použít k výpočtu míry návratnosti na základě řady budoucích peněžních toků. Vzorec pro funkci IRR je = IRR (sazba, peněžní toky).

# 5 Doba návratnosti

Poslední metrikou pro výpočet kapitálové investice je doba návratnosti. Doba návratnosti. Doba návratnosti ukazuje, jak dlouho trvá návratnost investice. , což je celková doba, kterou podnik potřebuje, aby získal svou investici zpět. Doba návratnosti je obdobou rentabilní analýzy Breakeven Number of Units Breakeven počet jednotek, jak název napovídá, je počet jednotek zboží nebo služeb, které společnost potřebuje prodat, aby dosáhla zisku, nebo jinými slovy, neutrpět žádné finanční ztráty, ale také nevytvářet zisk. ale místo počtu jednotek k pokrytí fixních nákladů se zaměřuje na dobu potřebnou k vrácení investice.

Jednoduchým způsobem, jak vypočítat dobu návratnosti, je spočítat počet období, než společnost vydělá kladný kumulativní peněžní tok z investice. V uvedeném příkladu společnost začíná mít pozitivní kumulativní peněžní tok v roce 5, a tedy doba návratnosti této investice je 5 let.

# 6 Graf peněžních toků

Kromě výpočtu doby návratnosti je graf peněžních toků také dobrým způsobem, jak vizualizovat trend peněžních toků v průběhu investičního období a v době, kdy se investice vyrovná. Ve výše uvedeném příkladu představuje sloupcový graf modře roční peněžní tok investice, zatímco spojnicový graf oranžově zobrazuje kumulativní peněžní tok za dané období.

Bod, kde se oranžová čára protíná s vodorovnou osou, je zlomovým bodem, kde společnost vydělá nulový kumulativní peněžní tok a začne rozeznávat pozitivní peněžní tok po vrácení veškeré počáteční investice.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Zjistit více

Doufáme, že to byl užitečný průvodce, co je model kapitálových investic a jak jej použít k vyhodnocení návratnosti investice. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň.

Pokud se chcete dozvědět více, Finance mají všechny zdroje, které potřebujete k rozvoji své kariéry:

  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů
  • Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty (P&L) Výkaz zisku a ztráty (P&L) nebo výkaz zisku a ztráty nebo výkaz operací je finanční zpráva, která poskytuje souhrn výnosů, nákladů a zisků / ztrát společnosti za danou dobu doba. Prohlášení P&L ukazuje schopnost společnosti generovat tržby, spravovat výdaje a vytvářet zisky.
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) ROIC ROIC je zkratka pro návratnost investovaného kapitálu a je poměrem ziskovosti, jehož cílem je měřit procentní výnos, který společnost vydělá na investovaném kapitálu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found