Model Hax's Delta - přehled, jak to funguje, příklady

Hax's Delta Model je strategický rámec s pro-spotřebitelským přístupem k implementaci efektivního managementu a podnikových obchodních strategií v organizaci. Model Delta vyvinuli Arnoldo Hax (ze Sloan School of Management na MIT) a Dean Wilde. Jedná se o relativně moderní obchodní strategii Obchodní strategie vs obchodní model Zahájení a provozování podnikání zahrnuje rozlišení mezi obchodní strategií a obchodním modelem. Aby dosáhli svých cílů a dosáhli úspěchu, rámec vlastníků, který díky své účinnosti a efektivitě získává ohlas u kritiků.

Haxův model Delta

Souhrn:

  • Hax's Delta Model je strategický rámec s pro-spotřebitelským přístupem k implementaci efektivního managementu a podnikových obchodních strategií v organizaci.
  • Delta Model společnosti Hax je pro-spotřebitelský v tom smyslu, že se jedná o strategický rámec zaměřený na spotřebitele, jehož obchodní strategie a manažerské rámce odpovídají potřebám spotřebitele.
  • Fungování modelu Delta Hax je přesně popsáno prostřednictvím schematického znázornění s názvem „The Triangle“, které popisuje tři alternativní způsoby, jak uskutečnit strategie řízení podniku Delta Model. Tři strategické metody jsou Best Product Positioning, Total Customer Solutions a System Lock-In.

Porozumění pro-spotřebitelské strategii společnosti Hax Delta Model

Delta Model společnosti Hax je pro-spotřebitelský v tom smyslu, že se jedná o strategický rámec zaměřený na spotřebitele, jehož obchodní strategie a manažerské rámce se zaměřují na uspokojování potřeb koncového uživatele. Lze tedy říci, že tento model je založen spíše na teorii spotřebitele než na mnohem tradiční teorii producentů, na níž je založeno několik rámců strategie podnikání a řízení.

Vzhledem k tomu, že většina stávajících modelů řízení podniku je více zaměřena na konkurenty a na produkty a uspokojuje potřeby trhu před zvýšenou závislostí na internetu, jsou nyní mnohými považovány za zastaralé. Výsledkem je, že Hax a Wilde se zasazují o přístup více zaměřený na spotřebitele ke strategiím řízení podniku, který by vyhovoval současnému trhu zaměřenému na spotřebitele. Model Delta společnosti Hax zdůrazňuje skutečnost, že „propojení zákazníků je hnací silou strategie.“

Haxův model Delta - trojúhelník

Jak to funguje: Trojúhelník

Fungování modelu Hax Delta je přesně popsáno prostřednictvím jeho schematického znázornění s názvem „Trojúhelník“. Trojúhelník v zásadě popisuje tři alternativní způsoby, jak dosáhnout lepení zákazníků. Lepení zákazníků. Lepení zákazníků je proces, jehož prostřednictvím se společnost nebo organizace spojuje se svými zákazníky. Cílem spojování zákazníků je vyvinout a uskutečnit strategie řízení podniku Delta Model. Tři strategické metody jsou:

1. Nejlepší umístění produktu

Strategická volba na pravé straně trojúhelníku, nazvaná Best Product Positioning, se zaměřuje na celkovou spokojenost spotřebitelů prostřednictvím efektivního a efektivního vývoje produktu. Existují dva způsoby, jak dosáhnout cíle: buď minimalizací nákladů nebo diferenciací produktů.

Tento proces zahrnuje vývoj efektivního dodavatelského řetězce. Dodavatelský řetězec. Dodavatelský řetězec je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po finální (zajišťující minimalizaci nákladů), přicházející s inovativními nápady. a techniky pro vývoj produktu (který zajišťuje jeho obnovu) a zajištění efektivních distribučních kanálů (které pomáhají distribuovat produkt na všechny cílové trhy). Z tohoto důvodu v zásadě prosazuje prodej standardizovaných a charakterizovaných produktů s cílem maximalizovat celkovou spokojenost spotřebitelů a porazit konkurenci.

2. Celková zákaznická řešení

Strategická možnost přítomná na levé straně trojúhelníku s názvem Total Customer Solutions je zcela odlišná od jeho pravého protějšku. Největší rozdíl zde spočívá v tom, že navzdory prodeji standardizovaných a izolovaných produktů s cílem maximalizovat spokojenost spotřebitelů se naopak zasazuje o zaměření na poskytování řešení spotřebitelům, přizpůsobení produktů a služeb v souladu s jejich jedinečnými potřebami.

V zásadě zdůrazňuje budování vazeb se zákazníky prostřednictvím úplné spolupráce s jejich jedinečnými potřebami, místo prodeje produktů a služeb se zaměřením na pouhé překonání konkurence. Taková strategická možnost prosazuje zaměření na plnou spokojenost spotřebitelů způsobem, který poskytuje užitek finanční kapacitě zákazníků.

3. Blokování systému

Strategická varianta nacházející se v horní části trojúhelníku s názvem System Lock-In zdůrazňuje ekonomiku systému jako hybnou sílu podnikání. Doplňky podnikání hrají zásadní roli a jsou považovány za základ pro strategickou možnost uzamčení systému. Strategie požaduje získání podílu doplňků jako konečný cíl, který nakonec vyústí v win-win situaci dominance na trhu - což zajišťuje nejen blokování zákaznické základny, ale také blokování konkurence.

Hax a Wilde uvádějí příklad Billa Gatese a tvrdí, že je nejbohatším mužem na světě nejen proto, že vyvinul Microsoft, ale také díky svým doplňkům (jako armáda lidí, kteří pro něj pracují, ale nejsou na jeho výplatní listině) - vytvoření celé sítě, která odpovídá jeho obchodním potřebám, zajištění široké zákaznické základny, vyloučení konkurence a dosažení úplné dominance na trhu.

Gates byl schopen vytvořit celý síťový kruh ve svůj prospěch v podobě spotřebitelů, kteří chtějí koupit počítač s přístupem k největší sadě aplikací a vývojářům softwaru (doplňkům), kteří chtějí psát aplikace pro počítače s největší instalovanou základnou.

Ilustrativní příklady případových studií

  • Sony Wega - Přijali strategii umisťování nejlepších produktů nabídkou jedinečných, diferencovaných produktů a dosáhli úspěchu.
  • Nucor Steel - Přijal aspekt minimalizace nákladů na umístění nejlepších produktů a dosáhl postupného úspěchu.
  • Saturn Corp. - Přijali strategii Total Customer Solutions velmi efektivně a zcela nově definovali zážitek z nákupu automobilu v USA.
  • Věrnost - Přijali strategii Total Customer Solutions a zaměřili se výhradně na maximalizaci finančního užitku pro své zákazníky poskytováním úplného pokrytí finančních služeb svým zákazníkům.
  • Intel - Úspěšně následoval strategii System Lock-In, podobně jako Microsoft.

Práce: Adaptivní procesy

V modelu Delta společnosti Hax hrají adaptivní procesy zásadní roli při dosahování strategických možností trojúhelníku, který se podnik rozhodne přijmout. Znamená to, jak musí být společnost a její jednotlivé segmenty a procesy sladěny s vybranou strategickou možností. Hax's Delta Model poskytuje tři obchodní adaptivní procesy k dosažení tohoto cíle:

  • Provozní účinnost: Zaměřuje se na vytvoření efektivního rozšířeného dodavatelského řetězce, včetně zákazníků, dodavatelů a klíčových doplňků k rozšíření rozsahu dodávek firmy. Jeho primární zaměření je na produkci nejefektivnější infrastruktury nákladů a aktiv na podporu požadované strategické možnosti přijaté obchodem.
  • Cílení na zákazníka: Zaměřuje se na rozvoj a provádění činností, které přitahují, uspokojují a udržují spotřebitelské základny. Zdůrazňuje efektivní správu vztahů se zákazníky. Jeho primárním zaměřením je přilákat zákaznické základny a maximalizovat jejich finanční užitečnost a spokojenost.
  • Inovace: Zaměřuje se na zajištění nepřetržitého proudu nových produktů a služeb prostřednictvím inovací. Zdůrazňuje mobilizaci všech dostupných kreativních zdrojů, tj. Technických zdrojů + výrobních zdrojů + marketingových schopností atd., S cílem povzbudit a zavést inovace v podnikání. Pomáhá podnikům udržovat jejich hru a vždy udržovat převahu nad konkurencí.

Klíčové výhody z modelu Delta od společnosti Hax

  • Zaměření na zákazníka: Proveďte efektivní segmentaci své zákaznické základny. Provádějte spotřebitelskou ekonomiku. Zdůrazněte budování vztahů s vazbami mezi spotřebiteli a zákazníky.
  • Výběr strategické možnosti: Vyberte nejvhodnější strategickou možnost z trojúhelníku, který nejlépe vyhovuje politikám spotřebitelské ekonomiky v podnikání.
  • Přijměte adaptivní proces: Pečlivě prozkoumejte a přijměte nejvhodnější adaptivní proces pro podnikání, který dobře odpovídá vybrané strategické možnosti.
  • Usnadnit strategický rozvoj: Kombinujte výše uvedené pro dosažení úspěšného strategického rozvoje.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Ansoff Matrix Ansoff Matrix Ansoff Matrix, nazývaná také Product / Market Expansion Grid, je nástroj používaný firmami k analýze a plánování jejich strategií růstu. Matice ukazuje
  • Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj je skupina ve společnosti odpovědné za strategická rozhodnutí o růstu a restrukturalizaci jejího podnikání, navázání strategických partnerství, zapojení do fúzí a akvizic (M&A) nebo dosažení organizační excelence. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti.
  • Ziskový model Ziskový model Ziskový model odkazuje na plán společnosti, jehož cílem je zajistit, aby byl podnik ziskový a životaschopný. Stanovuje, co společnost plánuje vyrábět, jak
  • Druhy podniků Druhy podniků Při zakládání společnosti si můžete vybrat čtyři hlavní typy podniků: fyzické osoby, partnerství, společnosti s ručením omezeným a korporace.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found