Přirozená úroková sazba - Corporate Finance Institute

Přirozená úroková sazba se také nazývá neutrální úroková sazba, neutrální sazba, r * (r-star) a dlouhodobá rovnovážná úroková sazba. Tato úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. je teoretická krátkodobá úroková sazba, která by podpořila ekonomiku při maximálním výkonu nebo plné zaměstnanosti HDP Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. při zachování inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který se týká zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). konstantní. Neutrální sazba je centrálními bankami často označována při rozhodování o bankovní sazbě, protože tato neutrální sazba je v podstatě dělicí čárou mezi expanzivní expanzivní měnovou politikou Expanzní měnová politika je typem makroekonomické měnové politiky, jejímž cílem je zvýšit míru expanze na stimulaci růstu domácí ekonomiky. Ekonomický růst musí být podporován další nabídkou peněz. a kontrakční kontrakční měnová politika Kontrakční měnová politika je druh měnové politiky, který je určen ke snížení míry měnové expanze v boji proti inflaci. Růst inflace je považován za primární ukazatel přehřáté ekonomiky. Tato politika snižuje peněžní zásobu v měnové politice ekonomiky.

Ačkoli použití tohoto konceptu sahá až do roku 1898, švédským ekonomem Knutem Wicksellem, až v 90. letech 20. století se centrální úrokové sazby v širším měřítku používají v přirozených úrokových mírách, což zvyšuje zaměření na úrokové sazby.

Přirozená úroková sazba Neutrální úroková sazba

Rychlé shrnutí bodů

  • Přirozenou nebo neutrální úrokovou sazbou je krátkodobá úroková sazba, která by teoreticky podpořila ekonomiku při plné zaměstnanosti HDP při zachování konstantní inflace
  • Centrální banky tuto sazbu často používají při rozhodování o měnové politice
  • Když je tržní úroková sazba pod přirozenou úrokovou sazbou, ceny rostou, a když je tržní úroková sazba nad přirozenou úrokovou sazbou, ceny klesají
  • Laubach-Williamsův model je jedním z nejčastěji používaných modelů k určení přirozené rychlosti

Proč je přirozená úroková míra důležitá?

Přirozená úroková míra je velmi důležitá z důvodu role, kterou hraje v měnové politice. Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. . Podle toho, co centrální banka považuje za neutrální, provede odpovídajícím způsobem krátkodobou bankovní sazbu. V dobách, kdy se domnívají, že ekonomika potřebuje stimul Expanzní měnová politika Expanzní měnová politika je druh makroekonomické měnové politiky, která si klade za cíl zvýšit rychlost měnové expanze a stimulovat tak růst domácí ekonomiky. Ekonomický růst musí být podporován další nabídkou peněz. , nastaví bankovní kurz pod neutrální sazbu. Pokud je centrální banka přesvědčena, že ekonomika potřebuje ochlazení Kontrakční měnová politika Kontrakční měnová politika je druh měnové politiky, která má snížit míru měnové expanze v boji proti inflaci. Růst inflace je považován za primární ukazatel přehřáté ekonomiky. Tato politika snižuje peněžní zásobu v ekonomickém období, nastaví bankovní kurz nad neutrální sazbu.

Krok měnové politiky, jako je rozhodnutí centrální banky zvýšit nebo snížit krátkodobé úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. může mít významný dopad na ekonomiku. Toto rozhodnutí může ovlivnit inflaci Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , nezaměstnanost, směnné kurzy, cizí měna cizí měna (Forex nebo FX) je přepočet jedné měny na druhou konkrétním kurzem známým jako devizový kurz. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky. a HDP hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní mírou ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. růst země. Vzhledem k důležitosti stanovování úrokových sazeb je pochopení neutrální sazby zásadní pro přijímání účinných politických rozhodnutí. Tato rozhodnutí jsou tak působivá, že centrální banka vážící se svým názorem na to, kde se současná bankovní sazba nachází ve vztahu k neutrální sazbě, je indikátorem toho, že mohou brzy zvážit změnu bankovní sazby. Pouhá znalost postoje centrální banky k neutrální sazbě může vést k tržním shromážděním. Rally A rally označuje období nepřetržitého zvyšování cen akcií, indexů nebo dluhopisů. Slovo rally je obvykle používáno jako módní slovo v obchodních médiích, jako je Bloomberg, k popisu období rostoucích cen. nebo výprodeje.

Přirozená úroková sazba vs tržní úroková sazba

Ve Wicksellově teorii o přirozené úrokové sazbě je nejdůležitější vzít v úvahu rozdíl mezi touto sazbou a tržní úrokovou sazbou. Na základě toho, zda je tržní úroková sazba nad nebo pod přirozenou úrokovou sazbou, lze vyvodit závěry.

Tržní úroková sazba je skutečná úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. která se vyplácí z vkladů a investic. To je určováno nabídkou a poptávkou po fondech na peněžním trhu Peněžní trh Peněžní trh je organizovaný burzovní trh, kde si účastníci mohou půjčovat a půjčovat krátkodobé, vysoce kvalitní dluhové cenné papíry s průměrnou splatností a jsou závislé na kurzu sady centrálních bank.

Podle Wicksella se krátkodobě tržní úroková sazba a přirozená sazba často liší. Pokud je tržní úroková sazba pod přirozenou sazbou, nabídka úspor je nižší než poptávka po půjčkách. V tomto scénáři je celková poptávka po penězích vyšší než nabídka. Za předpokladu, že je tato poptávka financována expanzí bankovních půjček, vede tento scénář ke zvyšování cen.

V opačném scénáři je tržní úroková sazba nad neutrální úrokovou sazbou. Nabídka úspor je více než poptávka po půjčkách. To povede k poklesu cen.

Jak se určuje přirozená úroková sazba?

I když je tento koncept velmi důležitý, přirozená rychlost není číslo, které lze určit s vysokou mírou jistoty. Tuto nepozorovatelnou míru je třeba odvodit na základě řady faktorů. Obecně bude existovat značná neshoda mezi různými odhady a modely použitými k dosažení těchto závěrů. Nejběžnější model používaný k určení přirozené úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. je model Laubach-Williams.

Laubach-Williamsův přístup vyvinuli ekonomové Federálního rezervního systému Thomas Laubach a John Williams. Tento model předpokládá vztah mezi úrokovými sazbami a ekonomickou aktivitou. Vyžaduje to keynesiánskou keynesiánskou ekonomickou teorii Keynesiánskou ekonomickou teorii je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu, a staví vládu jako „protiváhu“, kde by zvýšení reálné sazby mělo teoreticky vést ke snížení spotřeby a investice. Přirozená míra v tomto modelu se počítá pomocí Kalmanova filtru a využívá data, jako je růst HDP, inflace a sazba centrální banky.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tento článek o financování týkající se úrokových politik centrální banky. Pokud se chcete dozvědět více o souvisejících konceptech, podívejte se na další zdroje Finance uvedené níže:

  • Úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny.
  • Keynesiánská ekonomie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně říká, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found