Klauzule nejvyšších výhod - přehled, jak to funguje, výhody

Doložka nejvyšších výhod je ustanovení, které vyžaduje, aby země poskytla ústupky, výsady nebo imunity, které mají být jednomu národu poskytnuty v obchodní dohodě. Regionální obchodní dohody Regionální obchodní dohody odkazují na smlouvu, která je podepsána dvěma nebo více více zemí na podporu volného pohybu zboží a služeb přes hranice svých členů. Dohoda přichází s vnitřními pravidly, kterými se členské země řídí. nebo být poskytnuta všem ostatním zemím, které jsou členy Světové obchodní organizace (WTO). V mezinárodních ekonomických vztazích se jedná o status, který má podporovat stejnou úroveň zacházení se všemi členskými zeměmi v mezinárodním obchodu.

Doložka nejvyšších výhod

Porozumění doložce nejvyšších výhod

Ustanovení o doložce nejvyšších výhod je pojem, který je dán určité zemi a znamená, že příjemce zvýhodněného zacházení musí dostat stejné obchodní výhody jako nejpřednostňovanější stát v obchodní politice dané země.

V podstatě to znamená, že s jakoukoli zemí se statusem „doložky nejvyšších výhod“ nelze zacházet méně výhodně jako s ostatními zeměmi v rámci Světové obchodní organizace. WTO podporuje rovné zacházení se všemi zeměmi, pokud jde o obchodní dohody.

Například pokud by země v rámci Světové obchodní organizace poskytla běžně tarif 5% jedné zemi, ale tarif 7% jiným členským zemím. Doložka nejvyšších výhod vyžaduje, aby uplatňovaly 5% tarif na všechny členské země.

Spolu se zásadou národního zacházení, což je zásada mezinárodního práva, která vyžaduje stejné zacházení s cizinci a místními, je doložka nejvyšších výhod základem obchodního práva WTO. Obchodní právo této organizace má podporovat nediskriminační obchodní politiku mezi členskými zeměmi.

Výjimku z doložky nejvyšších výhod lze udělit rozvojovým zemím, které mohou získat příznivější zacházení než nejvyšších výhod.

Příznivé zacházení zahrnuje využití obchodních výhod, jako jsou:

  • Nízké tarify
  • Vysoké dovozní kvóty
  • Dohody o volném obchodu
  • Celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodních překážek, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace.

Tarify

Clo je v zásadě daň z dovozu a vývozu Dovoz a vývoz Dovoz je zboží a služby, které nakupují obyvatelé země ze zbytku světa, místo aby kupovali zboží vyrobené na domácím trhu. Export je zboží a služby, které se vyrábějí na domácím trhu, ale poté se prodávají zákazníkům s bydlištěm v jiných zemích. mezi obchodujícími zeměmi. Jedná se o politiku, která obvykle platí pro zdanění zahraničního zboží a podporu spotřeby domácích produktů. Tarify se také používají jako forma příjmu pro vládu dané země. Pro země vývozu je nízká sazba výhodná, protože vývozce může obchodovat volněji.

Importujte kvóty

Dovozní kvóty označují obchodní omezení, které stanoví horní hranici počtu zboží, které lze do dané země v daném čase dovážet. Podporuje nižší spotřebu zahraničního zboží a stejně jako cla podporuje spotřebu domácích produktů. Pro země vývozu je zajištění vysoké dovozní kvóty výhodné, protože vývozce může vyvážet více zboží.

Dohoda o volném obchodu

Dohoda o volném obchodu je smlouva nebo dohoda v mezinárodním právu, která tvoří zónu volného obchodu mezi spolupracujícími zeměmi. Podporuje větší obchod a může mít za následek odstranění cel a dovozních kvót. Dovozní kvóty Dovozní kvóty jsou vládou stanovená omezení množství určitého zboží, které lze do země dovážet. Obecně lze říci, že tyto kvóty jsou zavedeny na ochranu domácího průmyslu a zranitelných producentů. .

Vlastní odbory

Celní unie je typ obchodního bloku, což je oblast volného obchodu v rámci členských zemí, které sdílejí společný vnější tarif s nečlenskými zeměmi. Jsou zakládány prostřednictvím obchodních paktů a podporují více volného obchodu mezi členskými zeměmi.

Historie doložky nejvyšších výhod

Status doložky nejvyšších výhod byl mezi zeměmi zaveden již v 11. století. Moderní koncept se objevil kolem 18. století, kde se obvykle používal mezi dvěma zeměmi - jedna země by druhé udělila status „nejoblíbenějšího národa“.

Po druhé světové válce bylo prostřednictvím Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT) sjednáno mnoho obchodních dohod a cel, které vyústily v založení Světové obchodní organizace v roce 1995. Světová obchodní organizace je organizace, jejímž cílem je udržovat regulace mezinárodního obchodu mezi zeměmi.

Výhody doložky nejvyšších výhod

Doložka nejvyšších výhod nabízí následující výhody:

1. Zvyšuje volný obchod

Doložka nejvyšších výhod zvyšuje vytváření obchodu a snižuje jeho přesměrování, což v podstatě podporuje větší volný obchod mezi zeměmi. Umožňuje efektivnější výsledky, protože producenti s nejnižšími náklady mohou vyvážet zboží do oblastí s nejvyšší poptávkou bez zásahu vlády.

2. Rovné zacházení se znevýhodněnými zeměmi

Doložka nejvyšších výhod umožňuje menším zemím podílet se na výhodách, které by za normálních okolností nedostaly, protože jsou mezi velkými hráči globálního obchodu přehlíženy. Doložka pomáhá malým zemím vyjednat výhodné obchodní podmínky, které by za normálních okolností nedostaly.

3. Zjednodušuje obchodní zákony

Provádění doložky nejvyšších výhod zjednodušuje složité obchodní dohody uzavřené dvoustranně mezi zeměmi. Pokud mají všechny země stejné obchodní podmínky, značně to zjednodušuje obchodní zákony.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Zóna volného obchodu Zóna volného obchodu (FTA) označuje konkrétní region, kde skupina zemí v uvedeném regionu podepisuje dohodu, která utěsňuje jejich hospodářskou spolupráci. Hlavním cílem dohody o volném obchodu je odstranění překážek v obchodování, zejména celních a dovozních kvót, a podpora volného obchodu se zbožím.
  • Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) je dohoda, která spojila tři severoamerické země, tj. USA, Kanadu a
  • Netarifní překážky Netarifní překážky Netarifní překážky jsou obchodní překážky, které omezují dovoz nebo vývoz zboží jinými prostředky než celními sazbami. Světová obchodní organizace (WTO)
  • Hospodářská unie Hospodářská unie Hospodářská unie je jedním z různých typů obchodních bloků. Odkazuje na dohodu mezi zeměmi, která umožňuje výrobkům, službám a pracovníkům volně překračovat hranice. Unie je zaměřena na odstranění vnitřních obchodních překážek mezi členskými zeměmi s cílem ekonomicky prospět všem členským zemím.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found