Preferred Habitat Theory - Overview, Example, and Similar Theories

Preferovaná teorie stanovišť uvádí, že trh s dluhopisy je „segmentován“ podle termínové struktury a že dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které jsou vydávány korporacemi a vládami za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. tržní investoři mají preference pro tyto segmenty. Podle teorie investoři na dluhopisovém trhu raději investují do určité části nebo „stanoviště“ pojmové struktury.

Preferovaná teorie stanovišť

Preferovanou teorii stanovišť představili italsko-americký ekonom Franco Modigliani a americký ekonomický historik Richard Sutch ve svém článku z roku 1966 nazvaném „Inovace v politice úrokových sazeb“. Jedná se o kombinaci teorie segmentovaných trhů společnosti Culbertson. Teorie segmentovaných trhů Teorie segmentovaných trhů uvádí, že trh s dluhopisy je „segmentován“ na základě časové struktury dluhopisů a že fungují nezávisle. a Fisherova teorie očekávání Teorie místních očekávání Ve financích a ekonomii je Teorie místních očekávání teorie, která naznačuje, že výnosy dluhopisů s různými splatnostmi by měly být v krátkodobém investičním horizontu stejné. Teorie místních očekávání je v zásadě jednou z variací teorie čistých očekávání.

Co je to Struktura termínů?

Termínová struktura, známá také jako výnosová křivka Výnosová křivka Výnosová křivka je grafické znázornění úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. v grafu je vztah mezi úrokovou sazbou aktiva (obvykle státními dluhopisy) a jeho dobou do splatnosti. Úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. se měří na svislé ose a čas do splatnosti se měří na vodorovné ose.

Úrokové sazby a doba do splatnosti obvykle korelují pozitivně. Úrokové sazby proto rostou s prodloužením doby do splatnosti. Výsledkem je, že termínová struktura předpokládá pozitivní sklon. Výnosová křivka je často vnímána jako míra důvěry v ekonomiku na dluhopisovém trhu.

Struktura termínů v2

1. Teorie segmentovaných trhů

Teorie segmentovaných trhů uvádí, že trh s dluhopisy je „segmentován“ na základě časové struktury dluhopisů a že „segmentované“ trhy fungují víceméně nezávisle. Podle teorie segmentovaných trhů je návratnost nabízená dluhopisem se specifickou strukturou termínů určena pouze nabídkou a poptávkou Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na efektivních trzích je dodávané množství zboží a množství požadovaného tohoto zboží se navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. pro tento dluhopis a nezávisle na výnosu nabízeném dluhopisy s různými termínovými strukturami.

2. Teorie očekávání

Teorie očekávání tvrdí, že návratnost jakéhokoli dlouhodobého cenného papíru s pevným výnosem se musí rovnat očekávanému výnosu ze sledu krátkodobých cenných papírů s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou typem dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných splátek úroků a splátek. Proto lze jakékoli dlouhodobé cenné papíry s pevným výnosem znovu vytvořit pomocí posloupnosti krátkodobých cenných papírů s pevným výnosem.

Zjistěte více o cenných papírech s pevným výnosem na kurzu Finance's Fixed Income Fundamentals!

Preferovaná stanoviště při investování

Preferovaná teorie stanovišť uvádí, že investoři na dluhopisovém trhu prokazují preference investičních časových rámců Investiční horizont Investiční horizont je termín používaný k identifikaci doby, po kterou se investor snaží udržet své portfolio před prodejem svých cenných papírů se ziskem. Investiční horizont jednotlivce je ovlivněn několika různými faktory. Primárním určujícím faktorem je však často míra rizika, které investor určuje, a taková preference určuje sklon termínové struktury. Investoři na dluhopisovém trhu vyžadují prémii, aby investovali mimo své „preferované stanoviště“.

Například investor, který upřednostňuje krátkodobé dluhopisy před dlouhodobými dluhopisy, bude investovat do dlouhodobých dluhopisů pouze tehdy, pokud v porovnání s krátkodobými dluhopisy získá výrazně vyšší výnos. Naopak investor, který upřednostňuje dlouhodobé dluhopisy před krátkodobými dluhopisy, bude investovat do krátkodobých dluhopisů pouze tehdy, pokud v porovnání s dlouhodobými dluhopisy získá výrazně vyšší výnos.

Proto by preference investorů, kteří upřednostňují krátkodobé dluhopisy před dlouhodobými dluhopisy, vedly ke vzniku standardní vzestupné výnosové křivky, zatímco preference investorů, které upřednostňují dlouhodobé dluhopisy před krátkodobými dluhopisy, by vedly ke vzniku inverzní výnosové křivky Inverzní výnos Křivka Invertovaná výnosová křivka často indikuje náskok před recesí nebo ekonomickým zpomalením. Výnosová křivka je grafickým znázorněním vztahu mezi úrokovou sazbou placenou aktivem (obvykle vládními dluhopisy) a dobou do splatnosti. . Když byla poprvé propagována preferovaná teorie stanovišť, byla normou vzestupná výnosová křivka. Krátkodobý termín byl tedy znám jako preferované prostředí pro investory na trhu s dluhopisy.

Invertovaná výnosová křivka

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže!

  • Základy s pevným příjmem
  • Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů jsou vyjádřením bonity podnikových nebo státních dluhopisů. Ratingy zveřejňují ratingové agentury a poskytují hodnocení finanční síly a schopnosti emitenta dluhopisů splácet jistinu a úroky dluhopisu podle smlouvy.
  • Vlastní kapitál vs. fixní příjem Vlastní kapitál vs fixní příjem Vlastní kapitál vs fixní příjem. Akciové produkty a produkty s pevným výnosem jsou finanční nástroje, které mají velmi důležité rozdíly, které by každý finanční analytik měl znát. Akciové investice se obvykle skládají z akcií nebo akciových fondů, zatímco cenné papíry s pevným výnosem se obecně skládají z podnikových nebo státních dluhopisů.
  • Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found