Akciový index - přehled, složení a váha

Akciový index, nazývaný také index akcií nebo index akciového trhu, se skládá ze základních akcií, které slouží k označení ekonomiky, trhu nebo sektoru. Akciový index běžně používají investoři jako měřítko pro měření výkonnosti svého portfolia. Mezi příklady akciových indexů patří průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), průmyslový průměr Dow Jones (DJIA). Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejoblíbenější a široce uznávané indexy akciových trhů, Nikkei Stock Average, S&P 500, Nasdaq Composite NASDAQ Composite NASDAQ Composite je index více než 3 000 běžných akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejvíce následoval indexy v, a Wilshire 5000.

Burzovní index

Složení akciového indexu

Akciový index se skládá ze základních akcií, které po sloučení poskytují náznak něčeho. Například:

  • Dow Jones Industrial Average zahrnuje 30 největších a nejvlivnějších společností; a
  • S&P 500 se skládá z 500 nejlepších amerických akcií podle kapitalizace.

Dow Jones Industrial Average a S&P 500 se používají v hromadných sdělovacích prostředcích k poskytnutí široké indikace o ekonomické výkonnosti ve Spojených státech.

Vážení akciového indexu

Akciové indexy mohou sledovat různé metody vážení, například:

  • Cenově vážený index Cenově vážený index Cenově vážený index je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena podle aktuální ceny akcií. V cenově vážených indexech mají společnosti s vysokou cenou akcií větší váhu než společnosti s nízkou cenou akcií. ;
  • Modifikovaný cenově vážený index;
  • Index vážený podle tržní kapitalizace Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k její celkové tržní kapitalizaci. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací. ;
  • Vážený index tržní kapitalizace upravený o float; a
  • Rovnoměrně vážený index.

Například:

  • Dow Jonesův průmyslový průměr je cenově vážený index; a
  • S&P 500 je index vážený tržní kapitalizací.

Použitá metoda vážení má dopad na výkonnost indexu.

S&P 500

Graf S&P 500 je převzat z Googlu a je uveden níže:

S&P 500

Připomeňme, že S&P 500 se používá v hromadných sdělovacích prostředcích k poskytnutí široké indikace o ekonomické výkonnosti ve Spojených státech. Z indexu S&P 500 můžeme rozeznat ekonomické události v každém významném sestupném trendu indexu, včetně:

  • Tech Boom v roce 2000; a
  • Globální finanční krize v roce 2008.

Jak je vidět, index S&P 500, který se skládá z 500 nejlepších amerických akcií podle kapitalizace, poskytuje docela dobré zastoupení hlavních ekonomických událostí.

Příklad - průmyslový indikátor

Colin se nedávno rozhodl vytvořit dva akciové indexy.

Rejstřík 1 - Automobil:

První akciový index, který je uveden níže, se skládá z pěti automobilových akcií, o nichž se domnívá, že poskytuje dobré zastoupení automobilového průmyslu ve Spojených státech:

Akciový index - automobilový průmysl

Při použití indexu váženého podle kapitalizace je výše výše uvedeného akciového indexu 10 000 $ + 15 000 $ + 20 000 + 50 000 $ + 300 000 $ = $395,000.

Rejstřík 2 -Telekomunikace

Druhá, níže uvedená, se skládá z pěti telekomunikačních akcií, které podle něj poskytují dobré zastoupení telekomunikačního průmyslu ve Spojených státech:

Ukázkový index - telekomunikační průmysl

Při použití indexu váženého podle kapitalizace je výše výše uvedeného akciového indexu 50 000 + 1 500 $ + 7 000 $ + 46 250 $ + 243 750 $ = $348,500.

Dopad ocelových cel

Následujícího dne americký prezident zavádí 50% dovozní clo na ocel. Tržní index vytvořený Colinem je nyní následující:

Rejstřík 1 - Automobil

Tarify - automobilový průmysl

Při použití indexu váženého podle kapitalizace je hodnota indexu 9 000 + 13 500 $ + 18 000 $ + 45 000 $ + 270 000 $ = $355,500 - což je pokles z 395 000 USD před zavedením cel na ocel. Colin vidí, že dovozní clo na ocel uvalené americkým lídrem negativně ovlivnilo automobilový průmysl.

Rejstřík 2 - Telekomunikace

Tarify - telekomunikační průmysl

Při použití indexu váženého podle kapitalizace je hodnota indexu 50 000 + 1 500 $ + 7 000 $ + 46 250 $ + 243 750 $ = $348,500 - což je totožných 348 500 USD před zavedením cel pro ocel. Colin vidí, že dovozní clo na ocel uvalené americkým vůdcem nemělo vliv na telekomunikační průmysl.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Dow Divisor Dow Divisor Dow Divisor, jednoduše řečeno, je číslo, které slouží k výpočtu průmyslového průměru Dow Jones (DJIA). Dělitel začínal jako ekvivalent
  • FTSE indexy FTSE indexy FTSE indexy odkazují na několik hlavních indexů akciových trhů ve Velké Británii. Indexy poskytují analytikům trhu a investorům měřítko pro sledování celkového akciového trhu. Konkrétně indexy FTSE (Financial Times Stock Exchange) představují akcie obchodované na Londýnské burze cenných papírů (LSE). Odrážejí výkonnost britských akcií
  • Index Nikkei Index Nikkei Index Nikkei, neboli Nikkei 225, je nejuznávanějším japonským indexem akciových trhů. Zahrnuje 225 nejlepších japonských společností kótovaných na tokijské burze.
  • Indexové fondy Indexové fondy Indexové fondy jsou podílové fondy nebo fondy obchodované na burze (ETF), které jsou určeny ke sledování výkonnosti tržního indexu. Aktuálně dostupné indexové fondy sledují různé tržní indexy, včetně indexů S&P 500, Russell 2000 a FTSE 100.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found