Maximální čerpání - přehled, investiční riziko, portfolia

Maximální čerpání (MDD) měří maximální pokles hodnoty investice, jak je dán rozdílem mezi hodnotou nejnižšího žlabu a nejvyššího vrcholu před žlabem. MDD se počítá za dlouhé časové období, kdy hodnota aktiva nebo investice prošla několika cykly boom-bust. Vypočítává se jako:

Maximální čerpání (MDD)Obr. 1: Maximální čerpání a čas pod vodou (zdroj}

souhrn

  • Maximální čerpání (MDD) měří maximální pokles hodnoty investice, jak je dán rozdílem mezi hodnotou nejnižšího žlabu a nejvyššího vrcholu před žlabem.
  • Měřením rozdílu mezi nejvyšším vrcholem a nejnižšími minimálními hodnotami investice ukazuje MDD volatilitu její hodnoty v minulosti, což poskytuje téměř přesný způsob předpovědi budoucích cenových pohybů.
  • Kromě souvisejícího rizika funguje maximální čerpání také jako indikátor tržní výkonnosti.

Maximální čerpání jako měřítko investičního rizika

Obecně lze říci, že investiční riziko znamená možnost ztráty investic. Může to být způsobeno poklesem tržní hodnoty Tržní hodnota Tržní hodnota se obvykle používá k popisu toho, jak velká je hodnota aktiva nebo společnosti na finančním trhu. Je vzájemně určováno účastníky trhu a aktivními nebo obecnými turbulencemi na trhu způsobenými vnějšími faktory. Maximální čerpání se často používá k měření souvisejícího rizika s určitým aktivem nebo portfoliem tvořeným košem aktiv.

Měřením rozdílu mezi nejvyšším vrcholem a nejnižšími minimálními hodnotami investice ukazuje MDD volatilitu její hodnoty v minulosti a poskytuje téměř přesný způsob předpovědi budoucích cenových pohybů.

Nízká hodnota MDD naznačuje mírné výkyvy v hodnotě investice, a tudíž menší stupeň rizika, a naopak. Při srovnání dvou investičních možností by investor, který si přeje získat záruku stabilních výnosů, s největší pravděpodobností zvolil možnost s nižší hodnotou MDD. Na druhou stranu, jiný investor, který je ochoten podstoupit vyšší riziko výměnou za vyšší výnos, by si vybral aktiva s vyššími hodnotami MDD.

Kromě souvisejícího rizika funguje maximální čerpání také jako indikátor výkonnosti trhu. Maximální čerpání aktiva lze srovnat s indexem akciového trhu Dow Jones Industrial Average (DJIA). Dow Jones Industrial Average (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jeden z nejpopulárnějších a nejuznávanějších indexů akciových trhů za účelem vyhodnocení výkonnosti aktiva vzhledem k trhu. Pokud je MDD jednotlivých akcií menší než index benchmarku, znamená to, že první z nich překonal index, dokonce pokud je hodnota MDD akcie absolutně vysoká.

Například MDD společnosti Tata Motors je v určitém časovém období vysoký na úrovni -40% a index srovnávacího indexu NIFTY je -50%. I přes vysokou absolutní hodnotu si akcie společnosti Tata Motors vedly lépe než trh.

Portfolio optimalizované pro čerpání

Investoři se v konečném důsledku snaží vlastnit nejlepší portfolio aktiv, která nabízí nejvyšší očekávané výnosy a nejnižší související riziko. Použití čerpání k vytvoření takového portfolia je účinným způsobem, jak zajistit investice do ziskového podniku.

Optimalizace portfolia určuje koš vysoce kvalitních aktiv na základě jejich očekávaných výnosů Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. a volatility. Nahrazením MDD za jejich příslušné volatility lze vytvořit koš aktiv s nejnižšími hodnotami MDD. Takové portfolio bude vykazovat nejnižší úrovně volatility mezi různými kombinacemi aktiv.

Portfolio optimalizované pro čerpání ve skutečnosti nabízí nejen nízké úrovně čerpání, ale také zajišťuje, že průměrná doba potřebná k tomu, aby aktivum získalo nový vrchol, je méně než dva roky před čerpáním. Je to důležité, protože investoři chtějí určit, kolik času potrvá, než jejich investice po pádu znovu získají vysokou hodnotu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.

Implikovaná volatilita (IV) Implikovaná volatilita (IV) Implikovaná volatilita - nebo jednoduše IV - používá cenu opce k výpočtu toho, co trh říká o budoucí volatilitě opce

Tržní koš Tržní koš Tržní koš označuje balíček nebo skupinu produktů, které mohou být ukazateli celkové výkonnosti konkrétního odvětví, sektoru nebo segmentu trhu.

Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found