Bankovní rezervy - přehled, požadavky, pokyny

Bankovní rezervy jsou minimální hotovostní rezervy, které si finanční instituce musí kdykoli ponechat ve svých trezorech. Požadavky na minimální rezervu hotovosti pro finanční instituce v každé zemi stanoví centrální banka dané země.

Bankovní rezervy

Například Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou největší světové ekonomiky volného trhu. odpovídá za stanovení požadavků na finanční instituce ve Spojených státech. Podobně je Reserve Bank of India (RBI) ekvivalentním řídícím orgánem pro finanční instituce v Indii.

Požadavky na bankovní rezervy

Požadavky na bankovní rezervy jsou stanoveny jako regulace dohledu, aby se zajistilo, že hlavní finanční instituce mají dostatek likvidity. Likvidita Na finančních trzích likvidita označuje, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. pro výběry a závazky a pro odolávání dopadu nepředvídaných tržních podmínek.

Minimální hotovostní rezervy se obecně stanoví jako pevné procento vkladů banky a lze je vypočítat pomocí poměru rezerv. Pokud například finanční instituce drží vklady ve výši 1 000 000 USD a poměr rezerv je nastaven na 10%, pak minimální peněžní rezerva, kterou finanční instituce potřebuje udržovat, je 100 000 USD (1 000 000 $ * 10%).

Požadavek na rezervu = poměr rezerv * celkový vklad

V některých případech nejsou finanční instituce schopny plnit své vlastní povinné minimální rezervy samy. V takových případech si mohou půjčit od jiných finančních institucí s přebytečnými rezervami za jednodenní úrokovou sazbu Jednodenní sazba se vztahuje k úrokové sazbě, kterou si depozitní instituce (např. Banky nebo družstevní záložny) navzájem účtují za jednodenní půjčky. Upozorňujeme, že jednodenní sazba se v různých zemích nazývá něco jiného. . Noční sazba nebo bankovní sazba je sazba, za kterou si finanční instituce půjčují od sebe navzájem. Sazba se obecně blíží cílové sazbě stanovené centrální bankou země nebo se jí rovná.

Pokyny pro stanovení poměru rezerv

Za stanovení poměru minimálních rezerv jsou odpovědné centrální banky v každé zemi. I když každá země dodržuje mírně odlišný rámec pro stanovení poměru rezerv, hlavním kritériem je velikost / objem vkladů. Banky s většími účty podléhají vyšším požadavkům na poměr minimálních rezerv.

Banky jsou obecně seskupeny do předem určených kategorií na základě jejich velikosti a celkového významu pro ekonomiku. Každá kategorie podléhá jinému poměru rezerv, a proto poměr rezerv pro konkrétní banku závisí na klasifikaci, do které banka spadá.

Rezervní požadavky a měnová politika

Centrální banky globálně používají rezervní poměr jako klíčový nástroj k provádění měnové politiky a ke kontrole nabídky peněz a úrokových sazeb. Změna požadavků na poměr minimálních rezerv může hodně napovědět o měnové politice, kterou centrální banky plánují v blízké budoucnosti provést.

Nižší poměr rezerv znamená, že banky mají k dispozici více kapitálu pro půjčování. Znamenalo by to zvýšení nabídky peněz v ekonomice. Když se nabídka peněz zvýší, úrokové sazby poklesnou. Podobně vyšší poměr rezerv vede ke snížení nabídky peněz a zvýšení úrokových sazeb.

Zatímco centrální banky stanovují cílové sazby, nemohou banky nutit k zavedení sazby. Mohou však nepřímo kontrolovat úrokové sazby úpravou povinných minimálních rezerv a změnou nabídky peněz v ekonomice. V období recese mohou centrální banky oživit ekonomiku snížením míry rezerv. Tím se zvýší nabídka peněz v ekonomice a sníží se úrokové sazby, což zvýší výdaje a investice v ekonomice.

Podobně, aby se zabránilo přehřátí ekonomiky během období inflace, mohou centrální banky zvýšit povinné minimální rezervy pro banky. To povede ke snížení nabídky peněz a zvýšení úrokových sazeb, což v konečném důsledku zpomalí investice do ekonomiky.

Bankovní rezervy a operace na volném trhu

Operace na volném trhu odkazují na fenomén centrálních bank nakupujících a prodávajících státní cenné papíry na volném trhu. Kromě změny povinných minimálních rezerv mohou centrální banky také využívat operace na volném trhu ke kontrole nabídky peněz a úrokových sazeb v ekonomice.

Pokud centrální banky usilují o expanzivní měnovou politiku Expanzivní měnová politika Expanzivní měnová politika je druh makroekonomické měnové politiky, která si klade za cíl zvýšit rychlost měnové expanze a stimulovat tak růst domácí ekonomiky. Ekonomický růst musí být podporován další nabídkou peněz. mohou nakupovat vládní pokladny od finančních institucí na otevřeném trhu. Vede to k přílivu hotovosti do finančních institucí, což jim umožňuje zvyšovat půjčky. Jak peněžní zásoba v ekonomice roste, úrokové sazby klesají a spotřebitelé a podniky mohou získat více úvěrů na nákupy a investice.

Podobně mohou centrální banky provádět kontrakční měnovou politiku prodejem vládních pokladen na otevřeném trhu. Vytahuje peníze z ekonomiky. Jak peněžní zásoba v ekonomice klesá, banky účtují vyšší úrokové sazby z půjček, což spotřebitelům a podnikům ztěžuje získání úvěru. Takový krok zpomaluje spotřebu a investice a zabraňuje přehřátí ekonomiky.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Poměry specifické pro banku Poměry specifické pro banku Poměry specifické pro banku, jako je čistá úroková marže (NIM), rezerva na úvěrové ztráty (PCL) a poměr efektivity, jsou pro bankovní odvětví jedinečné. Podobně jako společnosti v jiných odvětvích mají banky specifické poměry k měření ziskovosti a efektivity, které jsou navrženy tak, aby vyhovovaly jejich jedinečným obchodním operacím.
  • Kalkulačka poměru kapitálové přiměřenosti
  • Kmenový kapitál tier 1 (CET 1) Kmenový kapitál tier 1 (CET1) Kmenový kapitál tier 1 (CET1) je součástí kapitálu tier 1 a zahrnuje kmenové akcie a nerozdělený zisk. Implementace CET1 byla zahájena
  • Kontrakční měnová politika Kontrakční měnová politika Kontrakční měnová politika je druh měnové politiky, jehož cílem je snížit míru měnové expanze v boji proti inflaci. Růst inflace je považován za primární ukazatel přehřáté ekonomiky. Tato politika snižuje peněžní zásobu v ekonomice

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found