Vyjednávací obchodovací systém (NDS) - přehled, charakteristiky, výhody

Negotiated Dealing System (NDS) je plně elektronická obchodní platforma, která je zavedena a provozována Indickou rezervní bankou (RBI) s mandátem usnadňovat vydávání a sekundární obchodování s vládními cennými papíry a jinými typy nástrojů peněžního trhu.

Vyjednávací prodejní systém

V únoru 2002 Reserve Bank of India založila plně elektronický systém vyjednávání obchodů, který sledoval trend stanovený mnoha dalšími finančními burzami. NDS měla být efektivnější alternativou k certifikátům fyzického zabezpečení a manuálnímu obchodování se státními cennými papíry.

Ústřední vláda Indie vydává dluhopisy, státní pokladniční poukázky a státní rozvojové půjčky z platformy NDS.

Vysvětlil systém Negotiated Dealing System (NDS)

Systém Negotiated Dealing System (NDS) byl zaveden v roce 2002 Indickou rezervní bankou s cílem zlepšit efektivitu a likviditu trhu s pevným výnosem v Indii. Krok RBI sleduje další centrální banky, které používají elektronické systémy pro správu emise a sekundárního prodeje vládních cenných papírů a účtů peněžního trhu. Systémy zlepšují transparentnost, zvyšují celkovou efektivitu a snižují náklady.

Před zavedením NDS byla většina indických vládních cenných papírů obchodována ručně prostřednictvím telefonních objednávek a fyzických papírování. Kupující a prodávající by obchodovali telefonicky, předkládali formuláře pro převod a vydávali fyzické šeky za účelem vypořádání obchodů s RBI. Je zřejmé, že to byl neefektivní systém, vzhledem k tomu, že mnoho světových centrálních bank v rozvinutém světě již dříve přešlo na plně elektronické obchodní platformy.

NDS byl původně používán pro emise státních cenných papírů na primárním trhu. V srpnu 2005 však Reserve Bank of India zavedla Negotiated Dealing System-Order Matching system (NDS-OM), což byl elektronický anonymní obchodní systém založený na platformě pro obchodování s vládními cennými papíry na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místo, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). .

Systém byl implementován s cílem přinést větší transparentnost a likviditu transakcím na sekundárním trhu a současně umožnit členům NDS podávat nabídky a nabídky přímo na platformě NDS-OM.

Obchodování na sekundárním trhu je zásadní pro zajištění likvidity státem vydaných cenných papírů. Posílení likvidity a aktivity sekundárního trhu bylo pro RBI zásadním krokem ke zvýšení atraktivity jejich dluhopisů, pokladničních poukázek, účtů peněžního trhu a dalších cenných papírů.

Charakteristika NDS

1. Členství

Platforma NDS-OM zahrnuje dva typy členů:

  1. Přímí členové
  2. Nepřímí členové

Přímí členové mít účty přímo u Reserve Bank of India a může vypořádat obchody přímo prostřednictvím obchodů na platformě NDS-OM.

Nepřímí členové nevlastní účty u RBI a musí se vypořádat nepřímo prostřednictvím přímých členů NDS-OM, kteří mají účty v rezervě.

2. Moduly

NDS je dodáván ve dvou modulech, které jsou určeny pro různé typy institucí. Moduly jsou:

  1. Modul primárního trhu
  2. Modul sekundárního trhu

The modul primárního trhu je primární aukční systém, který slouží k počátečnímu výpisu federálních a státních cenných papírů a pokladničních poukázek. Modul umožňuje členům podávat své nabídky na aukcích plně elektronicky a přijímat obchodní zprávy.

The modul sekundárního trhu over-the-counter (OTC) over-the-counter (OTC) over-the-counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. obchodní platforma, která je zúčtována po telefonu, ale je třeba ji nahlásit modulu sekundárního trhu NDS. Zadaná data se přenesou do společnosti Clearing Corporation of India Ltd., která pokračuje v dokončení obchodu prostřednictvím clearingu a vypořádání.

Výhody NDS

Výhody pro Reserve Bank of India jsou následující:

  • Likvidita: Vládní cenné papíry jsou mnohem likvidnější a snadno obchodovatelné.
  • Přitažlivost: Státní cenné papíry jsou pro investory atraktivnější.
  • Legitimnost: Legitimita RBI se zlepšuje z globálního hlediska.
  • Účinnost: Rychlost obchodování, clearing a vypořádání jsou rychlejší a levnější.

Výhody pro investory jsou následující:

  • Snadnost přístupu: Více investorů může snadno přistupovat a nakupovat nebo prodávat státní cenné papíry.
  • Náklady: Náklady na makléře a další obchodní služby jsou sníženy.
  • Přímé investice: Investoři mohou snadněji spravovat své vlastní cenné papíry a investiční portfolia.
  • Pohodlí: Je to mnohem pohodlnější, protože obchody lze provádět odkudkoli prostřednictvím přístupu na internet.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Likvidita Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou.
  • Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.
  • Securities Investor Protection Corporation (SIPC) Securities Investor Protection Corporation (SIPC) Securities Investor Protection Corporation (SIPC) je nezisková organizace financovaná členy, která pracuje na ochraně zákazníků před finanční ztrátou, když
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found