Vypořádání sítě - přehled, jak to funguje, typy a příklad

Čisté vypořádání je mezibankovní platební vypořádací systém, ve kterém banky shromažďují údaje o transakcích po celý den a vyměňují si informace se zúčtovacím střediskem a centrální bankou Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální banka Spojených států a je finanční autorita největší světové ekonomiky volného trhu. vyrovnat případné zbývající částky.

Čisté vypořádání

V systému čistého vypořádání banky sledují své elektronické (a fyzické) kreditní a debetní transakce po celý den. Na konci dne jsou informace sdíleny se zprostředkující institucí (clearinghouse) a čistý rozdíl se přenáší mezi zúčastněnými bankami.

Jak funguje vypořádání sítě?

Čisté částky vypořádání jsou zúčtovány a vypořádány clearingovým ústavem, který funguje jako prostředník mezi subjekty zapojenými do finanční transakce. Například v Kanadě je systém plateb a vypořádání pro mezibankovní finanční transakce Payments Canada.

Vypořádání sítě - jak to funguje

Druhy systémů pro vypořádání sítí

1. Dvoustranný systém vypořádání sítí

Dvoustranné čisté vypořádací systémy jsou platební systémy, ve kterých jsou platby vypořádány pro každou dvoustrannou kombinaci bank. Rozdíl je připsán bankám, které v převodech zasílají více finančních prostředků, než kolik jich dostávají (tj. Banky s kladným čistým zůstatkem vypořádání), a rozdíl se platí bankám se záporným zůstatkem čistého vypořádání.

2. Mnohostranný čistý vypořádací systém

V multilaterálním systému čistého vypořádání jsou převody přijaté bankou započteny proti těm odeslaným - zde se „převody“ vztahují k součtu všech prostředků přijatých a zaslaných bankám, které jsou součástí systému vypořádání.

Pokud je součet kladný, říká se, že banka je v multilaterální čisté úvěrové pozici; pokud je součet převodů záporný, říká se, že banka je v multilaterální čisté debetní pozici.

3. Odložený systém čistého vypořádání

Jedná se o systémy vypořádání, ve kterých lze na základě dohody mezi zúčastněnými stranami odložit platbu plateb na pozdější dobu.

Čisté platby vs. hrubé platby

Alternativním platebním / vypořádacím systémem je systém hrubého vypořádání plateb v reálném čase (RTGS), ve kterém je každá transakce vypořádána okamžitými platbami, na rozdíl od čistých vypořádání, které jsou sečteny a agregovány na konci dne před výplatou.

Vzhledem k tomu, že čisté vypořádání nejsou vypláceny okamžitě, je riziko selhání instituce nebo banky v systému čistého vypořádání vyšší v porovnání se systémem RTGS, kde riziko selhání Riziko selhání Riziko selhání, také nazývané pravděpodobnost selhání, je pravděpodobnost, že dlužník neprovede úplné a včasné platby jistiny a úroků, je vyloučen z důvodu okamžitých plateb.

Proč je systém vypořádání sítí důležitý?

Systém čistého vypořádání umožňuje bankám být flexibilní a získat větší svobodu při výměně a převádění finančních prostředků mezi sebou.

Systém čistého vypořádání zajišťuje, že likvidita Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. je udržována po celé směnné období (obvykle den, ale může být odloženo) a k odlivu plateb dochází až poté, co clearingová instituce zúčtuje a schválí účty.

Podobně umožňuje bankám snadno spolupracovat a podporuje finanční instituce při provádění jejich každodenních operací tím, že deleguje odpovědnost za zúčtování a vypořádání účtů na zprostředkující stranu.

Praktický příklad

Předpokládejme, že banky A a B jsou součástí dvoustranného čistého vypořádacího systému. Na konci dne (tj. Směnné období) clearinghouse zpracuje transakce a potvrdí, že čistá částka vypořádání banky A je - 600 000 $ a čistá částka vypořádání banky B je 600 000 $.

To znamená, že na konci dne dluží banka A bance B celých 600 000 USD.

Předpokládejme, že banky A a B jsou součástí odloženého čistého vypořádacího systému s odkladem dvou měsíců. Na konci dne (tj. Směnné období) clearinghouse zpracuje transakce a potvrdí, že čistá částka vypořádání banky A je - 600 000 $ a čistá částka vypořádání banky B je 600 000 $.

Proto banka A musí zaplatit bance B částku 600 000 USD, ale platba je odložena o 60 dní kvůli odloženému systému čistého vypořádání.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Základy bankovnictví Základy bankovnictví Základy bankovnictví odkazují na pojmy a principy vztahující se k praxi bankovnictví. Bankovnictví je odvětví, které se zabývá úvěrovým vybavením, ukládáním hotovosti, investicemi a dalšími finančními transakcemi. Bankovní odvětví je jednou z klíčových hnacích sil většiny ekonomik
  • Výpis z banky Výpis z banky Výpis z banky je finanční dokument, který poskytuje souhrnné informace o činnosti majitele účtu, obvykle vypracovaný na konci každého měsíce.
  • Banka pro mezinárodní platby (BIS) Banka pro mezinárodní platby (BIS) Banka pro mezinárodní platby (BIS) byla založena v roce 1930 a je vlastněna centrálními bankami různých zemí. Slouží jako banka pro členské centrální banky a její úlohou je podporovat mezinárodní měnovou, finanční stabilitu a finanční korporace. Banka pro mezinárodní platby má sídlo v
  • Analýza bankovního úvěru Analýza bankovního úvěru V analýze bankovního úvěru banky zvažují a hodnotí každou žádost o půjčku na základě výhod. Kontrolují bonitu každého jednotlivce nebo subjektu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found