Funkce PEARSON - vzorec, příklad, korelace produktu a okamžiku

Funkce PEARSON je zařazena do kategorie Statistické funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Vypočítá Pearsonův korelační koeficient produktu a momentu pro dvě sady hodnot. Například můžeme zjistit vztah mezi věkem člověka a výskytem šedivých vlasů.

Jako finanční analytik Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, funkce PEARSON je užitečná pro pochopení vztahu mezi ziskem na akcii (EPS) Earnings per Share (EPS) Earnings per Share (EPS) is a key metrika použitá k určení podílu společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie a další finanční metriky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti. .

Vzorec

= PEARSON (pole1, pole2)

Funkce PEARSON používá následující argumenty:

  1. Pole 1 (povinný argument) - Toto je množina nezávislých hodnot.
  2. Pole 2 (Jedná se o povinný argument) - Toto je sada závislých hodnot.

Funkce ignoruje textové hodnoty a logické hodnoty, které jsou dodávány jako součást pole. Pearsonův korelační koeficient produkt-moment pro dvě sady hodnot, X a y, je dáno vzorcem:

Pearsonova funkce

Kde X a y jsou ukázkové prostředky dvou polí hodnot.

Pokud je hodnota r je blízko +1, znamená to silnou pozitivní korelaci, a pokud r je blízko -1, znamená silnou negativní korelaci.

Jak používat funkci PEARSON v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce PEARSON, uvažujme příklad:

Příklad

Předpokládejme, že jsme dostali následující soubory dat a chtěli bychom zjistit vzájemnou korelaci:

Funkce PEARSON

Vzorec, který se má použít, je:

Funkce PEARSON - Příklad 1

Výsledek získáme níže:

Funkce PEARSON - Příklad 1a

Výsledek výše znamená pozitivní korelaci mezi soubory dat.

Je třeba pamatovat na funkci PEARSON

  1. # N / A! error - Nastane, pokud jsou dané argumenty pole různé délky.
  2. # DIV / 0! error - Nastane, když je některý z daných argumentů pole prázdný nebo když je standardní odchylka jejich hodnot rovna nule.
  3. Funkce PEARSON provádí stejný výpočet jako funkce CORREL. V MS Excel 2003 a dřívějších verzích však PEARSON může vykazovat některé chyby zaokrouhlování.
  4. Pokud argument pole nebo odkazu obsahuje text, logické hodnoty nebo prázdné buňky, jsou hodnoty ignorovány. Buňky s hodnotou nula jsou však touto funkcí zahrnuty.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Když si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte své finanční modelování. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Certifikační program finančního analytika Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found