Časová metoda - přehled, příklad, jak se přihlásit

Časová metoda je metoda směny měny používaná k převodu měny, v níž zahraniční dceřiná společnost obvykle podniká, na měnu používanou její mateřskou společností. Běžně používaná měna mateřské společnosti se označuje jako „funkční měna“ dceřiné společnosti. Může se také nazývat „vykazovací měna“, protože se jedná o měnu použitou ve zveřejněných finančních výkazech mateřské společnosti.

Časová metoda

Důvodem převodu měny je skutečnost, že mateřská společnost je povinna předložit konsolidovanou účetní závěrku - například její výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období . Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. a rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál - která zahrnují finanční údaje jejích dceřiných společností.

souhrn

  • Časová metoda je prostředek k převodu měny používané zahraniční dceřinou společností na měnu její mateřské společnosti.
  • Používají se různé směnné kurzy, aby co nejpřesněji odrážely skutečnou hodnotu aktiv a pasiv dceřiné společnosti.
  • Kvůli kolísání směnných kurzů a používání různých směnných kurzů může účetní závěrka zahraniční dceřiné společnosti odrážet značnou volatilitu.

Příklad dočasné metody

Společnost Assume Company ABC má sídlo ve Spojených státech, ale provozuje dceřinou společnost v Austrálii. Australská dceřiná společnost bude samozřejmě běžně obchodovat v Austrálii za použití australského dolaru. Až však nastane čas, aby mateřská společnost v USA vydala účetní závěrku, aktiva, pasiva, výdaje, výnosy atd. Její australské dceřiné společnosti musí být převedeny z australských dolarů na americké dolary.

Jak se používá dočasná metoda

Převod všech finančních aktivit zahraniční dceřiné společnosti na jinou měnu může být dost komplikovaný. Důvodem je to, že základ pro směnný kurz měny se liší přesně podle toho, na co se vztahuje. Jinými slovy, je třeba vzít v úvahu nejen jeden, ale několik směnných kurzů měn. Zde je stručný rozpis toho, jak to funguje:

  • Peněžní položky, jako jsou hotovost a pohledávky a závazky, se přepočítávají pomocí aktuálního směnného kurzu v době zpracování finanční zprávy.
  • Nepeněžní položky, které zahrnují věci jako dlouhodobá aktiva (například PP&E - nemovitosti, stroje a zařízení) PP&E (nemovitosti, stroje a zařízení) PP&E (nemovitosti, stroje a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze . PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicí / dispozicemi fixních aktiv. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů) a zásob jsou přepočítávána pomocí směnného kurzu, který byl v účinek při nabytí majetku. Toto se označuje jako „historický směnný kurz“.
  • Skladem se převádí pomocí převládajícího směnného kurzu měny v době vydání akcie, protože nejpřesněji odráží výši kapitálu, který společnost získala z prodeje akcií.
  • Odbyt a některé výdajové položky se převádějí pomocí dalšího výpočtu směny měny - váženého průměru směnného kurzu pro aktuální vykazované období.
  • Některé nepeněžní položky, které se objevují v rozvaze společnosti, například odpisy a amortizace, jsou přepočteny pomocí jakéhokoli souvisejícího směnného kurzu uvedeného v rozvaze.

Při převodu hodnoty nerozděleného zisku zahraniční dceřiné společnosti na funkční měnu společnosti je důležité tuto rovnici Nerozdělený zisk (konec) = nerozdělený zisk (začátek) + čistý příjem - dividendy musí zůstatek tak, aby příjem a nerozdělený zisk nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestici vykázanou v rozvaze.

Důležitost převodu měny

Vzestup nadnárodních společností Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Udržuje operace převodu měny v ústředí nezbytné pro přesné finanční výkaznictví mateřských společností. Jak více společností se sídlem v jedné zemi dohlíží na dceřiné společnosti v zahraničí, význam časové metody stále roste.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Měnové riziko Měnové riziko Měnové riziko neboli kurzové riziko označuje expozici, které čelí investoři nebo společnosti působící v různých zemích, s ohledem na nepředvídatelné zisky nebo ztráty způsobené změnami hodnoty jedné měny ve vztahu k jiné měně.
  • Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta nastává, když osoba prodává zboží a služby v cizí měně. Hodnota cizí měny po přepočtu na místní měnu prodejce se bude lišit v závislosti na převládajícím směnném kurzu. Pokud se hodnota měny po převodu zvýší, prodejce získá zisk v cizí měně.
  • Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě
  • Měnový kříž USD / CAD Měnový kříž USD / CAD Měnový pár USD / CAD představuje kótovaný kurz pro směnu USA za CAD, neboli kolik kanadských dolarů dostane jeden za americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami na obou stranách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found