Repo 105 - Zjistěte, jak Lehman použil Repo 105 ve finančním účetnictví

Repo 105 je účetní trik Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomto se v Lehman Brothers použilo ke klasifikaci krátkodobých půjček jako prodej. Jedná se o formu dohody o zpětném odkupu, která umožňuje společnostem krátkodobě si půjčit přebytečné prostředky jiných společností výměnou za kolaterál. Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva s fyzickou formou a drží hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví. Dlužník slibuje, že splatí krátkodobou půjčku plus úroky a zajištění nemění majitele. Kolaterál, obvykle obligace Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. , se předpokládá, že byly odprodány a poté zpětně odkoupeny. Výnosy z prodeje se používají na splácení dluhů, což společnosti umožňuje dočasně snížit závazky za účelem finančního výkaznictví. Po zveřejnění rozvahy si společnost půjčí hotovost a aktiva okamžitě odkoupí.

Termín Repo 105 se stal populárním po pádu Lehman Brothers, investiční banky se sídlem ve Spojených státech. Účetní společnosti Lehman využili účetní trik ke splacení závazků ve výši 50 miliard USD, s cílem snížit závazky v rozvaze před zveřejněním účetní závěrky společnosti Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz o peněžních tocích. Tyto tři základní výroky jsou složitě. Manipulace s rozvahou nebyla akcionářům společnosti ani zveřejněna, ani zahrnuta v poznámkách pod čarou finanční zprávy. Banka touto technikou vypadala, že je méně závislá na půjčkách, než ve skutečnosti byla.

Repo 105

Jak Lehman použil Repo 105

Když společnost Lehman Brothers v roce 2001 navrhla Repo 105, nemohla získat skutečné prodejní stanovisko amerického právníka, protože taková praxe není ve Spojených státech povolena. Jako alternativu si banka vyžádala stanovisko londýnské advokátní kanceláře Linklaters. Firma poskytla právní informace založené na anglickém právu na rozdíl od amerického práva. Linklaters uvedl, že „pokud dvě strany vymění aktiva za hotovost a strana přijímající aktiva se rozhodne vrátit ekvivalentní aktiva namísto samotných aktiv, která byla původně dodána, transakce se rovná prodeji.“ Na základě tohoto stanoviska společnost Lehman provedla všechny své transakce Repo 105 a Repo 108 ve Spojeném království prostřednictvím společnosti Lehman Brothers International (Evropa).

Zpráva soudu

Podle zprávy soudem jmenovaného průzkumového referenta Antona R. Valukase použil Lehman ve své účetní závěrce třikrát Repo 105. Průzkumový pracovník odhalil, že Lehman použil Repo 105 a Repo 108 k dočasnému odstranění inventáře cenných papírů ze svých finančních výkazů po dobu sedmi až deseti dnů. Manipulace vykreslila zavádějící obraz finanční situace banky pro její investory, představenstvo a ratingové agentury. Repo 105 transakcí používaných společností Lehman bylo téměř podobné běžným repo obchodům, které banky používají k půjčování krátkodobých půjček - až na to, že Lehman ohlásil transakci spíše jako prodej než jako finanční transakci. Zaznamenávání Repo 105 spíše než prodeje než jako finanční transakce umožnilo bance odstranit transakci z rozvahy.

Lehman zvýšil použití Repo 105 dvakrát až třikrát před koncem účetního období, aby zakryl finanční potíže. Převedl by vlastnictví vysoce kvalitních cenných papírů buď na 105%, nebo 108% přijaté částky (odtud názvy Repo 105 a Repo 108). Lehman by pak použil výnosy z prodeje cenných papírů ke snížení svých závazků a ke zlepšení svého pákového poměru. Těsně po začátku nového čtvrtletí by si banka půjčila finanční prostředky na splacení předchozí půjčky v hotovosti plus úroky, odkoupila cenné papíry a obnovila tato aktiva ve své rozvaze. Například v posledním čtvrtletí roku 2007 použil Lehman 38 miliard dolarů a vykázaný čistý pákový efekt byl 16,1, zatímco skutečný pákový efekt bez repo 105 byl 17,8. Podobně v prvním čtvrtletí roku 2008 banka použila 49,1 miliardy USD a vykázala čistý pákový efekt jako 15,4, zatímco skutečný pákový poměr společnosti byl 17,3.

Lehman's Defense of Repo 105

Bývalí ředitelé Lehman Brothers hájili používání Repo 105 argumentem, že jiné finanční instituce praktikovaly nějakou formu úpravy oken, aby upravily své finanční zprávy. Tvrdili, že 50 miliard dolarů vyloučených z jejich rozvahy bylo příliš zanedbatelné ve srovnání s množstvím peněz ztracených během globální finanční krize. Banka použila Repo ke snížení čistého pákového poměru a klamání ratingových agentur, aby tyto agentury neposkytly společnosti špatný rating, který by vykreslil negativní obraz jejích zúčastněných stran. V období od března do září 2008 se tři velké ratingové agentury střídaly při snižování úvěrového výhledu a ratingu společnosti Lehman.

Zjištění zprávy průzkumového referenta

Antony Valukas, předseda advokátní kanceláře Jenner and Block, byl jmenován konkurzním soudem v New Yorku, aby prozkoumal příčiny bankrotu Lehman. Zkoušející zjistil, že existují dostatečné důkazy, které by vedly Lehmanovy manažery k zavinění hrubého zneužití. Policisté vystavili Lehman potenciální odpovědnosti záměrným vyloučením konkrétních transakcí, které byly významné pro operace banky. Průzkumový pracovník tvrdil, že vedení hypotéční krizi nepředvídalo. Místo toho banka ignorovala finanční potíže a očekávala, že po oživení trhů získá vysoké výnosy.

Skrývání finanční tísně s Repo 105

Vedení banky se pustilo do nadměrného riskování a vysoké páky. V době platební neschopnosti držel Lehman aktiva ve výši 700 miliard $ a vlastní kapitál pouze 25 miliard $. Banka držela aktiva se splatností delší než jeden rok, zatímco její závazky byly většinou krátkodobé se splatností méně než jeden rok. Tato nerovnováha přinutila Lehman půjčit si miliardy dolarů na trhu Repo k úhradě svých krátkodobých dluhových závazků. Nadměrné krátkodobé půjčky způsobily, že věřitelé ztrácejí důvěru ve schopnost banky splácet půjčky. Banka se uchýlila k manipulaci s finančními výkazy, aby skryla své finanční potíže před ratingovými agenturami a investory. Podle názoru průzkumového referenta existovaly dostatečné důkazy na podporu právních kroků a vymáhání ztrát od vedoucích pracovníků banky.

Účetní firma nedbalost

Zpráva průzkumového referenta rovněž zjistila, že auditoři banky, společnost Ernst & Young, byli profesionálně nedbalí, protože nezpochybnili přesnost zveřejněné účetní závěrky. Dále společnost neprošetřila obvinění učiněná tehdejším viceprezidentem Lehmana Matthewem Leeem o nesprávném použití repo 105. Wall Street Journal rovněž poukázal na možný střet zájmů, když společnost Ernst & Young obdržela od společnosti Lehman v letech 2001 až 2008 zvýšenou úroveň poplatků.

Související čtení

Doufáme, že jste si rádi přečetli vysvětlení Finance Repo 105. Chcete-li pokračovat ve zdokonalování svého finančního vzdělávání, budou užitečné následující zdroje financování:

  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Etika účetnictví Etika účetnictví Etika účetnictví je důležitým tématem, protože jako účetní jsme klíčoví pracovníci, kteří přistupují k finančním informacím fyzických a právnických osob. Tato moc zahrnuje také potenciál a možnosti zneužití informací nebo manipulace s čísly za účelem zlepšení vnímání společnosti nebo vynucení správy příjmů.
  • Princip uznání výnosů Princip uznání výnosů Princip uznání výnosů určuje proces a načasování, kdy jsou výnosy zaznamenávány a uznávány jako položka v účetní závěrce společnosti. Teoreticky existuje několik okamžiků, kdy by společnosti mohly uznat výnosy.
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found