Pasivní vlastnictví - definice, přehled a výhody / nevýhody

Pasivním vlastnictvím se rozumí jakýkoli akcionář v podniku, který se nepodílí na každodenním rozhodování o operacích společnosti. Akcionáři se mohou podílet na některých podnikových rozhodnutích na vysoké úrovni, která vyžadují hlasy akcionářů, ale ne na každodenních provozních rozhodnutích.

Pasivní vlastnictví v podnikání vs. aktivní

K pasivnímu vlastnictví většinou dochází, když vlastníci vybudovali stabilní podnik a mají efektivní manažery v podnikání. Umožňuje jim dostat se z každodenního provozu podniku a učinit se z provozního hlediska irelevantní pro každodenní chod společnosti. Jediným vstupem, který musí vlastníci poskytnout, je strategické rozhodování. Corporate Strategy Corporate Strategy se zaměřuje na to, jak spravovat zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii s ohledem na kritická rozhodnutí společnosti, jako jsou ty, které se týkají kapitálově náročných operací.

Proč podnikatelé zvažují pasivní vlastnictví?

Mnoho podnikatelů je přitahováno pasivním vlastnictvím, protože jim dává příležitost zapojit se do dalších aktivit, které mají rádi mimo podnik a stále mají zisky Provozní zisk Provozní zisk, označovaný také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a daněmi (EBIT) ), je částka zbývající po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozních výnosů společnosti nezohledňují. Zde je několik důvodů, proč vlastníci firem preferují pasivní vlastnictví:

Podnikání bude efektivnější

Vytváření pasivního vlastnictví začíná tím, že budete mít zavedeny správné systémy pro řešení veškerých problémů, které mohou nastat. Mezi tyto systémy patří spolehlivé technologické systémy, dobrý zákaznický servis a kompetentní manažeři Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti lze definovat jako určité atributy nebo schopnosti, které by měl mít výkonný pracovník, aby mohl plnit konkrétní úkoly a rozhodovat sám. Ta druhá je nejdůležitější, protože manažeři budou vědět, co mají dělat v konkrétních dobách, pokud vědí, že mají vaši podporu jako vlastník firmy.

Majitel firmy by měl také zavést propracovaný systém odměňování. Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, což motivuje a udržuje vedoucí pracovníky na místě. Jakmile vlastník deleguje důležité odpovědnosti na klíčové zaměstnance, neměl by se do svých povinností vměšovat, ale místo toho je podporovat, i když dělají chyby.

Zaměřte se spíše na strategie než na operace

Zapojení se do každodenních činností podniku znamená, že vlastníkovi bude chýbat čas na vypracování strategických cílů, které budou definovat budoucí růst podniku. Majitelé firem by se měli naučit věřit, že jejich podřízení se mohou o obchodní operace postarat sami.

Trávíte-li příliš mnoho času staráním se o každodenní provoz podniku, může to rozmazat celkový obraz, který mají vlastníci o budoucnosti podnikání. Méně zaměření na provoz ponechává větší inteligenci zaměřit se na strategické problémy, jako jsou nové trhy, do kterých se můžete pustit, jak zvýšit výnosy a strategické akvizice.

Zvyšuje atraktivitu podnikání pro kupující

Když kupující uvažují o získání nových podniků, vezmou v úvahu jejich schopnost hladce provozovat podnikání po akvizici a generovat vyšší výnosy než původní vlastníci. Jakmile se vlastníci stanou pro podnik provozně irelevantní, prokáží potenciálním kupujícím, že podnik může pokračovat v provozu bez přímého zapojení vlastníka.

Pokud je však vlastník firmy odpovědný za kritické funkce společnosti, může být obtížné přesvědčit nové vlastníky, že podnik bude po akvizici pokračovat v hladkém fungování. Potenciální vlastníci podniků dávají přednost akvizici podniků, které mohou pokračovat v hladkém chodu bez jejich přímého zapojení.

Snadno sledovat pokrok v podnikání

Vlastník firmy, který přechází na pasivní vlastnictví, bude muset vyvinout systém finančního výkaznictví, který mu umožní vědět, co se v podniku děje, i když jsou daleko. Systém finančního řízení by měl poskytovat hlášení událostí v reálném čase, aby vlastník firmy mohl vědět, kdy je nutná neodkladná akce, aby se zabránilo ztrátě podniku.

Téma pasivního vlastnictví

Výhody pasivního vlastnictví

Pasivní vlastnictví nabízí následující výhody:

Čas na plánování života po odchodu do důchodu

Majitelé soukromých podniků často tráví většinu času zapojením se do každodenního provozu podniku. Jak se však blíží důchodu, stávají se méně produktivními, protože se zaměřují na to, co budou dělat po ukončení společnosti.

Pasivní vlastnictví nabízí plynulý přechod od workoholického života ke snadnému rozvrhu, který majitelům pomůže snadno přejít do důchodu. Umožňuje jim soustředit se na důležitější problémy, jako je růst, nové akvizice, prodej podniku nebo přechod podniku na další generaci. Všechny tyto strategické problémy vyžadují k plánování více mentální energie, na rozdíl od každodenního provozního zapojení, na které byli majitelé zvyklí.

Příležitost věnovat se dalším zajímavým činnostem

Zaneprázdnění podnikatelé často nemají čas věnovat se činnostem a příležitostem, které je mimo podnik zajímají. Mezi tyto aktivity patří zadávání veřejných zakázek, charitativní dárcovství, návštěva zámořských zemí nebo trávení času s rodinou. Při aktivním řízení podniku si majitelé jen zřídka najdou čas, aby se mohli věnovat venkovním činnostem, které jim pomohou obnovit energii.

Někdy majitel, který se vzdaluje od firmy, pomáhá manažerům soustředit se na jejich základní funkce, aniž by se obávali, že jejich práce bude vlastníkem firmy přerušena. To může zvýšit produktivitu zaměstnanců a podnik může zaznamenat vyšší výnosy a růst, když se vlastníci stanou provozně irelevantní.

Odpovědnost delegáta

Majitelé podniků, kteří se přímo podílejí na činnosti podniku, často čelí obtížím s delegováním odpovědnosti na své zaměstnance. Vlastníci se většinou pletou do odpovědnosti, kterou zaměstnancům svěřili. Majitelé také nemohou vystát, aby zaměstnanci dělali chyby, zatímco se dívají.

S pasivním vlastnictvím však bude majitel nucen delegovat všechny činnosti, které v podnikání provádějí, na zaměstnance, kteří vynikají v konkrétních oblastech. Řádné delegování úkolů zvýší efektivitu provozu podniku.

Růst výnosů

Přechod k pasivnímu vlastnictví umožňuje majiteli firmy proniknout do dovedností ostatních lidí v podnikání. Zaměstnanci pracují s funkcemi, pro které jsou proškoleni a jsou pro ně pohodlnější. Když se zaměstnanci zapojují do činností, které mají rádi a mají zkušenosti, má to za následek vyšší efektivitu provozu, a tím i vyšší výnosy.

Zaměření majitele spíše na strategické než provozní činnosti umožňuje podnikům využívat více způsobů růstu tržeb zavedením více produktů, vstupem na nové trhy nebo rozšířením zákaznické základny.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Obchodní otroctví Obchodní otroctví Obchodní otroctví je pocit, že majitelé obchodních zkušeností mají pocit, že jsou uvězněni nebo uvězněni jejich společností.
  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Kancelářská politika Kancelářská politika Kancelářská politika existuje téměř v jakékoli organizaci. Jsou to činnosti prováděné jednotlivci za účelem zlepšení jejich postavení a rozvoje jejich osobní agendy - někdy na úkor ostatních. Tyto samoúčelné akce jsou neformální nebo neoficiální a mohly by být důvodem, proč politika na pracovišti
  • Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví se týká procesu, ve kterém jsou zaměstnanci přijímáni a rozvíjeni s cílem obsadit klíčovou roli v organizaci. To

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found