RRR upraveno o inflaci - přehled, vzorec, příklad

Požadovaná míra návratnosti (RRR) upravená o inflaci je požadovanou mírou návratnosti po zvážení účinků inflace. Připomeňme, že požadovaná míra návratnosti (známá také jako překážková sazba Definice překážkové rychlosti) Překážková sazba, která se také označuje jako minimální přijatelná míra návratnosti (MARR), je minimální požadovaná míra návratnosti nebo cílová sazba, kterou investoři očekávají Míra je určena hodnocením nákladů na kapitál, souvisejících rizik, současných příležitostí v rozšiřování podnikání, míry návratnosti podobných investic a dalších faktorů) je minimální návratnost, kterou je investor ochoten přijmout pro investici.

RRR upraveno o inflaci

Jaká je požadovaná míra návratnosti?

Požadovaná míra návratnosti je jedním z nejzákladnějších konceptů v investování, který se používá jako měřítko pro stanovení proveditelnosti investičního projektu. Pokud je návratnost investice nižší než požadovaná míra návratnosti, musí být investiční projekt odmítnut.

Naopak, pokud návratnost investice přesáhne požadovanou míru návratnosti, musí být projekt proveden. Méně požadovaná míra návratnosti zároveň naznačuje nižší úroveň rizika, které lze připsat investici, zatímco vyšší RRR je spojen s vyšším podkladovým rizikem projektu.

Navzdory důležitosti požadované míry návratnosti má finanční opatření stále řadu nedostatků. RRR například nezohledňuje několik makroekonomických faktorů, jako je inflace, což je trvalé zvyšování cen zboží a služeb v ekonomice. Trvalé zvyšování cen má v zásadě za následek narušení hodnoty peněz. Nominální požadovaná míra návratnosti tedy bez zohlednění účinků inflace přináší potenciálně zavádějící závěry o životaschopnosti investičního projektu.

The RRR upravený o inflaci je obzvláště užitečné při porovnávání investičních projektů probíhajících v různých zemích. Hlavním důvodem je skutečnost, že kraje po celém světě čelí podstatně odlišné míře inflace. Zamyslete se například nad společností, která zvažuje dva investiční projekty: jeden se sídlem ve Spojených státech a druhý v Turecku.

Přestože je nominální RRR pro projekt v Turecku vyšší než nominální RRR pro projekt ve Spojených státech, musíme připustit, že míra inflace v Turecku je téměř desetkrát vyšší než ve Spojených státech (20% vs. 2%, příslušně). Pokud tedy upravíme nominální výnosy projektů z hlediska inflačních účinků, zjistíme, že skutečná požadovaná míra návratnosti projektu v Turecku je mnohem menší než skutečná požadovaná míra návratnosti ve Spojených státech.

Vzorec pro RRR upravený o inflaci

V zásadě lze snadno vypočítat požadovanou míru návratnosti pomocí znalosti odpovídající nominální RRR. Matematický vzorec pro úpravu požadované míry návratnosti pro účinky inflace je:

RRR upraveno o inflaci - vzorec

Kde:

  • RRR - nominální požadovaná míra návratnosti investice (nezohledňuje vliv inflace)
  • i - míra inflace

Příklad RRR upraveného o inflaci

Společnost A zvažuje dva investiční projekty probíhající ve dvou různých zemích. Projekt 1 bude implementován v zemi X, zatímco projekt 2 bude proveden v zemi Y. Jako analytik společnosti A máte za úkol připravit výpočty a určit, který ze dvou investičních projektů je pro vaši společnost proveditelnější.

Požadovanou míru návratnosti (RRR) lze použít jako měřítko k určení, který z investičních projektů je atraktivnější. Zjistili jste, že nominální požadovaná míra návratnosti pro projekt 1 je 6%, zatímco nominální požadovaná míra návratnosti projektu 2 je 10%. Víte však, že nominální RRR nezohledňuje dopady inflace, ale Země X a Společnost Y uvádějí různé míry inflace 2%, respektive 7%). Nominální RRR tedy musí být upraveny tak, aby byly získány důvěryhodnější závěry.

Vzorek dat

S využitím výše uvedených informací lze RRR upravené o inflační efekty najít následujícím způsobem:

Ukázkový výpočet - projekt 1

Ukázkový výpočet - projekt 2

Výsledky výše ukazují, že projekt 2 je z pohledu investora méně atraktivní než projekt 1, protože vysoká inflace v zemi Y ničí velkou část návratnosti projektu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Šablona pro účtování míry návratnosti Šablona pro účtování míry návratnosti Tato šablona pro účtování míry návratnosti předvede dva příklady výpočtu ARR. Účetní míra návratnosti (ARR) je průměrný čistý příjem, který má aktivum generovat, dělený průměrnými kapitálovými náklady vyjádřenými jako roční procento. ARR je vzorec používaný k rozhodování o kapitálovém rozpočtu. Thes
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie je další výnos, který investor očekává od držení rizikového tržního portfolia namísto bezrizikových aktiv.
  • Projektový management Projektový management Projektový management je navržen tak, aby produkoval konečný produkt, který bude mít dopad na organizaci. To je místo, kde znalosti, dovednosti, zkušenosti a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found