Převzetí prémie - průvodce, příklad, důvody pro prémie v oblasti fúzí a akvizic

Poplatek za převzetí je rozdíl mezi tržní cenou (nebo odhadovanou hodnotou) společnosti a skutečnou cenou zaplacenou za její získání, vyjádřený v procentech. Prémie představuje další hodnotu 100% vlastnictví společnosti při fúzi nebo akvizici. Proces fúzí a akvizic M&A Tento průvodce vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme akviziční proces od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady a je také známý jako kontrolní prémie. Kontrolní prémie je další výhoda, kterou nabyvatel získá (ve srovnání s jednotlivým akcionářem) z plné kontroly nad obchodem.

Převzetí Premium

Nabyvatelé obvykle platí pojistné ze dvou hlavních důvodů:

  1. Hodnota kontroly
  2. Hodnota synergií

# 1 Hodnota kontroly

Pro akcionáře je výhodné mít úplnou kontrolu nad obchodem. Z tohoto důvodu jsou ochotni platit více než investor, který vlastní pouze malou část společnosti, a má proto velmi omezený vliv.

Mezi výhody plné kontroly a důvody pro zaplacení ceny za převzetí patří schopnost:

  • Vyberte představenstvo
  • Najímejte a propouštějte generálního ředitele Generální ředitel, zkratka pro výkonného ředitele, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce
  • Schvalujte rozpočty a výdaje
  • Strategie vlivu a dlouhodobé plánování
  • Vyplácení dividend a akcií zpětného odkupu
  • Změnit kapitálovou strukturu
  • Proveďte fúze a akvizice

# 2 Hodnota synergií

Pokud chce nabyvatel koupit společnost, musí najít odhad reálné hodnoty cílové společnosti. Kromě odhadované reálné hodnoty musí nabyvatel určit potenciální synergie M&A Synergie M&A Synergie nastanou, když je hodnota sloučené společnosti vyšší než součet dvou jednotlivých společností. 10 způsobů, jak odhadnout provozní synergie v dohodách o fúzích a akvizicích, je: 1) analyzovat počet zaměstnanců, 2) podívat se na způsoby, jak konsolidovat dodavatele, 3) vyhodnotit jakékoli úspory v ústředí nebo nájmu 4) odhadnout hodnotu ušetřenou sdílením z dohody.

Na základě dvou výše uvedených metrik může nabyvatel určit poplatek za převzetí. Prémie by měla být vyplacena pouze v případě, že synergie vytvořené v důsledku dohody převyšují prémii za převzetí vyplacenou cílové společnosti. Velikost prémie však také závisí na dalších faktorech, jako je přítomnost dalších uchazečů, úroveň hospodářské soutěže v tomto odvětví a pobídky kupujícího a prodávajícího.

Synergie a převzetí Premium

Výše uvedený snímek obrazovky ukazuje hodnotu synergií, jak je vysvětleno v kurzu Finance & M&A Financial Modeling Course.

Účtování o převzetí Premium

Když nabyvatel zaplatí při transakci fúzí a akvizic prémii za převzetí, goodwill je vykázán v rozvaze nabyvatele Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál. Goodwill je nehmotné aktivum, které zahrnuje značku cílové společnosti, klientskou základnu, skvělé vztahy se zákazníky a zaměstnanci a patenty. V případě nepříznivých ekonomických podmínek nebo nepříznivých událostí může tržní hodnota goodwillu klesnout pod pořizovací cenu. Poté musí nabyvatel uznat snížení hodnoty goodwillu Goodwill Impairment Accounting Snížení hodnoty goodwillu nastane, když hodnota goodwillu v rozvaze společnosti přesáhne testovanou účetní hodnotu auditory, což povede k odpisu nebo snížení hodnoty. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován. Společnosti by měly posoudit, zda došlo ke snížení hodnoty. Pokud nabyvatel zaplatí za akvizici slevu, bude vykázán záporný goodwill.

Příklad převzetí prémie

V srpnu 2017 obdržel online maloobchodní gigant Amazon.com souhlas regulačních orgánů s převzetím společnosti Whole Foods Market, Inc. v obchodě s hotovostí v hodnotě 13,7 miliard dolarů nebo 42 dolarů na akcii. Hodnota dohody představovala a 27% prémie za převzetí o poslední uzavírací ceně organického obchodníka se sídlem v Austinu v Texasu na 33,06 USD před oznámením transakce.

Více zdrojů

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, podívejte se na další finanční zdroje níže:

  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Analýza následků fúze Analýza následků fúze Analýza následků fúze hodnotí finanční dopady fúze nebo akvizice na společnost. Ty musí být pečlivě zváženy dříve
  • Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found