Koncept poptávky - přehled, charakteristiky a typy

Koncept poptávky, nazývaný také vzdáleně vytvořený šek (RCC), je převoditelný nástroj pro převod finančních prostředků z jedné banky do druhé. Je vydáván bankou klientovi (zásuvce), aby nasměroval jinou banku nebo jinou pobočku stejné banky (příjemce) k výplatě stanovené částky peněz příjemci.

Návrh poptávkyZdroj

Když je do zásuvky vystaven koncept poptávky, peníze jsou odečteny z účtu zásuvky. Jakmile je předán příjemci a on jej předloží bance, je okamžitě vyplacen příjemci ve formě hotovosti nebo šeku Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, stále důležité vědět, jak napsat šek. Tato příručka vás krok za krokem ukáže.

Někdy může být zásuvka a příjemce stejná osoba, protože zásuvka může chtít převést peníze z jednoho bankovního účtu na jiný účet v jiné bance.

Charakteristika konceptu poptávky

  • Vydává jej banka jiné bance.
  • Považuje se za obchodovatelný nástroj s předplacenou platbou, protože peníze jsou při vydávání odebrány z účtu zásuvky. Když jej tedy příjemce proplatí, neodstoupí kvůli nedostatku finančních prostředků, protože platbu již provádí zásuvka. Ve výsledku je bezpečnější a ve srovnání s kontrolou přichází s menším rizikem.
  • Je splatný pouze příjemci uvedenému na směnce poptávky a je splatný na vyžádání. To znamená, že příjemci lze okamžitě zaplatit stanovenou částku a nelze jej zastavit před platbou, jakmile ji předloží bance, která má být vyplacena.
  • Pro povolení převodu finančních prostředků nevyžaduje použití podpisu. Lze jej autorizovat na dálku faxem, telefonem nebo online. Místo podpisu bude uvedeno „autorizováno vkladatelem“ nebo „autorizováno zásuvkou“.

Jak získáte návrh poptávky?

Můžete navštívit svou banku nebo vyplnit online žádost nabízenou vaší bankou. Musíte uvést podrobnosti, jako jsou informace o vašem bankovním účtu, celé jméno příjemce a adresa banky příjemce.

Musíte také uvést částku peněz, měnu peněz, důvod platby a pokyny, zda vám je má banka poslat, nebo přímo příjemci. Před vystavením směnky může být od vás navíc požadováno, abyste bance zaplatili poplatek.

Kdy se používá koncept poptávky?

Koncept poptávky lze použít při nákupu zboží online nebo po telefonu. Lze jej také použít, když se z vašeho bankovního účtu opakují debety, například platby na faktuře.

Mezi další běžná použití patří poplatky za vrácení zboží, platby zákazníků prováděné na dálku od společnosti a platby převodem mezi různými bankovními účty. Proto směnky poptávky mohou obvykle přijímat telemarketers, energetické společnosti, kreditní karty Kreditní karta Kreditní karta je jednoduchá, ale neobvyklá karta, která umožňuje majiteli nakupovat bez vynášení jakékoli částky v hotovosti. Místo toho pomocí úvěrových společností a pojišťovacích agentur.

Druhy konceptů poptávky

1. Pohled poptávky koncept

Mírný koncept poptávky je splatný okamžitě a často se používá při mezinárodním nákupu zboží. Například když prodávající odesílá zboží kupujícímu, má prodávající stále název zboží, dokud kupující zboží nepřijme.

Kupující může pomocí konceptu poptávky po zraku okamžitě převést finanční prostředky na prodejce, takže prodejce může okamžitě převést název zboží na kupujícího.

2. Koncept časové poptávky

Koncept časové poptávky přichází s nastaveným datem platby v budoucnu a není splatný okamžitě. Je splatná v plné výši až po určité době, kdy zboží přijme příjemce.

V mezinárodním obchodě mohou někteří vývozci a dovozci upřednostnit použití časového konceptu poptávky. Například dovozce vystaví vývozní smlouvu o poptávce po čase, ale platbu v plné výši lze provést pouze 15 dní po příjezdu zásilky zboží a převodu názvu zboží na dovozce.

Bezpečnostní předpisy

Vzhledem k tomu, že použití podpisu není vyžadováno a jeho vydávání lze provádět na dálku (tj. Telefonicky, faxem, online), může dojít k podvodu, protože podvodníci potřebují znát pouze informace o vašem bankovním účtu. Číslo bankovního účtu - obvykle označované jako IBAN - je systém identifikace bankovních účtů, který se používá přes národní hranice. Mezinárodně dohodnutý systém IBAN funguje jako zprostředkovatel komunikace a zpracování mezinárodních transakcí za účelem odepsání z vašeho účtu. Banky však odmítnou nepovolené směnky poptávky, pokud zjistí podezřelou aktivitu.

V závislosti na vaší bance a zemi, ve které se nacházíte, dostanete přibližně 90 dní od uložení konceptu poptávky na účet příjemce za účelem zpochybnění transakce. V závislosti na vaší poloze mohou existovat také předpisy upravující vaši bezpečnost.

Například americký Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. vydal nařízení, které přesouvá odpovědnost za ztrátu z banky zásuvky na banku příjemce. Výsledkem je, že zásuvce pomáhá vyhnout se placení za podvodné směnky poptávky.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Běžný účet Běžný účet Běžný účet je druh vkladového účtu, který si jednotlivci otevírají ve finančních institucích za účelem výběru a vkladu peněz. Běžný účet, známý také jako transakční nebo poptávkový účet, je velmi likvidní. Jednoduše řečeno, poskytuje uživatelům rychlý způsob přístupu k jejich penězům.
  • Obchodovatelný nástroj Obchodovatelný nástroj Obchodovatelný nástroj je dokument, který zaručuje výplatu konkrétní částky peněz určité osobě (příjemci).
  • Pokladní poukázka Pokladní poukázka je zaručená forma platby na určitou částku, kterou mohou dvě strany použít jako způsob platby výměnou za danou částku
  • Bankovní převod Bankovní převod Bankovní převod je elektronický převod finančních prostředků mezi lidmi nebo subjekty. Umožňuje lidem ze vzdálených míst po celém světě bezpečný přesun

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found