Konvenční peněžní tok - přehled, vzorec, příklad

Konvenční peněžní tok je řada peněžních toků, které v průběhu času jdou jedním směrem. To znamená, že pokud je počáteční transakcí odliv, bude následovat po sobě jdoucí období příchozích peněžních toků. I když jsou běžné peněžní toky vzácné, mohou také znamenat, že pokud je první transakcí peněžní tok, následuje řada peněžních odtoků.

Konvenční peněžní tok

Matematicky je konvenční peněžní tok reprezentován jako:

–A + b + c + d + e

Z výše uvedeného vzorce vidíme, že v 1. roce dochází k peněžnímu odlivu, po kterém následuje peněžní příliv na následující čtyři roky. Konvenční peněžní tok je technika často používaná při analýze diskontovaných peněžních toků. Při analýze DCF používá investor buď Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované do současnosti . Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investice nebo interní míry návratnosti (IRR) Internal Rate of Return (IRR) Internal Rate of Return (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici. vyhodnotit potenciální výnosy, které může konkrétní investiční projekt přinést. NPV i IRR lze použít k posouzení nezávislých nebo závislých projektů.

Nekonvenční vs. konvenční peněžní toky

Nekonvenční peněžní tok je charakterizován řadou peněžních toků ve více směrech za dané období. Nekonvenční profil peněžních toků je velmi populární mezi podniky, které pravidelně podstupují kontroly oprav a údržby.

Uvažujme o investorovi, který vlastní motel s 15 pokoji. Zažije nekonvenční peněžní tok pokud po každých třech letech proběhne kontrola údržby.

Další příklad nekonvenčních peněžních toků lze vidět ve finančních praktikách člověka. Jednotlivci často vybírají peníze ze svých účtů, aby uspokojili měsíční výdaje. Pokud si někdo udržuje záznamy o svých měsíčních výdajích, bude přesně vědět, kolik by si měl vybrat. Jen velmi málo jedinců však něco takového dělá. Většina lidí nakonec vybere více, než potřebují, a poté vloží přebytečnou částku, která jim zbývá.

V porovnání, konvenční peněžní tok bude proudit pouze jedním směrem. K odlivu často dochází až na začátku projektu, následovaný následnými přítoky. Počáteční odliv je kapitál, který společnost utratí za financování projektu. Následující příliv peněz představuje výnosy a zisky, které projekt přináší.

Pokud společnost financuje projekt pomocí půjčky od banky nebo jiné finanční instituce, pak je počáteční transakcí peněžní tok. Jako příklad si představte společnost, která se rozhodne otevřít novou pobočku v metropolitní oblasti. Pokud je k financování projektu zapotřebí půjčka, bude tato částka peněz zaznamenána jako příliv hotovosti.

Odtoky se zaznamenávají, když se celá nebo část této půjčky použije na vybudování nové kanceláře. Veškeré příjmy, které společnost obdrží, jsou však příjmy v hotovosti. Na druhou stranu jakékoli peníze, které bance vyplácí ve formě úroku nebo jistiny, představují peněžní odliv.

Dalším dobrým příkladem běžných peněžních toků jsou hypotéky Hypotéka Hypotéka je půjčka poskytovaná hypotečním věřitelem nebo bankou, která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. . Předpokládejme, že majitel domu vzal hypotéku ve výši 300 000 USD, která má být splácena s pevnou úrokovou sazbou 5% po dobu 30 let. Jednotlivec bude muset zaplatit věřiteli 1 610 $ každý měsíc po stanovenou dobu. Z pohledu věřitele zaznamená počáteční odliv ve výši 300 000 USD, následovaný měsíčním přílivem hotovosti na příštích 30 let.

Výhody konvenčních peněžních toků

Jak ilustrují výše uvedené příklady, běžný peněžní tok zahrnuje řadu transakcí v jednom směru. Vytváří pouze jednu IRR, což velmi usnadňuje hodnocení investic. Abychom zjistili, zda je pravděpodobné, že projekt přinese významné výnosy, porovná se IRR s překážkovou sazbou společnosti. Překážková sazba je jednoduše nejnižší míra návratnosti investice požadovaná investorem.

Pravidlem je schvalovat všechny projekty, kde je IRR rovna nebo vyšší než rychlost překážky. Pokud tomu tak není, bude projekt pravděpodobně zamítnut.

Nyní, pokud by měl být projekt v budoucnu vystaven jiným odlivům hotovosti, povede to ke dvěma nebo více IRR. V praxi je náročné vyhodnotit projekt a přijít s rozhodnutím. Například pokud tyto dvě IRR dosáhnou 8%, respektive 16%, ale přesto bude překážková sazba 12%, vedení nebo investoři nebudou chtít realizovat projekt kvůli nejistotě.

souhrn

Konvenční peněžní tok je takový, kdy k odtoku dochází pouze jednou. K transakci obvykle dochází na začátku projektu. Příkladem je, když si lidé berou půjčky od bank. Obvykle vyberou celou částku peněz a poté splácejí splátky. Tímto způsobem banka zažívá odliv hotovosti pouze jednou, následovaný následným přílivem za dané období.

Liší se od netradičního peněžního toku, kdy k odlivu dochází více než jednou. Konvenční peněžní tok je nejvíce doporučenou formou, protože vede k jedné IRR, což usnadňuje hodnocení a rozhodování o realizovaných projektech.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Výhody a nevýhody analýzy DCF Analýza a výhody DCF Analýza diskontovaných peněžních toků je mocným nástrojem v pásu finančního analytika. Pro analytiky však existuje mnoho důležitých výhod a nevýhod analýzy DCF
  • Modifikovaná interní míra návratnosti (MIRR) Modifikovaná interní míra návratnosti (MIRR) Upravená interní míra návratnosti (běžně označovaná jako MIRR) je finanční opatření, které pomáhá určit atraktivitu investice a kterou lze použít k porovnání různých investic . Modifikovaná vnitřní míra návratnosti je v podstatě modifikací vzorce vnitřní míry návratnosti (IRR)
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found