One-Period Dividend Discount Model - Overview, Formula, Example

Model diskontování dividend v jednom období je variací modelu diskontování dividend Model diskontování dividend Model diskontování dividend (DDM) je kvantitativní metoda oceňování ceny akcií společnosti na základě předpokladu, že aktuální reálná cena akcie. Varianta diskontní dividendy s jedním obdobím se používá k určení vnitřní hodnoty akcie, která se plánuje držet pouze na jedno období (obvykle jeden rok).

Podobně jako u obecného modelu diskontování dividend je jednoletá variace založena na předpokladu, že vnitřní hodnota Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního cenného papíru) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaných příslušná diskontní sazba. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. akcie se rovná součtu všech budoucích peněžních toků diskontovaných zpět na současnou hodnotu.

Jednorodový model slev z dividend

Pokud je investor ochoten držet akcie pouze po dobu jednoho roku, existují pouze dva možné peněžní toky, které akcie generují: jedna výplata dividendy a prodejní cena akcie. Abychom tedy našli aktuální spravedlivou cenu akcie, musíme vypočítat součet budoucí výplaty dividendy a očekávané prodejní ceny diskontované zpět na jejich současné hodnoty.

Vzorec pro jednorázový model diskontování dividend

Matematický vzorec, který umožňuje výpočet vnitřní hodnoty akcie pomocí modelu diskontování dividend v jednom období, je uveden níže:

One-Period DDM - Formula

Kde:

  • PROTI0 - aktuální reálná hodnota Reálná hodnota Reálná hodnota se vztahuje ke skutečné hodnotě aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na které se dohodne jak prodávající, tak kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován. akcie
  • D1 - výplata dividendy za jedno období od nynějška
  • P1 - cena akcií v jednom období od nynějška
  • r - odhadovaná cena vlastního kapitálu

Výše uvedený vzorec lze zjednodušit následujícím způsobem:

Zjednodušený vzorec

Příklad jednorázového modelu diskontování dividend

Předpokládejme, že jste investiční analytik. Váš klient vás požádal, abyste posoudili životaschopnost jeho investice ve společnosti ABC Corp. Klient očekává, že investici udrží na jeden rok a na konci doby držení ji prodá.

Zjistili jste, že společnost ABC Corp. vyplatí dividendy na akcii ve výši 3 USD. Dividenda na akcii (DPS) Dividenda na akcii (DPS) je celková částka dividend připisovaná každé jednotlivé akcii společnosti v oběhu. Výpočet dividendy na akcii, zatímco prodejní cena na konci doby držení může dosáhnout 120 $ za akcii. Odhadované náklady na vlastní kapitál jsou 5%. V současné době se akcie společnosti ABC Corp. obchodují za 118 USD za akcii.

Příklad - jednorázové DDM

Chcete-li posoudit životaschopnost investice, měli byste určit skutečnou hodnotu akcií společnosti. Lze ji najít pomocí jednorázového modelu slev z dividend. Zadáním známých proměnných do výše uvedeného vzorce lze vnitřní hodnotu zásob vypočítat následujícím způsobem:

Ukázkový výpočet

Skutečná hodnota akcií společnosti je 117,14 USD, což je méně než aktuální cena společnosti (118 USD). Můžeme tedy říci, že akcie jsou aktuálně nadhodnoceny.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení modelu slevového modelu slev na dividendy na jedno období. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Míra růstu dividendy Míra růstu dividendy Míra růstu dividendy (DGR) je procentní míra růstu dividendy akcií společnosti dosažená během určitého časového období. DGR se často počítá na ročním základě. V případě potřeby jej však lze vypočítat také čtvrtletně nebo měsíčně.
  • Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy je investiční období, které určuje, kteří akcionáři jsou způsobilí přijímat deklarované dividendy. Když společnost oznámí dividendu, představenstvo stanovilo rozhodné datum, kdy dividendy mají nárok pouze akcionáři zapsaní v účetních knihách společnosti k tomuto datu.
  • FCFF vs FCFE vs Dividendy FCFF vs FCFE vs Dividendy Všechny tři typy peněžních toků - FCFF vs FCFE vs Dividendy - lze použít ke stanovení vnitřní hodnoty vlastního kapitálu a nakonec vnitřní ceny akcií společnosti. Primární rozdíl v metodách oceňování spočívá v tom, jak jsou diskontovány peněžní toky.
  • Model pro slevu na dividendy s více obdobími Model pro slevu na dividendy s více obdobími Model pro slevu na dividendy s více obdobími je variantou modelu slev na dividendy. Často se používá v situacích, kdy investor očekává nákup

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found