Nedostatečné prostředky - přehled, důsledky a jak tomu zabránit

Nedostatek prostředků nebo nedostatek prostředků je bankovní termín používaný k označení, že běžný účet nemá dostatečný zůstatek k pokrytí transakce nebo platby. Hovorově se kontroly NSF nazývají také „odrazené“ nebo „zneuctěné“ kontroly.

Nedostatečné prostředky

Předpokládejme, že máte na svém účtu 500 $ a pokusíte se provést nákup za 1 000 $ pomocí debetní karty. V takové situaci, pokud jste se nepřihlásili k přečerpání kontokorentního účtu Přečerpání bankovního účtu Přečerpání bankovního účtu nastane, když zůstatek na bankovním účtu jednotlivce klesne pod nulu, což má za následek záporný zůstatek. Obvykle se to stane, když na daném účtu již nejsou žádné finanční prostředky, ale prostřednictvím účtu je zpracována nevyřízená transakce, což vede k tomu, že majitel účtu vznikne dluh. , bude transakce odmítnuta. Místo toho, pokud vystavíte šek ve výši 1 000 $, banka jej může uznat a posoudit poplatek za OD nebo jej odmítnout a účtovat poplatky NSF, bez ohledu na to, zda jste se rozhodli pro jeho kontokorentní plán.

souhrn

  • Nedostatek prostředků nebo nedostatek prostředků je bankovní termín používaný k označení, že běžný účet nemá dostatečný zůstatek k pokrytí transakce nebo platby.
  • Situace s nedostatkem finančních prostředků může vést k pokutám, špatnému dopadu na kreditní skóre a k trestní odpovědnosti.
  • Zákazníkovi je k dispozici několik možností, jak se vyhnout situaci NSF.

Důsledky nedostatečných fondů

Pokuty

Pokud je šek odrazen z důvodu nedostatečných finančních prostředků, jsou neplatiči i příjemci pokutováni příslušnými bankami. Je-li odrazený šek proti splacení jakékoli půjčky Půjčka Půjčka je peněžní částka, kterou si jeden nebo více jednotlivců nebo společností půjčí od bank nebo jiných finančních institucí za účelem finančního řízení plánovaných nebo neplánovaných událostí. Tím dlužníkovi vznikne dluh, který musí splatit s úroky a v daném časovém období. , možná bude muset neplatič nést další poplatky za opožděné platby. Pokuty se liší a liší se pro různé typy účtů.

Špatný dopad na kreditní skóre

Okamžitý šek může výrazně ovlivnit bonitu člověka a narušit jeho finanční kreditní historii. Finanční instituce se mohou cítit nejistě ohledně poskytování půjček někomu, kdo má špatné kreditní skóre. Kreditní skóre Kreditní skóre je číslo představující finanční a úvěrové postavení jednotlivce a schopnost získat finanční pomoc od věřitelů. Věřitelé používají kreditní skóre k posouzení kvalifikace potenciálního dlužníka na půjčku a konkrétních podmínek půjčky. a nezaplacení dříve splatných dluhů.

Proto je vždy vhodné před podáním žádosti o půjčku ušetřit dostatek finančních prostředků. Půjčující instituce a banky tak budou zajištěny vaší finanční důvěryhodností a nebudou váhat půjčit peníze.

Trestní důsledky

Pokud se šek odrazí a neplatič není schopen ve stanovené lhůtě zaplatit, propadne se nejen jeho kreditní skóre, ale může být stíhán také podle stávajícího trestního práva a podle § 138 zákona o obchodovatelných nástrojích .

Podle § 138 je zneužití kontroly trestným činem a poškozená osoba může zaslat neplatiči právní oznámení. V případě prokázání viny může být neplatiči uložen trest odnětí svobody až na dva roky a / nebo peněžitý trest, který může činit až dvojnásobek částky šeku.

Podle § 417 a 420, pokud byl prokázán případ podvádění, může být vydán neproniknutelný zatykač. Pokud je odrazen více než jeden šek, může příjemce podat samostatné žaloby proti každému zneuctěnému šeku.

Další dopady

V případě zneužití šeku vydávají banky neplatiči varovná doporučení. V případě opakovaných výchozích nastavení mohou uzavřít účet a zastavit kontrolní zařízení. Pokud je šek na půjčku zneuctěn, banky mohou vydat právní oznámení nebo odečíst peníze z účtu neplatiče.

Šeky mohou být zneuctěny kvůli neshodě podpisu, přepsání nebo zastaralému datu. Opravné prostředky lze přijmout, pouze pokud se prokáže jasný případ podvádění.

Jak se vyhnout situaci s nedostatkem finančních prostředků

1. Srovnávejte běžný účet často a sledujte zůstatky

Když budete sledovat zůstatek a budete často kontrolovat transakce, budete vědět, kolik můžete utratit, a podle toho můžete odpovídat za jakékoli neočekávané změny.

2. Nastavit výstrahy s bankou

Banky mohou stále umožnit provedení určitých plateb, i když má zákazník nedostatek hotovosti (a účtovat poplatky za nedostatečné prostředky). Například výdaje na pojistné Pojištění výdajů na pojištění je částka, kterou společnost zaplatí za získání pojistné smlouvy a případných dalších plateb pojistného. Platba provedená společností je uvedena jako výdaj za účetní období. Pokud se pojištění použije na krytí výroby a provozu, bude s největší pravděpodobností zaplaceno, i když bude banka požádána, aby takové transakce odmítla.

V takových situacích můžete zvážit nastavení výstrah nebo textových zpráv s bankou, aby mohly být upozorněny před provedením těchto transakcí, což jim poskytne dostatek času na zrušení platby.

3. Realizujte s bankou kontokorentní smlouvu

Zvažte přihlášení k programu ochrany před přečerpáním. Když se rozhodnete pro kontokorentní úvěr, banka provede každou transakci, na kterou má oprávnění, bez ohledu na schválený limit.

Na druhé straně banka účtuje OD poplatek. Abyste se vyhnuli vysokým poplatkům za přečerpání, zvažte přihlášení k kontokorentnímu úvěru, protože je levnější než poplatky za přečerpání za položku.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

Běžný účet Běžný účet Běžný účet je druh vkladového účtu, který si jednotlivci otevírají ve finančních institucích za účelem výběru a vkladu peněz. Běžný účet, známý také jako transakční nebo poptávkový účet, je velmi likvidní. Jednoduše řečeno, poskytuje uživatelům rychlý způsob přístupu k jejich penězům.

Výpis z banky Výpis z banky Výpis z banky je finanční dokument, který poskytuje souhrnné informace o činnosti majitele účtu, obvykle vypracovaný na konci každého měsíce.

Jak napsat šek Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak napsat šek. Tato příručka vás krok za krokem ukáže

Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre je proces, jehož prostřednictvím různé společnosti hodnotí kreditní skóre jednotlivce nebo společnosti, aby pomohly určit, jak je účetní jednotka bonitní. Úvěrové skóre je významné, protože bere v úvahu, kolikrát byl kredit použit a jak efektivně byl splacen.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found